Начало > Геополитика > Започна се: „Стандард енд Пуърс” даде негативна прогноза по рейтинга на САЩ !
Започна се: „Стандард енд Пуърс” даде негативна прогноза по рейтинга на САЩ !

Валентин ФЪРТУНОВ


Международната рейтингова агенция направи отрицателно предвиждане по отношение на американската икономика за първи път от 1 януари 1941 година

Бомбата избухна на борсовата сесия в САЩ в началото на седмицата с рязко понижаване на индексите, след като „Стандард енд Пуърс” оцени като негативни изгледите пред кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света. Едновременно с това бяха влошени прогнозите по рейтингите на Федералния резерв и на Федералната резервна банка на Ню Йорк. Средният индустриален индекс Дау Джонс на 30-те най-големи и най-търгувани щатски акции се понижи с цели 2% само час и половина след началото на сесията. Широкият индекс Стандард енд Пуърс 500 се смъкна с 1.8%, а Насдак Композитен загуби 2.1%. Не се забавиха и другите индикативи – цената на тройунция злато удари нечуваните 1500 долара, а цената на петрола се смъкна.

Какво се случва на империята?

Нищо по-различно от това, което прогнозирахме преди повече от година в аналитичната поредица „Империята на залеза”. Натрупаният зловещ американски дълг, чиято видима, „официална” част към момента, според часовника на дълга в Ню Йорк, надхвърля $14,293,507,877,296 – което ще рече четиринайсет трилиона и триста милиарда долара, а реалният дълг със сигурност надхвърля 70 трилиона долара, а се говори и за още по-невъобразими нива, започва да пропуква добре фризираната имперска икономика.
Това, което оповестиха от „Стандард енд Пуърс” е не повече от микронна шупла в стоманената греда поддържаща американското стопанство, но от филмчетата на научно-популярните канали добре знаем какво може да причини подобна шупла при екстремни натоварвания.
От агенцията, освен всичко друго си позволиха и да коментират решението си: „Американската икономика е много гъвкава и диверсифицирана, а монетарната политика на щатските власти е насочена към поддържане темповете на ръст на БВП в страната и на подтискане на инфлационния натиск. Въпреки това, спрямо колегите си по рейтинг, САЩ имат огромен бюджетен дефицит и растяща неопределеност по повод на начините за решаване на дадения проблем. Отчитайки гореказаното, ние приехме решение да променим прогнозата от стабилна към негативна за дългосрочния рейтинг на САЩ… Въпреки, че ние смятаме, че посочените силни страни на американската икономика, засега надвишават икономическия и бюджетен риск за страната, в същото време подозираме, че в близките две години, те може и да не са достатъчни за компенсиране на кредитните рискове за рейтинга на ниво ААА… Повече от две години след началото на кризата, американските законодатели така и не можаха да измислят начин за борба с продължаващото влошаване на бюджетната ситуация.” – това е коментарът на кредитния анализатор от „Стандард енд Пуърс” Никола Дж. Суон пред СиЕнЕн. И добавя: „Негативната прогноза по рейтинга на САЩ сигнализира за вероятност, която като минимум е 33%, че ние може да понижим дългосрочния рейтинг на САЩ в близките две години. Поставената по суверенния рейтинг на САЩ прогноза отразява нарасналите рискове за това, че политическите дискусии по въпросите на средносрочните и дългосрочните фискални проблеми ще продължат като минимум до националните избори през 2012 година.”
По същество, става дума за това, че от 2003 до 2008 година американският бюджетен дефицит се движеше в диапазона 2 – 5% от БВП. В последните три години обаче,

дефицитът достигна нива от около 11%,

което е значително повече от другите страни с аналогична рейтингова категория – ААА.
В тази връзка трябва да посочим, че президентът Обама на 13 април представи средносрочния си планза фискална консолидация, чиято цел е да бъде съкратен дефицита на федералния бюджет до около 4 трилиона долара в срок от 12 години, като за целта ще бъдат орязяни разходи за 3 трилиона долара, а бюджетните постъпленияще бъдат повишени с 1 трилион долара.
Както се вижда от действията на „Стандард енд Пуърс” обаче, едва ли някой взема твърде насериозно обамовия план, защото да се постигнат договорености по програмата за фискална консолидация в САЩ е сизифов труд.
На всичкото отгоре, съвсем отчетливо съществува риск, че в Конгреса тези договорености по никакъв начин няма да могат да се постигнат до есента на 2012 когато са изборите за президент и конгрес. При такъв сценарий, евентуално първите мерки по съкращаването на бюджетния дефицитотиват за съгласуване чак към 2014-та финансова година…
Нали разбирате, че ако се следва желязна икономическа логика, дотогава негативната прогноза за рейтинга на САЩ ще се превърне в нещо друго!
Митко Хитов, докторант в УНСС и особено популярен с блога си http://krizata.blog.bg коментира сензационните новини иззад океана в познатия си емоционален стил:

„Случи се невъобразимото!

Непоклатимият рейтинг на най-могъщата световна икономика започна да проскърцва. Никой апологет на днешния световен ред не е очаквал и в най-кошмарните си сънища такава разтърсваща бомба, която отменя изцяло правилата на играта, без да предложи нови на тяхно място.”
Според Хитов, фактът, че рейтингът на ценните книжа не може да превишава този на страната, която ги издава е добре известен. И ако следващата стъпка бъде реалното понижаване на суверенния рейтинг на богопомазаната икономика номер едно (а това е почти неизбежно, предвид гарантираното бъдещо влошаване на бюджетните показатели), тогава какво да правят тези, които днес държат облигации на американската хазна, например, в качеството им на дългосрочни активи, заради най-високия им възможен рейтинг?
И съвсем резонно задава цял ред реторични въпроси, над които в момента със сигурност разсъждават напрегнато всички сериозни световни играчи – дали да продават, ако да – в какви количества, дали да не обръщат в други ценни книжа, ако да – кои да са те, какво да правят пенсионните фондове и т.н.
„Тук няма място за шегички! – заявява икономистът. – В портфейлите на подобен род организации само държавните ценни книжа са за стотици милиарди долари – ако започне разпродажба, тогава Армагедон е неизбежен! А има и други книжа, за чието количество трудно някой може да държи точна сметка!
И тук възниква още един въпрос

„Настъпва (ли) ерата на хаоса”

За която от доста време гуруто проф. Филип Котлър говори – човекът от когото, всички ние,  не просто сме се учили на маркетинг, но сме се учили на пазарно мислене?
Смятам, че отговорът е очевиден. Не настъпва, ние вече сме вътре и с двата крака. А империята САЩ в най-буквален смисъл понася ударите на „турбулентните полета, които създават несигурност и невъзможност за предсказуемост” (по Котлър).
И понеже когато кажеш А, трябва да кажеш и Б, няма да пропусна да отбележа, че глобалната социологическа прогноза на проф. Йохан Галтунг за гибелта на империята САЩ към 2020-та година, също намира своето поне едностъпково потвърждение в тази обективно, не чак толкова променяща статуквото прогноза на „Стандард енд Пуърс” –
САЩ-икономика от ААА стабилна, към ААА негативна…
Но и вие го знаете, то така се тръгва, стъпка по стъпка.

(Анализът е публикуван във в. Десант)

РЕКЛАМА
 1. .
  25 април, 2011 в 05:59 | #1

  Когато вкараха първия път в Конгреса „Гласс Стийгъл“ изобщо не го допуснаха за разглеждане….. преди няколко месеца…………

  В момента е вкаран за втори път!
  Наивно е, но аз се надявам на чудо!

 2. .
 3. АТАНАС
  18 май, 2011 в 10:22 | #3

  Г-н Обама иска да свали от 10% на 3% дефицита но трябва и 4% ръст на БВП и плашещото е че военно-промишленият комплекс на САЩ има сериозен дял в БВП което навява на мисълта че РБ-я трябва да купува F-16.Икономиката е много проста като стратегия за РБ-я – потребление на стоки произведени в РБ-я.
  Стратегията е проста – изберете българското – произведено в РБ-я – защото значи че работи бълг.гражданин който плаща здравни и пенсионни вноски и има пари за потребление на отново произведено в РБ-я.Която фирма направи завод за автом.гуми в РБ-я от нея ще купуваме и си имахме “вида-спорт“.Мисълта ми е стоки от първа необходимост да са призведени в РБ-я и след като не’ма инвеститори следва държ.банка с кредити за точно определени неща и стоки – топлоизолация и енерг.ефективност като начало.
  Вместо 2млрд.лв. за самолетчета и 12млрд.лв. за “евро+“ и 20млрд.лв. за “Белене“ с тези пари се прави държ.банка с 1-2-3%лихва кредити за земеделие и животновъдство и въобще за родно производство и потребление ,и топлоизолация на сградите – кредити за саниране с “made in BG“
  На 10.05.11год. по “Скат“ и проф.Мермерски го каза земеделска държ.банка с 1-2% лихва за земеделието и животновъдството,и директива на ЕС ще намаля субсидиите за земята,и наистина трябва “военно“ положение за земеделието и животновъдството – трябва експертни чиновници и министри ,и проф.Мермерски има идеи и каза че познава специалисти.
  За мен икономиката е много проста като стратегия за иконом.подем на РБ-я.
  Не да чакаме някой да дойде/инвеститори/ а ние сами да си инвестираме с държ.банка за точно определени неща – “ако цялото осветление в България се осъществява по такъв екологичен и енергоефективен начин, биха се освободили около 40% от капацитета на АЕЦ „Козлодуй”“ http://www.greentech.bg/?p=19091 плюс казаното от м-рПлевнелиев за 2000МW икономии от енерг.ефективност. От 3 до 5000MW е консумация на час в РБ-я ,и знам че не всички хората се отопляват на ток но 800MW само от осветление е нещо.Санирането намалява разходите за отопление и климатици през лятото.1992г.санирах в ГФР около 2001год. съм писал до държ.органи да се санират училища,градини и държ.сгради,и 2011год. ще откриваме “топлата вода“ или Америка???? Умишлено несаниране е пак по Наказ.кодекс и слушах М.Кунева да казва пред студенти в СУ че някой и казал че ако се намали консумацията на ток ще фалират ЕРП-та и логично е те да нямат интерес от санирането.

 1. 0 trackbacks