Начало > Геополитика > Девет души управляват света
Девет души управляват света

Джулието КИЕЗА

Джулието Киеза е известен италиански журналист и бивш депутат в Европарламента. В миналото е бил дългогодишен кореспондент на вестниците Унита и Стампа в Москва, научен сътрудник в института Кенан при международния научен център Удро Уилсън във Вашингтон. Автор на няколко книги и филми.

Ние се намираме в началото на преходен период, който няма прецеденти в историята. Той можеше да настъпи още преди 10 години, но САЩ през 2001 година, чрез събитията от 11 септември отложиха кризата за още 7 години. Отложиха я, но не я отмениха. И през 2008 г. тя се върна. За кого тази епоха ще е изгодна е трудно да се каже, но вече е ясно, че историята от последните три века отива към края си. Днес вече знаем, че е невъзможно безкрайно развитие вътре, в затворена система на ресурси – сметът постигна предела на развитието. Всички, които казват, че предишната система ще се запази – лъжат. Въглищата, нефтът, дори уранът – всички ресурси на планетата са почти изчерпани и е въпрос на време, кога окончателно ще свършат. Цялата ни реалност, всичко към което сме привикнали – ще се променя. Цивилизацията на парите си отива.

И ако ме питате дали не преувеличавам – ще ви отговоря – не. Това е действително глобална криза. В това число и енергийна криза. Дори и водата използваме в по-голям обем отколкото природата е способна да ни даде. И какво ще стане, когато 300 милиона души, през следващите десет години, започнат да изпитват недостиг на този ресурс? Ние произвеждаме отпадъци с такава вътрешна структура, които по принцип не могат да бъдат преработени. Ние променихме състоянието на самата природа.

Трябва да се разбере, че предишната демокрация вече умира. В Европа половината население не ходи на избори – и това изобщо не е заради неговата аполитичност. На огромното число хора е недостатъчно представителството им във властта. Аз изобщо не съм против парламентите, местните съвети и т.н. Просто трябва да се създаде нова система на представителство, нови партии и движения. И този процес трябва да тръгне отдолу.

Трябва да тръгне под флага на самоограничението. Днес трябва да започнем да се ограничаваме, са се променяме – себе си и своя начин на живот. Нужна е културна, организационна, политическа революция, нужно е да намалим пилеенето на енергия.

И ката казвам – да се ограничаваме – не говоря за гладуващите. Но дори и тези, които биха могли да се самоограничат, все още не са започнали да мислят за това. Защото ни манипулират, правят ни на глупаци. Превърнаха хората в инструменти за покупки. Мозъците на абсолютното мнозинство се контролират. Ние живеем заради пазара и когато работим и когато почиваме. Именно той диктува нашите действия. Ние не сме свободни хора. Журналистите са длъжни да информират за всичко това хората. Но медиите мълчат. Телевизиите, 24 часа в денонощието ни набива в главите, че ние трябва да купуваме вещи, че нашата скала на ценностите – това е покупателната ни способност. Реално погледнато в днешните телевизии прекият информационен поток заема не повече от 8% от времето. Всичко останало е реклама и развлечение. И в крайна сметка, човекът бива формиран от тези останали 92%

Някой ще каже, че телевизията съществува за сметка на рекламата. Ако няма реклама кой ще я издържа. За начало,

аз бих национализирал всички медии.

Преди 50 години човешката личност се формираше в семейството, в училище, някъде в църквата. Днес 90% от мисленето на младите хора са формира от телевизията. Телевизията стана най-важната културна структура в целия свят, от САЩ до Индия и Китай. Системата от средствата за масова информация – това са фундаменталните права на хората и те не могат да бъдат приватизирани. Те трябва да бъдат върнати на държавата и народа. Да се разкаже за ситуацията на планетата без участието на телевизионните канали е невъзможно. А вместо това, телевизорът ни убеждава да си купим още една кола. По същия начин съм уверен, че трябва да се национализират всички банки емитиращи пари. Ние губим контрол над парите.

В средата на декември в. Ню Йорк Таймс публикува на първа страница статия за това, че всеки месец в някакъв ресторант на Уол Стрийт се събират ръководителите на 9 световни банки: Голдман Сакс, ЮБиЕс, Банк ъв Америка, Дойче Банк и т.н. Всеки месец, тези 9 човека приемат решения, засягащи 6 милиарда души: какъв да бъде процентът на безработицата по света, колко души да умрат от глад, колко правителства да бъдат свалени, колко министри да бъдат купени и т.н. Това са авторитетни престъпници, но те са по-влиятелни от всеки световен политически лидер. В тях е реалната власт – властта на парите.

Разбира се, днес няма основания да мислим , че ръстът на производство и потребление ще спре в обозримо бъдеще. Нещо повече, ако милиардът китайци започне да яде месо и мляко, както ние го правим – след десет години за всички нас няма да има място на тая планета. А когато няма да има място – какво ще означава това? Още през 1998 г. в САЩ бе публикуван документът „Проект за новия американски век”. В този документ пророчески бе написано, че през 2017 г. Китай ще стане най-голямата опасност за САЩ. Всичко се сбъдва. Ние живеем в 2011 година, остават още няколко години.

Това разбира се, изобщо не означава, че главната опасност произтича от Китай. Не, най-големият източник на опасност днес е Ню Йорк, Уол Стрийт и САЩ. Доларът днес вече е умрял, САЩ са в банкрут. Но при това те са един добре въоръжен банкрут. Между другото, икономическите атаки срещу Гърция и Ирландия бяха провокирани единствено заради това, да бъде намален суверенитета на европейската валута и на Европа като цяло. Та, нали днес еврото е по-силно от долара, дори и само заради това, че дългът на ЕС е по-малък от този на САЩ.

РЕКЛАМА
 1. АТАНАС
  18 август, 2011 в 17:00 | #1

  Трябва да се промени начина на мислене – от разделно събиране на органични и неорганични отпадъци до компоси от падащите листа за тор.Целта е създаване на работни места – вместо помощи за безработни да се създават работни места – ако трябва шишарки от гората ще се събират до боядисване на бордюрите с бяла боя.Отделно майчинство до 3-то дете.Обобщено за всичко просто се прави референдум и гражданите на РБ-я казват какво ще се прави – от държ.банка с 1%лихва за селско стопанство и топлоизолация до монтиране на ветрогенератори и фотоволтаици/за ток и топла вода/ на покривите на къщите.Основният проблем е описан в книгата “Лихвата – рак на обществото“oт Владимир Богданов http://star05.net/viewpage.php?page_id=8 и Силвио Газел през 1918год.казва/стр.13/ че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма. На стр.105 проф.Маргарет Кенеди го казва точно -“Отговорните за сегашната финансова система знаят ,че така неможе да се продължава дълго….“,и аз се питам дали знаят??? и ако знаят на какво се надяват??? – да им се размине ли????

 2. .,-,
  20 август, 2011 в 23:10 | #2

  Наско, я да те питам, баба ти и дядо ти, знаели ли са , какво са ОРГАНИЧНИ и НЕОРГАНИЧНИ отпадъци!!
  Не ме разбирай погрешно, но аз лично мисля, че като се спре производството на неорганични продукти, ще се реши и проблемът с неорганчите отпадъци.
  Що за чудо е днес това? Що за дрънкулки и простотии има по къщите? Влизали ли сте в американска къща, да видите хаоса от статуетки, рамки по стените, вазички, за всеки празник дрънкулки и това на фона на пълна мръсотия и безпорядък. Или пословичните им ярд сейлове, знам ли как да го напиша, един вид, изкарват на двора цялата си покъшнина и разпродават на парче, нещо което само до преди десетина години оставяха благослонно на улицата безплатно за емигрантите.
  Днес никой нищо не оставя. Даже съжалявам оня ден, че не направих снимка на два стола, оставени за продажба, българинът на огнището ще ги хвърли, камо ли да се излага да ги продава.
  Но не за това ми е думата само. Всеки говори за работни места. Добре де, работни места, за да ти дават някакви пари. Нещо не се връзва. Какво обаче ще има насреща, просто заетост на населението? Защо тогава мъжете, ако са останали такива, говоря за нещастна Америка, дето искаме да я настигнем, да не дава Господ, та американският мъж, дето са го скопили тотално, особено в градовете, той нищо не може да прави с ръцете си, даже, …. айде да запазя цивилизационен тон…
  Та американският мъж, той даже се страхува да се ожени, защото не се знае на каква усойница ще попадне. Затова тук браковете с финландките са на върха, грижовни майки, добри съпруги.
  Та, за заетостта.Значи, да събираме шишарки, а в Китай да ни правят обувките, гащите и детските играчки от силикон да речем.
  Знаете ли, колко деца са алергични от силиконовите пълнежи на възглавниците? Ама модерно ……… и неорганично!
  Отплесвам се, ама държава, дето и храната си сама не може да си произведе, каква държава е.
  Днес смятам, 300 000 000 американци, разделено на 50 щата, аз ли греша, но средно са
  6 000 000 на щат.
  Ами то една България де. Значи, не сме толкова малки, А? И какво тогава? ПОЛИТИЦИТЕ!!!!
  Дянков ни разказа играта, мръсникът му зубрашки!!!!!

  10 Drew Ave, Burr Ridge , IL 60527 и така, сложи този адрес да речем на Гугъл на картата и прокарай надолу стрелката, и ще видиш една линия, там са сълбовете за електричеството, по надолу железопътната линия, по надолу река Дисплейнс да речем, и точно до нея КАНАЛЪТ с отпадъчни води, от кенефите , баните и … на американеца. Кое е по-голямо, реката или канала? И на всичкото отгоре, в канала се изхвърлят тонове химикали, за да се „обезпаразити“ водата, та като влезе в езерото, а после от езерото като ти закарат водата до чешмите, да си спокоен. Реката е в кафяво струва ми се, а каналът в зелено. Ирландците на ръка са го копали.
  Та за заетостта. Та нали индустрията за това я развивахме, да се облекчи човешкият труд, та човекът да има повече време за себе си и за семейството. А се оказа, че човекът няма право на спокойствие. На всичкото отгоре, в един форум един скапаняк ми се изцепи, че българинът не можел една сложна лихва да изчисли!! А бре умнико, българинът много добре изчислява и точно затова пита, що за лихва е това? Че то си е чисто робство сложната лихва, ама американецът дето решава в десети клас задачи дето едно време ние в шести клас смятахме на ум, сутрин задължително пее американският химн, слагат му дозта в главата, че живее в най-прекрасната страна, и е дотам. Холивуд, американски футбол. пица и кока кола и … всички се втурваме да настигнем американците.
  В същото време, индианецът живее в резервати, показват някоя и друга къщурка тип землянка като историческа атракция и … ние простите българи, дето Перперикон ако беше в Америка, сигурно и летище щяха да направят до него, да се фукат на цял свят, ама ние нали си нямаме Паисий 21 век, ще има да спим и … сънуваме. Аз например, като чуя някой да се превъзнася по американския сън, нали те тука все сънуват, и май така ще си останат с кошмарите, та се питам, майко ле мила майчице, къде сбъркахме та изтрепаха най- свидните ни чеда, само страхливци ли останахме на това парче земя, че няма кой да ни вдигне на едно мирно шествие бе , майка му стара, ей така, всеки петък вечер, ей така, край президентство, край Народното събрание, нали е за народа, ей така едно шествие всяка седмица, ей така, да ни видят народните ни представители колко сме, та белким се усетя, че не техните кесии на еднодневки са важни, а тоя народ, дето гладува и мизерства, заради тъпите им глави, дето не можаха да запазят държавицата ни, дето каналите с вода ей така си тече водата, и няма какво да се полива, дето заводите ни за старо желязо изпродадоха, дето момичетата ни курви направиха, дето главите ни наведоха от болка и срам! Няма ли един патриарх на народа , един достоен човек или само плужеци свещеници!!!!
  Няма ли да има край, този позорен за българина живот!

 3. .
  25 август, 2011 в 23:50 | #3

  какви финландки ме гонят в горния пост!!!

  ФИЛИПИНКИ!

 4. 10 септември, 2011 в 11:31 | #4

  За съжаление оставаме си в цайт нот,независимо от истините споделени тук и на много други места. Няма какво да ни раздвижи-това е болната истина!

 5. 15 септември, 2011 в 23:28 | #5

  Няма да е нищо ново и интресно ако кажа,че скоро и то доста по-скоро от колкото по-голямата част от хората си мислят света ще престане да съществува по начина по го познаваме.Надявам се това да не звучи стряскащо,защото тази промяна не само е наложителна, но и напълно естествена.Стряскащ е по-скоро начина по който се
  стига до нея,защото от столетия обикновенните хора търпят да бъдат лъгани, използвани,контролирани …….Ако сами не построим бъдещето такова каквото го искаме за себе си и за хората които обичаме, някой друг ще го направи вместо нас,но не в наша полза.

 6. Дончо
  17 септември, 2011 в 14:08 | #6

  Някой знае ли как се казва филма на режисьора Джулието Киеза и къде да го открия?

 7. 15 октомври, 2011 в 18:58 | #7

  Giulietto Chiesa has produced the documentary film Zero (which was broadcast on Russian Television in September 2008).

 1. 0 trackbacks