Начало > Анализ > Г-да, национализъм не е мръсна дума
Г-да, национализъм не е мръсна дума

Валентин ФЪРТУНОВ

Психопатът Андерш Брайвик разстреля мултикултурализма от упор и затвори още една страница в имперската манипулация на общества и народи

Ще си позволя да изкажа мнението си за трагедията в Норвегия при това в категорично несъгласие с повечето гледни точки, които мярнах из медиите, включително и на двама наши водещи изследователи Владимир Чуков и Ивайло Дичев, чиито медийни коментари по темата оставиха у мен сериозна неудовлетвореност. Цитирам части от коментарите им, които не променят смисъла си, извадени от контекста, или поне така се надявам.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Самият термин фундаментализъм е роден от християните, от американската евангелистка църква в края на 19-и век. Протестантите евангелисти създават подобна радикална тенденция в небесните религии. Явява се както опит за реформа на протестантската християнска църква.
Едва по-късно тази тенденция е възприета от ислямистите и е разпространена от медиите в тази версия – ислямски фундаментализъм.
Вижте, убиецът от Осло критикува собствената си църква, той казва, че тя не може да извърши онези функции и задачи, за които тя е избрана, на които се е посветила. Тази тенденция е специфична и много характерна за протестантите.
Реално ние изследователите много трудно можем да доловим подобна тенденция сред католиците, още по-трудно – сред нас, източното православие.
Това което се появява като портрет на Андерш Беринг Брайвик, напълно съответства на белезите на християнския радикален фундаментализъм – той е бял, мъж, на средна възраст, от средната класа, изключително образован.
Върху тази социална и психологическа характеристика наслагва различни елементи на фобиите – той е антиуниверсалист, той е антиевропеист, той е против НАТО. Той мрази абсолютно всичко.
(Откъс от телевизионно интервю посветено на трагедията в Норвегия)

Проф Ивайло Дичев, антрополог: Религията тук е само елемент от по-общия проблем на ксенофобията, на обличането на омразата към другия в културни одежди. Както видяхме, Андерш се определя като християнин, но е и дарвинист, и проповядва езически култ към нордическата „раса“. Самите кръстоносни походи, които той съпреживява в малко комиксов стил, са голямо престъпление на християнството, което истинските вярващи са осъдили отдавна.
Религията не бива да мислим като причина за едни или други жестокости, а като форма, която омразата и съперничеството с другия си дават…
…Европейският проект е пред провал повече от всякога. И това не е заради някаква външна опасност от орди мюсюлмани или Бог знае какви. Тези хора крепят застаряващите европейски общества , като осигуряват приток на млада работна ръка.
Провалът е заради взривообразното разрастване на егоизма, заради пълното нежелание да се инвестира в някакво общо бъдеще. На този фон парадоксалното е това, че неофашистите започват да бъдат единствените, които говорят за Европа, макар да го правят по своя специфичен начин.
(Откъс от вестникарско интервю посветено на трагедията в Норвегия)

За буквоядите ще декларирам предварително, че насилието и разбира се, най-вече убийствата са неща отвратителни, но това не означава, че трябва да се занимаваме единствено и само с терористичния акт, жертвите му и детайлната биография на извършителя му. Защото

Крушка си има опашка.

Зад взрива в центъра на норвежката столица и хладнокръвната стрелба-екзекуция над младежите в парка на остров Утоея надничат натрупванията на цяла една епоха, макар и все още най-кратката в световната история. Наднича мондиализмът нахъсен и поощрен в десетилетията на тотална глобализация и зад рамото му в сумрака без кой знае какви затруднения можем да съзрем познатите физиономии на един световен банков и въобще корпоративен картел, който иска единен световен общ пазар на дива консумация и жадуващи единствено за хляб и зрелища равни, еднакви, сиви потребители, които безпроблемно можеш да разместваш и манипулираш групово и поединично. Разбира се, на подобен антиутопичен световен общ пазар всякакви там държавности, националности, народности са му дълбоко противни и антипатични до смърт, защото фрагментират мечтаната световна консуматорска общност. И тогава на дневен ред идва великолепно изпипаната мондиалистична технология на етичен инженеринг – мултикултурализмът.

Мултикултурализмът не е повече от облечена в купешки думи имперска политика за поддържане на ред сред омешаните тълпи в провинциите на империята. Провежда се с информационни технологии за масова манипулация, защото живеем във времето на информационните технологии. Във времената на меча се е извършвало с меч, във времената на кладите се е извършвало с огън.
Най-мащабният експеримент за национално-културно прочистване, мондиалистите успяха да стартират не другаде, а на Стария континент. И този експеримент наречен Европейски съюз се провали с гръм и трясък, но не заради взривообразното нарастване на егоизма, както Ивайло Дичев твърди, а заради неминуемия провал на империята САЩ, чийто боздуган мондиалистите използваха да си разчистят пътя към мечтания световен общ пазар. И още нещо – заради перверзността на самата идея за унищожение на основните клетки и системи на човешката общност – семейството и нацията. Идеята всички да приказваме, пишем и мислим на един език, но не нашия си, а английски, идеята всички да сме потопени в единна култура, но не нашата си, а масовата консуматорска холивудска култура претърпяха пълно фиаско. Европейските народи след първоначалната еуфория от отворените граници и ентусиазирано от пиар кампаниите побратимяване, доста бързо изтрезняха и установиха, че не се чувстват уютно в новия Вавилон, че не искат да слушат безкрайното мрънкане за още права на най-невъобразими малцинства, че им е гадно кварталите им да се превръщат в бантустани, а в църквите им да се венчават поредните педерасти. Мултикултурализмът бе наврян на тъмно и злачно място, притиснат от хилядолетни традиции и достойнство на национална принадлежност и култура. Защото този мултикултурализъм, който кукловодите нетърпеливо натрапваха с масирани медийни атаки, няма нищо общо със зачитането и уважението на националните култури. Неговата единствена цел е да ги асимилира, изкуствено поощрявайки и фаворизирайки стотици и хиляди маргинални, псевдо- и квази- култури на измислени малцинства, много често противоестествени и извратени.. И когато европеецът си видя задушен във тази примка, той се пробуди, отдръпна се и се върна в периметъра на народа си, на нацията, върна се при корените си, които му дават родния език, песни, обичаи и историческа памет, т.е. поиска си обратно идентификацията. Жалко е, че Владимир Чуков посочвайки много точно, къде са фокусирани днес големите европейски отрицания – антиуниверсализъм, антиевропеизъм, антиатлантизъм не извежда очевидното, а се втурва за финал във сляпата уличка – той мрази абсолютно всичко (!?). В този финал логиката някак си убягва и се подменя с внушителност на фразата.
И накрая, не търсете под вола теле

Неофашистите са следствие,

а не причина за този процес. Много е смешно, като наблюдавам как в големите комерсиални медии, внимателно избягват в цялата тая афера около норвежеца думата национализъм. Въртят, сучат – та неофашизъм ли не щеш, християнски фундаментализъм ли не щеш, крайнодесен екстремизъм ли. Това, разбира се, са пълни глупости. Случаят в Осло е обикновена патология на един болен мозък. Но зад него настина стои един ясен и оформен процес. И това е остър завой на европейските общества към корените си, към ясна и категорична национална самоидентификация. И в това няма нищо лошо. В това е бъдещето. Глобално бъдеще на национални държави с ярки и пъстри култури, литература и изкуство на стотици национални езици, съхраняван и развиван фолклор и традиции. Това е богатството на този свят!
А иначе съм напълно съгласен с Ивайло Дичев, че мултикултурализмът става с пари, с много пари. Но понеже изобилие от пари в обозримо бъдеще не се вижда, ще го отложим мултикултурализма за по- добри времена.

Речник:
Мултикултурализъм – приема разнообразието от култури в една общност – държава, съюз, регион като основна ценност и основен принцип на съжителство
Мондиализъм, мондиалисти – Глобално, общочовешко мислене, което разглежда цялото население на Земята като единна маса и отхвърля националното, груповото
Ксенофобия – Омраза към чужденците и всичко чуждо
Антиуниверсализъм – В противовес на идеята за всеобщи етически ценности, в полза на национални, класови, групови ценности

(Материалът е публикуван във в. ДЕСАНТ)

РЕКЛАМА
 1. Eмилия-Боряна Славкова
  30 юли, 2011 в 22:34 | #1

  Напълно подкрепям основната постановка в статията. Терористичните актове в Осло са израз на протест срещу измяната от страна на упрпавляващите норвежки и, по-общо, на европейските социал-демократи („културните марксисти“) на ценностите на социалната държава, на която те доста дълго бяха строители и привърженици, и възприемането на американския неолиберализъм и финансов капитализъм с всичките му жестоки пороци и антихуманни проявления. С две думи това е. Поне неолиберализмът започна тотално да се дискредитира. Щом и Сорос се оттегля от някои процеси. Това е доста отрадно за България.

 2. tomazow
  31 юли, 2011 в 09:58 | #2

  Случилото се в Осло намирисва на операция под … фалшив флаг ! Има много улики , че е замесен МОСАД , за да насажда любимата за Израел вражда и омраза между мюсюлмани и християни , чрез тъй наречената – „Ислямска заплаха и тероризъм“ ! Разбира се има съответните причини операция под фалшив флаг да е в Норвегия. За повече подробности тези две статии на Stephen Lendman http://www.mathaba.net/news/?x=627674 и тази http://www.mathaba.net/news/?x=627680 иначе „защо , кой , как и какво“ се случва по-света може да се разбере от този сайт http://globalresearch.ca/index.php?context=home (в него достойни и известни хора по-света представят своите независими разследвания и факти)

 3. Йордан
  31 юли, 2011 в 13:24 | #3

  … и още веднъж аплодисменти за поредният изключително точен и синтезиран анализ на един сериозен и многопластов проблем. Средният българин надали отдава необходимата значимост на дискутираната тема, но в страни като US, Canada, и Западна Европа „Царят“ вече е гол.

  Свалям шапка г-н Фъртунов!

 4. Психопат
  6 август, 2011 в 16:02 | #4

  „По такъв начин, възниква трислойно общество – мондиалистите управляват страната, всички малцинства получават преимуществени права пред бялото население, а бялото население продължава да създава социално значими идеи и веществени атрибути на цивилизацията, но няма възможност да влияе на хода на историческия процес в страната.“
  Психопат, а?

 5. Ратник
  6 август, 2011 в 21:33 | #5

  @Йордан
  Смятам, че българите тепърва започват да отдават нужното внимание на важни теми като тази. Аз съм 17-годишен, тепърва започвам да се ориентирам за важните и истинските неща в живота и важното е, че не съм единствен. За щастие от моето толкова оплювано поколение има и наистина много ориентирани хора.
  А иначе – стахотни статии и анализи има в този сайт (безпристрастни).

 6. Шушулков
  28 август, 2011 в 00:36 | #6

  Причината за създаването на мултикултурното общество е вечната и неутолима лакомия на корпорациите. Да не забравяме как пристигнаха повечето емигранти на запад. На корпорациите им трябват идиоти които да работят като луди и да купуват като луди. На запад първата вълна консуматорско общество обезсмисли ценности създавани хилядолетия и това предизвика сериозен демографски колапс. На капитала му трябва постоянно нарастване а това е невъзможно в страни които жителите застаряват и намаляват. Затова негодниците са решили да променят гена на европейците чрез смесване с по примитивни раси и народи. На капитала му трябват примитивни хора които не мислят много и трудно откриват взаимовръзката на някаква поредица от неща . Всеки който твърди че всички хора,нации и раси са с равен потенциал и възможности (физически и умствен)е в жестоко заблуждение. Хората както и животните са в постоянна промяна която ги адаптира към обкръжаващата ги среда. Един елементарен поглед на това как човек управлява генетиката на едно животно като кучето ще се сети че и с хората може да се направи същото. Корпорациите се самозабравиха и започнаха да си играят с хората. Няма да е далече времето ( може и да го правят вече) в което ще си създават нации и хора каквито им трябват. Това съвсем не е трудно. Хилядолетния опит с който разполагат и познанията на човешкото съзнание и биология ще им позволи да вършат това. Най интересното е че те ще вършат това без сложни медицински технологии а с телевизията, интернет и масовата „култура“.

 7. 20 октомври, 2011 в 10:26 | #7

  Много- харесвам статиите ви господин Фъртунов. Бъдете жив и здрав!

 1. 0 trackbacks