Начало > Геополитика > ЕВРОПЕЙСКИ РИТНИК ЗА АМЕРИКАНСКИЯ СЛУГИНАЖ
ЕВРОПЕЙСКИ РИТНИК ЗА АМЕРИКАНСКИЯ СЛУГИНАЖ

Валентин ФЪРТУНОВ

Защо абсолютно никой в тази държава не произнесе гласно простата истина за оставането ни зад шенгенската бариера?

Българите остават второразредни граждани на Европейския съюз. Отпадането на шенгенската граница за нас се отлага за неопределено време. Това е темата на седмицата – колкото външно политическа, толкова и вътрешно политическа. Цялата медийна машина бълва глупотевина след глупотевина, изфабрикувани от пропагандните щабове, както на управляващи, така и на опозиция. За да се закърпи набързо най-грандиозния провал на правителството на Бойко Борисов от идването му на власт досега, но не само неговият. Защото мощният европейски шут беше старателно „подготвен” да се случи и от правителството на тристранната коалиция, а че и от това на величеството, да не се връщаме по-назад.

Да започнем анализа на ставащото с няколко от многобройните изключително ясни индикации в информационния поток, че България и бързо и сигурно се превръща в черната овца на Европа и то по една-единствена причина – едно след друго правителствата ни демонстрираха един откровен и пристрастен проамериканизъм, сякаш България е 51-ия щат на САЩ, а не държава-член на ЕС. Ако към това прибавим историческите политически каламбури с давност 20 и кусур години за 16-та република на СССР, напълно разбираемо е как традиционното раздразнение на европейските грандове се обърна в ожесточена решителност да наврат побърканата балканска държавица в миша дупка, да не споменавам едно друго още по-злачно място.

Късчета от мозайката

в. Ди Велт: „Мнозинството граждани на Германия са против членството на Турция в ЕС, съобщи в. „Ди Велт“, като се позова на резултатите от допитване до общественото мнение, направено от социологическия институт „Емнид“.
69% от германците са против приемането на Турция в ЕС.”

От документите на Уикилийкс: „…В разговор с европейски дипломати представители на САЩ са добили впечатлението, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС е напълно безнадеждна. Отдавна Вашингтон се застъпва за Турция по този щекотлив въпрос, което дразни европейците.”
БТА/Дарик: Запитан за коментар на позицията на доскорошния френски посланик у нас относно приемането на Турция в ЕС, Борисов посочи, че посланиците понякога многократно надвишават правата си. Ако нашият посланик отиде и каже на президента Никола Саркози какво да прави, ще бъде изгонен от Франция, заяви Борисов, цитиран от БТА.
В края на мандата си френският дипломат призова България да сподели със своите партньори в ЕС официалната си позиция дали е „за“ или „против“ еврочленството на Турция, припомня Dariknews.bg.

Потокът от подобни съобщения в последните години е огромен, но дори да вземем само цитираните три, вече имаме достатъчно здрава база за солидни заключения.

Ще започна отзад-напред.

Борисов посочил, че посланиците понякога многократно надвишавали правата си. Ако нашият посланик бил отишъл да каже на президента Никола Саркози какво да прави, щял да бъде изгонен от Франция…
Нека да не се смеем, защото въпросът е прекалено сериозен, независимо, че аналогията с каубоя Уорлик, посланик на САЩ в България е направо утрепваща. Независимо, че въпросният американски амбасадор непрекъснато дава акъли наляво и надясно и най-вече на самия Бойко Борисов – да сте забелязали да е изгонен от България? Няма и да станете свидетели на подобен акт, независимо какви поучителни истории на тема „френският посланик” Борисов изключително охотно разправя на медиите. И тъкмо в тази проста ситуация в която политическият гьонсуратлък на българският премиер, двойният му политически аршин и вдъхновено нахалство са ни последната грижа, се крие разковничето на това, което ни се случва понастоящем.

За съжаление в ограничения обем на една статия не мога да представя и хилядна от аргументите на които се базирам, така че по-скоро ще изредя телеграфически основните стъпки на логическата верига от геополитически ходове, които доведоха до тези и много други събития.
След разпада на Съветския съюз, Ялтенските договорки за разпределение сферите на влияние бяха изконсумирани напълно. И дойде време за Малта – там бе начертано новото геополитическо разпределение. Русия се оттегли, а САЩ и Европа получиха България. След това последва нов пазарлък, като американците отстъпиха България на Европа, без съмнение с някакво условие – примерно, запазване на военно-стратегически позиции. Лавинообразното разширение на ЕС на изток промени визията в Европа по отношение на разпределението на стратегическите отговорности в полза на европейците, а приемането на България за член на ЕС беше ясен знак, че европриоритети у нас стават стопроцентови.

Но не би. Както подготвящата влизането ни в ЕС царска партия, така и тройната коалиция продължаваха за всяка своя стъпка да се допитват до Вашингтон. Това надупване пред американците при Бойко Борисов се превърна в пандемия.. И то не е особено изненадващо като се има предвид, че самата поява на ББ на политическата сцена бе един добре обмислен, ресурсно окапацитен предизборен проект на соросовия институт Отворено общество, реализиран на няколко етапа в периода 2002 – 2009 година, който успешно приключи с издигането на Борисов на власт през юли 2009-та. Т.е. ГЕРБ и ББ са чиста американска креатура. Оттук нататък, всичко е много просто и обяснимо. Под американско внушение и диктат цялата външна политика на България в последните година и половина се развива в хармония с американските, а не с европейските директиви. Това не се набива особено на очи, по простата причина, че в повечето сфери, американските и еропейските позиции съвпадат или са много близки.

В повечето, но не във всички! Няма да изреждам цял поменик от конфликти, а директно ще се спра на полюсно противоположните позиции, които това правителство зае спрямо членството на Турция в ЕС спрямо обединената позиция на Франция и Германия.

При сложната геополитическа игра, която двете държави – гръбнак на ЕС – водят по отношение на Турция, за всеки грамотен наблюдател бе ясно, че Турция е допускана до ЕС с привилигеровани икономически позиции, но – дотам. И Париж и Берлин многократно дадоха ясни сигнали, че за пълноправно членство на Турция в съюза и дума не може да става.

На фона на тази уморителна позиционна шахматна партия на големите играчи, Бойко Борисов и външният му министър започнаха да се надпреварват по повод и без повод да правят изявления и у нас и в чужбина, че България безрезервно подкрепя турското пълноправно членство в ЕС.

Тук няма да се спирам на катастрофалните аспекти от подобни декларации върху националните интереси на страната, това е друга тема. Въпросът е, каква бе причината ББ и правителството му да се пречкат като самоубийци в краката на европейските грандове, водейки не просто несъгласувана с Европа външна политика, но външна политика противоположна на европейската? Отговорът е повече от ясен – изпълняваха като троянски кон американска поръчка. Какво целеше тази американска поръчка съм писал нееднократно – безрезервна американска подкрепа за турското членство в ЕС, не заради босфорски сантименти на Вашингтон, а за да се поддържа нестабилност в евросъюза. Защото в крайна сметка, атлантическото приятелство си е приятелство, но на геополитическата сцена САЩ и ЕС са конкуренти във всяко отношение и съперничеството им с времето няма да намалява, а напротив ще расте.

И стигаме до крайната точка на този анализ – последствията не закъсняха – Бойко Борисов и сие завряха страната в мелницата на геополитическите гиганти, ставайки предатели на европейската си идентичност, вследствие на което България остава извън вътрешното пространство на ЕС, лишена тотално от доверие, а и сурово наказана.

Съчувствам на румънците, които го отнесоха единствено по причината че бяха придвижвани като процедура в пакет с нас.

Това е причината да се препънем и останем извън Шенген. Всичко останало са неграмотни медийни бръщолевения или още по-вероятно откровена и груба манипулация за да се скрие фактът че царят е гол.

Е да, ама той си е гол, с лъжи не можеш го облече!

Анализът е публикуван във в. Десант

РЕКЛАМА
 1. В. Алтънов
  14 януари, 2011 в 10:25 | #1

  Г-н Фъртунов,
  извинете, нямах възможност да погледна с какво точно се занимавате, но виждайки вашата теза в статията, реагирах малко с нетърпение.
  Вие сериозно грешите (или сте некомпетентен, или умишлено подвеждате читателите си), ако наистина мислите, че Европа бие шут на България за Шенген, поради… САЩ.
  Аргументите ми са следните:
  1. Европа от 1945 г. не е съвсем самостоятелна. Тя е твърд и безкомпромисен съюзник на САЩ и за добро или за зло, стриктно се съобразява с тях. В отделни случаи една Франция им се зъби, но и тя работи като техен съюзник. Така че, не е вярно, че причината е „слугинажа на САЩ“ от страна на българските политици, както се изразихте.
  2. Ако има някакъв слугинаж у нас, който дразни Европа, то това е всъщност, слугинажа от нашите политици към… Русия, не към САЩ. А там действително и Величеството, и Тройната коалиция, и Бат Бойко определено го демонстрират.
  3. Другата причина за отлагането на влизането ни в Шенген, е, че, колкото и да съм патриот, трябва да призная, че аз на мястото на ЕС такава държава изобщо нямаше да я приема. И то не заради някои нейни пристрастия към САЩ, а заради опитите й да ликвидира придобивките на демокрацията – като идеите за назначаване на кметовете в новия изборен закон, ДАНС, която действа като политическа полиция; факта, че политици с тотално засрана репутация като Румен Петков и Румен Овчаров продължават да се пъчат на преден план, само заради прекратените срещу тях дела, заради аверите им в Съдебната власт. А иначе на такива хора мястото, ако не на ешафода си е в затвора до живот. Но те имат наглостта и да претендират, което е сигнал за Европа, че тук нищо особено не се е променило след 1989 г. Пак същите физиономии със същите партийни (ярко червени пристрастия, маскирани като уж десни) и никаква съществена пазарна икономика, нито пряка демокрация с такъв тежък контрол от силовите министерства, какъвто чиселно няма дори в САЩ, която е 80 пъти по-многбройна като народ от нас. Тук проследяванията на телефонни разговори са няколко пъти повече, отколкото там. С други думи, тук соцконцлагеристките порядки продължават да действат. Е в Европа ли е мястото на такава държава? Решително не.
  4. Очевидната истина, за да не ни искат там е, че продължават да ни управляват некадърници и да съсипват държавата и нацията. А са некадърници, защото всичките са успешни… ченгета, пожарникари, хазартни измамници и тарикати чалмалии, които великолепно крадат, лъжат, успешно замазват очите на гласоподавателите си, но никога не са учили как да просперира народа и как да се води към прогрес и възход една държава, като България. Това е очевидната истина и тя касае всички политици от 1944 г. до днес. Всички във властта са техни потомци или някогашни сервилници, без изключение. А както знаем, крушката не пада по-далеч от дървото си. Така че, Европа е много права да не ни иска. И САЩ й оказват влияние именно за това. Да продължава да не ни иска, докато не се оправи и държава, и икономика, и демокрация и не се откъснем от зависимостта и контрола на Кремъл. Това е.
  5. Вие вероятно не сте наясно, че в Европа ще влезе и Турция, че и други държави след нея – още по-на Изток, искаме или не. Така че, България в крайна сметка ще бъде приета именно поради този факт, не заради наши заслуги, които, както вече посочихме, очевидно нямаме с тази политическа прослойка от очевидно ляв тип (цялата, без изключиния – в това число и Костов, и Доган, и Симеон и… вся остальная сволочь…). Но до тогава, Европа просто ще ни размахва пръст и ще ни оказва натиск, за да се стегнем и да изметем тази политическа помия, която ни се е качила на главите.
  А дали ще успеем да направим последното е отделен въпрос.
  Но до тогава, те ще ни разиграват. И ще бъдат прави.

 2. Плашиешто Тих
  14 януари, 2011 в 11:51 | #2

  г-н Алтънов, аз пък съм абсолютно съгласен с позицията на г-н Фъртунов, най-малкото е доста по-обоснована от вашата. Другото, което е, че коментари започващи с „реагирах с нетърпение без да си подготвя домашното“ в повечето случаи са явно несериозни и дълбоко емоционални, което веднага ги класира в графата „празнословничене“.
  Човек, който си позволява да обвинява друг в некомпетентност или заблуда, без да си е направил труда да го проучи е човек, чието мнение по който и да било въпрос, трябва да бъде приемано с голяма доза недоверие.
  Аз случайно се оказа пък, че съм в състояние да проуча вас г-н Алтънов.
  Какво и как ви е навело на мисълта, че сте по-компетентен от хора като г-н Фъртунов ще остане загадка за мен и идните поколения. Ако вие сте въпросния Велислав Алтънов, то нека да се запитаме дали учредяването на църкви с интересни имена и гео-политически анализ са две пряко свързани неща?
  Предполагам, че като образован човек сте наясно как се излагат теза, контра-аргумент и т. н., а във вашия коментар такива трудно се откриват.
  1. На базата на какво поставяте твърдението си, че слугинажа е към Русия, а не към САЩ?
  2. Защо си мислите, че Европа я интересуват такива глупости като това какви боклуци са политиците ни? Не ви ли се струва по-логично да има много по-практични причини за това да ни набие шута така? Изказването ви по никакъв начин не взима предвид гео-политическите интереси и стратегии на ЕС, САЩ и т. н. и именно това е, което ме навежда на мисълта, че по гореспоменатите въпроси сте недостатъчно подготвен, за да застанете зад такива смели твърдения, които четем още в първите редове на коментара ви.

  Благодаря за вниманието и поздрави!

 3. val
  16 януари, 2011 в 14:17 | #3

  незнам кои е прав и кои крив аз сам по склонна да вярвам на г-н Фъртунов.Но които и да е прав важното е че става нещо сташно в нашата хубава страна.Вместо да се плюете дайте да измислим някакав начин да си помогнем и на всички хора които жибеят тук.

 4. самец
  17 януари, 2011 в 02:38 | #4

  Oсвен всичко друго, много ме впечатлиха следните думи на по-горния Алтънов: “Вие вероятно не сте наясно, че в Европа ще влезе и Турция, че и други държави след нея – още по-на Изток, искаме или не.“ Хмм! Явно това не са случайни думи или просто предположения на някой аматьор. Този човек знае какво говори, макар да не ми харесват думите му. Нищо чудно вече начертания план за световно развитие да отива в тази посока! Бъдете будни! Искрени поздравления за г-н Фъртунов!

 5. 20 януари, 2011 в 21:26 | #5

  Г-н Фортунов, не правите нужните изводи, поради липса на знания за развитието на Европа след ВСВойна до сега.
  Европа не отстъпи на САЩ България, не е могла да го направи, защото от ВСВойна Европа е под ботуша на САЩ, израсъл след Войната като първи военен и икономически хегемон. ЕС не получи правото от САЩ на обеднена самостоятелна политика, като се роди 1952 г.
  Едва след приемането на Лисабонския договор 2007 г. ЕС получи възможност да има самостоятелна външна политика. Но това време съвпадна с вкарване от десните сили на Европа неолиберализма на САЩ в Европа, който срути левите сили и дестабилизира Европа с унищожението на нейния традиционен политически плурализъм , донесе пълен хаос в Европа, качи на пиедестала на управлението десните сили . Макар необилерализма, донесъл на САЩ и света финансовата криза, се провали, десните сили на Европа продължават и сега да го подържат и се поставиха в пълен слугинаж на САЩ. Казват „С какъвто се хванеш, такъв ставаш!”
  САЩ не позволиха Лисабонския договор да проработи, превариха нещата и формираха новото ръководство на ЕС само от десни сили, да се води по тяхната диригентство палка и да изпълнява новата политика на САЩ след кризата- подриване на ЕС и атакуване на еврото.
  Десните сили са елитарни, не желаят да помагат на източноевропейските млади демокрации дори със съвет. Или ако помагат, го правят на религиозно- цивилизационна основа. Католишко- протестантска Германия помогна на народа си в ДДР, на Чехия ,Унгария и донякъде на Полша. Лютеранска Финландия помогна на лютеранска Прибалтикаа. Само на ортодоксалните Балкани нямаше кой да им помогне, за това Балканите са с най-ниско развита демокрация и най изостанали от останала Европа.Това ние пишем в нашия анализ излязъл преди 2 месеца ЗЛИЯТ ДУХ НА АМЕРИКА БРОИ ИЗ ЕВРОПА
  Сега бюргерите от Шенгенското пространство не помагат на Българияq заради няколко кемплексни причини
  1) Лошо охраняемата граница с Турция, за което ЕС ни е дал пари, но те са потънали в незнайни джобове от политическия ни елит.
  2) Огромната корупция в МВР по издаване на фалшиви български паспорти за анадолски турци.
  ЕС постоянно хваща по границата на Шенген анадолски турски с фалшиви български паспорти.
  ЕС не желая да бъда залято с емиграция от огромна 100 милионна Турция.
  Турция продължава да бълва емиграция и вече има най -голямата емигрантска общност в Европа, която е с промити мозъци от великоруски национализъм и отказва да се интегрира в Европа – всички страни с турски емигранти имат големи проблеми с тях.
  3) САЩ се настани сам у нас, без благоволението на Европа, а с благоволението на българския продажен политически елит. Той вкара без да пита народа си 4 американски военни бази и дори безвъзмездно им поради територия. Това направи България окупирана страна . Вижте как американският посланик се чувства напълно като генерал губернатор и диктува най грубо и безцеремонно българската външна и вътрешна политика.
  4) Откак станаха първи военен хегемон, САЩ престанаха да си служат с езика на дипломацията, а с езика НА СИЛАТА И ВОЙНАТА . Недай боже да си техен сателит.
  Сега ,след кризата, САЩ имат 400 милиарда бюджетен дефицит и отчаяно търсят пари отвсякъде да го запълнят, като безжалостно изтискват сателитите си като България, без да се интересуват дали имат пари или не, самите теимат ли да живеят. За тази цел използват политическия елит, който сме си избрали сами, знаят черните ризи на политиците ни и ги използват да продават интересите на народа си и работят за тях. Сега спуснаха директно на Борисов министрите Дянков, Кристална Георгиева от Световната банка, Аню Анев минал през школите на ЦРУ, Н. Младенов минал през школите на МОСАД и ЦРУ.
  5) Сега САЩ са превърнали сателит България в 3-ти по големина в света междинен център за преминаване на дрога, която пълни Европа. Именно в тези дейности и тази наша обща граница с Турция са причините ЕС да не желая да вкара България в Шенген
  6) И вина има не само правителството на ГЕР бон и всички предишни правителства, вършели същото като ГЕРБ и потънали до уши в огромна корупция.
  7) Не случайно Европа казва за България сега ,че е най- мафиотската държава в Европа.

 6. 20 януари, 2011 в 21:46 | #6

  Моля за извинение за допуснатите правописни грешки. Коментарът е написан за броени минути на коляно-:)

 7. Saykov
  22 януари, 2011 в 14:48 | #7

  Поздравления за статията. Съгласен съм на 101% с вашата теза.

 8. Анонимен
  24 януари, 2011 в 09:35 | #8

  Вашият вектор-направление е ТУРСКИЯТ ВЕКТОР..ВИЕ СТЕ В ЕДИН ОТБОР С ФИРОМ,КОСОВО И САЩ И ТУРЦИЯ СРЕЩУ ЕВРОПА-РОССИЯ,ГРЕЦИЯ,ГЕРМАНИЯ…НО НИЕ ЩЕ ВИ СМАЖЕМ..

 9. мини-ми
  10 февруари, 2011 в 00:14 | #9

  г-н идеязаблг, не определяйте кой колко е невеж, моля. чувал ли сте за плана маршал и участието на бългрия в него? ако наистина втората световна война се характеризира с америка хегемон в края на същата тази война то как обяснявате факта, че чехия, полша, унгария и пр отиват на страната на ссср, америка според вас е съгласна с направата на соц блока?

 10. 8 март, 2011 в 07:50 | #10

  @мини-ми
  Г- н Мини ми, не само, че съм чувал за плана Маршал, но съм му направила и точна характаристика, сравнена с един друг план наречен „Ран Ът“. Ще го прочетете в нашия сайт със заглавие “ Част I – ОТ ПЛАНА „РАН ЪТ“, ПРЕЗ „МАРШАЛ“, ОЛИГАРХИЯТА, БСП, ДО ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ “
  На този линк http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2180:-q-q-qq-&catid=27:comments&Itemid=86

  Написан доста преди да сте чули за двата Плана.
  Чини ми се обаче, че вие не разбирате същността нито на единияq нито на другия.
  С поздрави Дора Апостолова, сайт „Идея за България“

 11. Лицемерие
  18 март, 2011 в 15:48 | #11

  Носи се упорит слух, че Идея за България са се продали на СИБанк и вече тотално са си сменили политическия имидж. Доскоро твърдяха, че Западна Европа не се меси във вътрешните работи на други държави и никога няма да нападне Либия например, а сега вече са на коренно противоположното мнение. Намирисва на предателство и открит слугинаж лансираната от движението съмнителна теза, която в най-общи линии гласи, „дайте да запазим властта на Бойко Борисов, защото в обществото още няма готова демократична алтернатива и видите ли БСП ще се върне на власт“…

 12. за жени ли е политиката
  25 март, 2011 в 22:03 | #12

  А аз мечтая Еврейският съюз да се разпадне!
  Извинете, Евр оп ейският……….

 13. за жени ли е политиката
  28 март, 2011 в 09:13 | #13

  Борисов е нещастен човек, не го закачайте.

  Все пак да не разбираш игрите на големите не е лесно. А и нали затова го сложиха там. Малко да поотложат нещата, докато решат , какво да правят с нас.

  И ако ББ започва да става зъл, то е защото започва да открива истината за безсилието си. Нищо не зависи от него! НИЩО!

  А откакто чух, че закриват и „Филип Кутев“ ансамбъла, то може и да е стара новина, съвсем ми се стъжни. Наистина ли не можем нищо да направим? Толкова ли сме безсилни? Къде е духът на нашата ЗЕМЯ?

  Къде е църквата поне?
  Като влязох в сайта на „Православие“ и видях онова дълго писмо, подписано от незнам си кой, в защита на Бахайската вяра, и …. аз ли пак нещо не разбирам? Тоя бял блясък и тая идея за световна религия, от едни 10% дарения ли идва само?

 14. Нина
  19 март, 2014 в 13:26 | #14

  Господин Фъртунов, явно мразите Русия като вярна подлога на САЩ. Ама прикривайте се малко и по-сдържано, че „любовта“ ви прелива през устата. Ще се задавите, миличък!

 15. Нина
  19 март, 2014 в 13:28 | #15

  Моля модераторът да смени обръщението ми в горния постинг – имам предвид господин В. Алтънов. Извинявам се на г-н Фъртунов и моите почитания към него. Статията му ми хареса! Моля ви след корекцията да изтриете втория ми коментар.

 1. 0 trackbacks