Начало > Без категория > ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАБРАНЯВА БИЛКИТЕ
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАБРАНЯВА БИЛКИТЕ

Валентин ФЪРТУНОВ

Благодарение на Директива 2004/24/ЕС, почти всички билкови лекарства и хранителни добавки ще станат незаконни в ЕС от април 2011 година

Действията на Европейската комисия започват да стават все по-неадекватни, най-меко казано. В един момент научаваме, че е прокарана поредната директива за която никой и хабер си няма, пан-европейски закон, засягащ милиони и милиони хора, без по някакъв начин да е взето мнението и съгласието им.

В същото време сме свидетели на някакъв представителен натиск върху отделни страни членки на евросъюза за максимална прозрачност, примерно на общинските дела. Страни като България редовно са критикувани, за това, че важни за обществото решения, проекти, закони се приемат без задължителното предварително обществено обсъждане. И тук двойният стандарт на еврочиновниците лъсва като … да не казвам като какво. На ниво общини в ЕС трябва да има предварителни обществени обсъждания. А какво да кажем за предварителните публични дискусии на ниво Европейска комисия!? Изглежда, за еврокомисията това не важи. И ако се опитаме да отговорим на въпроса, защо се развива подобно евролицемерие, то вероятните отговори са само два – лавинообразно обюрократизиране или

най-обикновена корупция.

Ако някой си мисли, че първото е някак си по-приемливо, то жестоко се лъже. Неколкократно вече предупреждавам и не само аз, че Европейската комисия се е превърнала в някакъв монстър, който отдавна вече е принизил значението и мястото на европарламента до почти представителни функции, но тихомълком започва да изземва и функции от националните правителства, превръщайки се в заплаха за правата на народите, за правата на отделния човек в ЕС.

Тук обаче ще говорим за второто. Ще говорим за една еврокомисия, която систематично брани интересите на голямата фармацевтична индустрия, което по никой начин не бихме заподозрели като благотворителност. Този път, чиновниците отидоха твърде далеч – посегнаха на хилядолетните традиции на народите да се лекуват и поддържат здрави с помощта на билките и народната медицина. Прочетете внимателно апела на англичанката Хайди Стивенсън, която започна петицията срещу тази директива, прочетете самата петиция и коментарите и побързайте да се включите в нея, защото оставащото време е много малко, а въпросът е за оцеляването ни.

За какво става дума?

Същност на директивата

Директивата за Традиционни Билкови Лекарствени Продукти (ДТБЛП) е представена като обслужваща европейските граждани и като лесна и проста за приложение. Изследвайки обаче отблизо методите за прилагането й, на практика се вижда, че реално ефектът би бил изключителното накърняване на правата на личността да придобива и използва по свой избор средствата и начините за лечение.

Директивата е в полза на гражданите, доколкото държавните агенции могат да съветват, използвайки определена форма на запитване към тях, относно ефикасността и сигурността на продукти с широка и свободна употреба. Тази информация обаче може да не адресира нуждите на отделни лица и предполага съществуването само на една система, предоставяща точна и полезна информация. Това е равносилно на допускането на само една религия като единствено приемлив източник на истината.

Финансовите разходи и процедурите, които се изискват от ДТБЛП, са непосилни като цяло за дребните производители, които са основните доставчици на билкови продукти. Това осигурява нелоялно предимство на мултинационалните компании, като категорично ограничава достъпа на индивида – по отношение на качество и на подбор на билковите лекарствени продукти.

С приемането на ДТБЛП Европейският съюз накърни и сериозно ограничи неписаните права на всяко човешко същество да избира и да има достъп до начините за поддържане на своето здраве. Това е опасно узурпиране на гражданските права, предполагащо, че индивидът не е способен да взема правилни решения относно здравето си. Самоопределянето по отношение на здравните въпроси трябва да се третира като неотменимо гражданско право, а ДТБЛП го нарушава.

Прочетете това, за да видите лудостта, която вече се упражнява от Европейската комисия и да разберете, че можете да помогнете, като подпишете тази петиция.

На 21 февруари, на пресконференция в София Прес от Съюза на билкарите в България алармираха:

Фармацевтичните гиганти убиват природната медицина

На пресконференция председателят на СББ Емил Елмазов и главният редактор на в. „Лечител” Атанас Цонков разказаха за притесненията на билкарите и природолечителите у нас: „Директива 2004/24/ЕС на Европейския съюз за билковите продукти и екстракти, използвани в народната медицина трябва да бъде отменена. Достъпът на хората до билкови продукти, които традиционно са се използвали свободно, трябва да продължи безпроблемно.”

Според популярния сайт InfoWars.com: „Тази директива изисква всички билкови продукти, да се подложат на същия вид процедура, както фармацевтични продукти. Няма значение дали една билка е в обща употреба в продължение на хиляди години. Разходите за това са много по-високи от това което повечето производители, различни от големите фармацевтични компании, могат да поемат. Оценките варират от 95 000 до 150 000 евро за една билка, а всяка билка участваща в един продукт трябва да се разглежда отделно.“

Д-р Робърт Веркерк от Алианса за физическо здраве коментира изискването билковите лекарства да се третират подобно на фармацевтичните така:
„Регистрацията на класически билкови лекарства от която и да е не-европейска традиционна медицина, чрез система на регистрация на ЕС, е равносилно на поставяне на квадратен клин в кръгла дупка. Регулаторният режим игнорира и по този начин не е адаптиран към специфичните традиции. Адаптирането е необходимо спешно, така че директивата да не дискриминира неевропейските култури, с което нарушава човешките права. „
––––––––––––––––––-
Петиция:

Ние се обръщаме към Европейската комисия да спре Директивата за Традиционни Билкови Лекарствени Продукти (ДТБЛП), Директива 2004/24/ЕС, с която се цели да се премахне достъпът до голямото болшинство билкови лекарствени продукти, считано от 30 април 2011 година.
ДТБЛП нарушава правата на самоопределение на всеки европейски гражданин по отношение на грижата за своето здраве. Тя отива твърде далече отвъд границите на разумния контрол над опасни продукти, навлизайки в територията на принудата чрез ограничаване възможностите за лечение на здравните проблеми.

Достъпът на хората до билкови продукти, които традиционно са се използвали свободно, трябва да продължи безпроблемно.

Подпишете петицията на посочената страница в интернет:
http://www.gopetition.com/petition/39757/sign.html

Имайте предвид, че Европейският съюз изисква валидни адреси и рождени дати. Ако не включите адреса и рождената си дата, подписът ви може да не бъде преброен. Всяка подадена информация ще бъде третирана конфиденциално. Адресите и рождените дати не са публично видими. Можете да изберете да запазите скрито и името си.

Всички подписи са добре дошли, но тези, за които липсва задължителната информация, може да не бъдат финално преброени, както няма да бъдат зачетени и подписите на не-европейците. Въпреки това, всеки подпис в подкрепата на тази кауза е добре дошъл.
–––––––––––––––––-
Разкажете на вашите познати и близки и ги насочете към адреса на петицията за да подпишат и те. А ако случайно видите някъде вашите евродепутати (извинявайте, не исках да прозвучи хумористично!), притиснете ги да повдигнат гласовито въпроса в европарламента.

Не бива да оставяме живота си, живота на нашите деца и близки в ръцете на шайка корумпирани разбойници.

Статията е публикувана във в.Десант

РЕКЛАМА
 1. Петя Димитрова
  10 март, 2011 в 03:54 | #1

  Преди повече от 10 години прочетох статия за американска медицинска сестра, която се грижела за индианец болен от рак. След седмица дошли негови роднини, донесли му шепа билки и пак след седмица човекът оздравял, ни помен от рак.Тя се заинтересувала от билките и след като получила рецептата тайничко я давала на пациентите си. Да, ама в „престижната“ болница разбрали, забранили и да практикува професията си и я уволнили.Тя обаче започва да се рови и намира много интересни неща, от рода на „цярове“ на билкова основа, отказани да се патентоват и забележете, научава, че в складовете за билки, под предлог че ръсят за обезпаразитяване, билките се ръсят със смес от няколко химикала, които унищожават действието им. Това се случва през 80те години.

  За никой не е тайна, че традиционната медицина, респективно фармацевтиката губят позиции в полза на алтернативната медицина и фитотерапията.И за никой не е тайна, че заинтересованите няма да се предадт лесно.

  Ако се замислим, можем да вмъкнем и нещо от „конспиративните теории“, например онази карта на света, наречена био-евтаназия, където в червено,жълто и зелено са отбелязани изтребването на народите с цел да остане 1/3 от населението на земята. Можем да сглобим един пъзел от генномодифицираната храна, от хормоните и антибиотиците в месото, от отровния въздух който дишаме, от онези химически линиики,които ни пускат всяка сутрин,от задължителните ваксини и какво ли още не. И това вече нито е конспиративно, нито е теория.

  А за законите, ако забелязвате започват да стават от ден на ден по-ограничаващи. Забранено е пушенето, но не продажбата на цигари, от 1 март в Испания се ограничава скороста по аутобаните на 110 км/ч,сега са билките и това става за по-малко от година. Да не се учудите ако през декември ни пробутат закон за регулиране на семейните отношения.
  До следващият закон забраняващ ??????????????

 2. Радослав
  18 март, 2011 в 12:11 | #2

  Законът защитава държавата,господствуващата прослойка,кликата или всичко,което е на високия етаж на властта.
  Моралът защитава гражданите.Законът и моралът не са винаги в синхрон.Напротив.
  В последно време чиновниците налагат закона навсякъде,но никога това не е в синхрон с морала.Това не е само в политиката.То е в здравеопазване,съд и т.н
  За гражданите е по приемливо да се доверяват на лечители отколкото на тъпите етикети на производителите защото етикетът е за „извадката“,а билката е за самия човек

 3. за жени ли е политиката
  26 март, 2011 в 03:16 | #3

  http://gaia-health.com/articles301/000315-bulgarian.shtml

  http://www.gopetition.com/petition/39757/sign.html

  Господин Трифонов, специално проверих дали сте сред разписалите се в тази декларация.
  Моля, имате време и също да я препратите на всички, на които можете.
  Около 129 000 досега са се разписали от цяла Европа.
  Ако добрите сили се обединят, макар да има разногласия, винаги ще се намери добрият дух да ги обедини. Аз вярвам в силата на мисълта.

  Не е случайно, че все там ни целят!

 4. за жени ли е политиката
  27 март, 2011 в 00:26 | #4

  Все още под фамилията Трифонов в петицията са само Петър, Филип, Трифон, Анатолий, Владислав всички те Трифонов/ и.
  Подписвайте се момчета, всеки който има е-меил да го направи!

  Ако имате по два е-мейла сменяйте фамилията с презимето, пишете датата на раждане стар стил и сте като новородени!!!!!
  Адреси БОЛ. Ако имате различни компютри, ползвайте ги. Та нали българите са най-добрите фалшификатори, дайте да не се излагаме!

  Нали има една пасмина, дето си сменят по седем пъти имената и все са честни и богоизбрани! Ще ги познаете по това, че не признават Новия завет, че в него пише недобри неща за лихварството и не празнуват Коледа. Макар че за мен лично Коледа е времето да спомня бащата на баща си, прасето и целия род, събран около масата!
  То и яховисти ,ли, какви бяха , и те нещо се дърпат по коледните празници. Засега са само издънка, но здраво ги спонсорират, така че внимателно.

  Аз дето като щура си садя билки из двора и в саксии, ще дойде някой и ще ми каже, че все едно марихуана съм засадила, …… , тук не ми прилича да …, но…

  Знаете ли какво наскоро се опитаха да направят изедниците в Америка. Понеже някои хора, и аз съм от тях, си садим домати, краставици, по някой корен, и се намери идиът, да внесе проектозакон, да се забрани на хората и това, щото видите ли, грижа за хорицата разбирай, понеже хората не знаели как да го правят, щели да се изпотровят и ….!!
  Слава богу, изритаха този проект и в отговор на него, в момент в Интернет ми казаха приятели, че има сайт, на който да си поръчаш безплатно овощни дръвчета, имал някой на душа, да замести тия прословути зелени дървета и трева, английска разпоредба и мода от време оно, няма нищо лошо в тях, но да имаш декар и като самопобъркан да я стрижеш всяка седмица и след дъжд и два пъти, не е ли малко мазохистично!

  За съжаление, колкото и вицово да звучи, има места, хората садят някой корен домати в големи саксии и ги изкарат на слънце пред къщата и … познай…ГЛОБА от полицията!
  Не ми прилича, като на жена да се изкажа по цветущо по въпроса.
  А тя носталгията на обикновения американец не е по-малка от нашата носталгия по селските събори на времето, ако някой е от по зрялото поколение помни.

  Накилчили тук дворовете си със статуйки на козички, кончета, теленца, …. , кой на дядо си от каруцата закачил колелата, … ама пуста политика, здраво са ги вързали със закончета. А ние искаме да ги стигаме! Да пази Господ от това!

  Та за билките, подписвайте се и не се майте! То има кой на да го отчете!

 5. за жени ли е политиката
  28 март, 2011 в 18:38 | #5

  Дължа извинение за грешката, прекръстих Г-н Фъртунов, на Трифонов.

  А той човекът се разписал, лично проверих на фамилията Фъртунов.

  Но за това пък, на учителките в Америка, дето учат децата ни на четмо и писмо всяка събота и нямат проблем ни с английския ни с компютрите ме виждам имената, макар специално да ги поканих по и-емейлите за това.

 6. Станимира
  2 май, 2011 в 09:06 | #6

  Една от 5-те най-големи активистки организации в света също организира петиция на същата тема. При достигане на 1 млн. подписа от граждани на ЕО, ЕК трябва да преразгледа решението си. В момента са над половин милион. За желаещите да подкрепят и тази петиция на същата тема http://www.avaaz.org/en/eu_herbal_medicine_ban/?rc=fb&ref=nf

 7. Елена Сиракова
  6 май, 2011 в 14:43 | #7

  ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ АВТОМАТИЧНО СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСЯКА СТРАНА (СТАВАТ ЧАСТ ОТ ЗАКОНИТЕ Й). ТОВА НА ПРОСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОЗНАЧАВА, ЧЕ БИЛКИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СА ЗАБРАНЕНИ. КАТО ВЪВ ВИЦА ЗА ЛЪВА, ДЕТО ПЪРВО РЕЖЕ, СЛЕД ТОВА БРОИ.

 8. ясен
  22 май, 2011 в 15:29 | #8

  кодекс алиментариус в действие..

  правят ми проблеми на митницата за китайски билки.
  вече само в ръчен багаж.. временно решение

  нашите политикани ни навряха в кучия гъз с тоя съюз

 9. АТАНАС
  23 май, 2011 в 10:58 | #9

  Тук http://star05.net/viewpage.php?page_id=8 има книга на д-р Атанас Гълъбов – Световната конспирация срещу здравето – за аспартама и флоридите и т.н.За ГМО-то не’ма да споменавам.Корпоративните интереси е ясно и трябва да се борим но за билките почнаха да прекаляват и ако си купувам чай от лайка с мента пак ли трябва да са клинично тествани???? Има малко логика да се изследват билкови смеси ако на тях пише че лекуват дадена болест.Но нека незабравяме че химическите вещества в билките са дали идеи на фармацефтите за лекарствата и че много от тези съединения се добиват по химичен начин е друга тема – по-евтино е от билките и “войната“ е за пазари..Билкопроизводството е работни места. Книга Премъдрост на Иисуса син Сирахов глава 38 стих 4 “Господ е създал от земята лекарства..“- билките.

 10. Сара
  12 юли, 2011 в 12:56 | #10

  Г-ца Димитрова, стурва ми се, че сте прекалили с конспиративните книжки.
  Не можете да вярвате на всичко прочетено, особено пък на такива статии за чудодейно излекувани хора.Не всичко което хвърчи се яде.
  Билките съдържат полезните си вещества(етерични масла и т.н.) не за да лекуват нас, а като средство за улесняване размножаването и разпространението на вида.Това, че се оказват полезни за хората е един вид страничен ефект..тези вещества са най-различни и не може с „няколко химични препарата“ да намалиш полезния ефект на билките, понеже това рязко ще намали и популацията на съответните растения.Да не говорим, че тази манипулация излиза АДСКИ скъпо не само като пари.Така, че това си е една пълна глупост породена от параноята на някой кандидат Джордж Оруел.
  Относно историята за рака…един мой колега беше дал доста добра аналогия за това което се случва в тялото при развитие на тумори: както знаете във всяко общество рано или късно се появяват група хора, които силно протестират с/у системата, организират стачки и т.н. в следствие на което спират естествено работния си процес, но пък като всяка такава неофициална организация те черпят ресурс от същото общество.Е това накратко е рака.Група от клетки започват да се делят неконтролируемо, като същевременно не изпълняват функциите си.Имунната защита не може да разпознае тези клетки, тъй като първо те не се различават от останалите, а и в тялото нормално има клетки, които непрестанно се делят(различни видове епители).И ето стигаме до същината на проблема, че който и индианец да дойде и да ви даде 10 бурена няма да ви спаси.Разбира се съществува и фактора самовнушение , който може би би ви помогнал и на тази база са създадени и хапчетата плацебо.
  Всичко е с една цел – пари.И нито генно модифицираните храни, нито ваксините, нито месото с хормони и антибиотици са с цел унищожаване на човечеството.Генната модификация на един картоф например се състои в това, че се променя ген на белтък, който когато попадне в стомаха на колорадския бръмбар например(известен вредител по картофите) той да стане токсичен и така да се намали популацията на тези вредители.Това НЯМА никаво отношение към човека и никога няма да има .. нито сега нито след 100 години нито след 10 000.Противогрипните ваксини, които ви пробустват не вършат никаква работа.. не са вредни, но са пълна измислица и машина за пари.Относно задължителните ваксини.. ами пробвайте да не си ваксинирате детето с/у коклюш ако искате и да се убедите в действието им.Хормоните в месото са с цел увеличаване на добива, прекомерното използване на хормони обаче влияе на имунната система и създават благоприятни условия за развитие на бактерии – следователно животните се нуждаят от антибиотици, които не могат току така да се изчистят от организма.

  А сега по темата.Пазарът е залят от продукти на билкова основа, които претендират за чудодейно действие и изцерение от всякакви болести.Да, наистина в тези продукти се съдържат вещества, които биха оказали благоприятно влияние в/у вашето състояние, НО никой не споменава, че някои от тези вещества или не се усвояват от организма, или не преминават през клетъчните мембрани или имат доказан ефект, но той е изключително малък.Наред с тези препарати има и такива отново на растителна основа, които могат да навредят на човек.. не си мислете, че щом е растение, значи задължително е полезно.. много растения съдържат смъртоносни токсини.Така например прослувутите китайски билки, чайове и т.н. някои чайове за „прочистване на организма, намаляване на наднорменото тегло и лечение на лошия холестерол“ е доказано, че изстъняват чревната стена!Това е само един пример за такива продукти.Нормално е да има засилен контрол над китайските уж растителни продукти тъй като се продават и много такива съдържащи химични вещества пряко засягащи централната нервна система.
  Относно законите – има билки които са защитени от закона, но са с доказан лечебен ефект.В съответния закон за защита на биоранообразието ясно е посочено, че брането на тези растения е позволено за собствени нужди с цел лечение.
  Подписах петицията, защото наред с премахването на лъжливите продукти на пазара ще се премахнах и истинските, които са безценни.Идеята на поста ми беше да не се вманиачавате обаче по разни спекулации за световна коспирация с цел унищожаване на човешкото население :D абсурдно е.

 1. 0 trackbacks