Начало > Геополитика > БЪЛГАРСКА СЛЕДА В ЕВРОКОРУПЦИЯТА
БЪЛГАРСКА СЛЕДА В ЕВРОКОРУПЦИЯТА

Валентин ФЪРТУНОВ

Заради скандалите с Ферхойген и Меглена Кунева Европейската комисия прие по-строг етичен кодекс за комисарите

НОВИНАТА:

Европейската комисия втвърди „етичният кодекс“ за своите членове, за да предотврати евентуален конфликт на интереси, но според неправителствени организации, борещи се срещу корупцията, това няма да доведе до нищо съществено. Новите правила ще удължат от 12 на 18 месеца периода, в който бившите комисари ще са длъжни да уведомяват бившия си работодател за своята дейност и забраняват наемането на работа на съпрузи, партньори и преки членове на семейството в кабинетите на комисарите. Според Комисията новите правила са „по-ясни в областта на приемането на подаръци и на покани“. Ревизирането на настоящите правила става след множество скандали с бивши комисари през миналата година. Един от тях, ирландецът Чарли Маккрийви, трябваше да се откаже от работата си за британска банка под натиска на ЕК. Но няколко седмици по-късно ЕК не видя пречки Маккрийви да работи за авиокомпанията „Райънеър“. Тя разреши на редица други бивши комисари, сред които и германеца Гюнтер Ферхойген, и българката Меглена Кунева да работят за големи банки. Ферхойген беше критикуван от медиите по времето, когато беше комисар и заради това, че е назначил за директорка на кабинета си своята приятелка, което вече е забранено от новия етичен кодекс.

ДА ВИ ПРИПОМНЯ,

че международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл” изрази сериозна загриженост от факта, че бивши еврокомисари от първата комисия на Барозу са приели позиции в частния сектор. Дебатът възникна след като Гюнтер Ферхойген, Меглена Кунева и други са приели корпоративни позиции. Ферхойген се присъедини към Royal Bank of Scotland, а Меглена Кунева беше одобрена за член на управителния борд на френската BNP Paribas.
Меглена Кунева стана известна като Мадам Йес, след като в съучастие с Ферхойген, тогава комисар по присъединяването, с измами принудиха България да затвори 4 от ядрените си реактори в Козлозуи, вследствие на което страната загуби годишно по 600 милиона евро.
Редица експерти посочиха, че това се е направило в услуга на ядрените стратегии на съседна държава, която също изграждаше атомна електроцентрала и искаше да си осигури пазар за произвежданата от от новата си централа електроенергия. Любопитното е, че гарант по тези конкурентни на България проекти и следователно основна заинтересована страна от затварянето на българските ядрени мощности бе френската банка BNP Paribas. И тъкмо тази банка взе в борда на директорите си срещу космическа заплата Меглена Кунева, след като тя затвори половината Козлодуй.
Това е може би най-голямото национално предателство извършено в годините на прехода в България и снахата на комунистическия велможа Иван Пръмов, католичката Меглена Кунева е неговият основен автор.

(Материалъте публикуван във в. Десант)

РЕКЛАМА
  1. .
    25 април, 2011 в 06:04 | #1

    А ако вземе и наистина се кандитатира за президент въпросната „Иес“ госпожа?

    България ще последва ли АЕЦ Козлодуй по съдба?

  1. 0 trackbacks