Начало > Анализ > Има ли план „Джипсиленд”?
Има ли план „Джипсиленд”?

Валентин ФЪРТУНОВ

„Твърд” вариант за решение на циганския проблем вече е предприела Румъния, България има великолепно решение, но кой ще го осъществи?

Операция „Бесарабия – земя на циганите”?

Румъния e предприелa план за масово преселване на циганите в Молдова. Това заключение е на пратеници на Социалдемократическата партия на Молдова, съобщава NEWSru.com, позовавайки се на молдовски източници.
Представители на молдовската СДП съобщиха на представителя на ЕС в Молдова Дик Лоренц, че румънските власти целенасочено изпращат цигани в Молдова. Според пратениците на Социалдемократическата партия това, което се случва в Молдова, не е нищо друго освен „тайно преселение на цигани“ от Румъния в Бесарабия.
„Голям брой румънски граждани – етнически роми, които дойдоха в Молдова, се установят в различни села и малки градове, в областите Кахул, Хинчести и Унжени, заобикаляйки столицата на нашата страна“ – казва говорителката на СДП Татяна Ница.
Според нея, изселническата служби за ромите от гр. Галац, оказват поддръжка за издаването на документи за самоличност и паспорти, за преминаване на държавната граница между Румъния и Молдова.
Представителят на делегацията на ЕС Дик Лоренц отговори, че той не може да коментира по въпроса за заселването на ромите, защото Молдова не е член на ЕС и това може да се разглежда като пряка намеса в делата на Република Молдова.
Изданието напомня, че в страните от ЕС живеят от 9 до 12 милиона роми. Повечето от тях са в Румъния – 1.9 милиона души. (Над 10% от населението), България (750 хил.), Испания (700 хил.), Унгария (600 хил.), в Словакия и Сърбия (500 хил.), Франция (310 хил.) и Чехия (275 хил.).
Изданието посочва още, че през 2010 г. Европа бе потресена от скандал във Франция, където президентът Никола Саркози заповяда да бъдат изпратени обратно в България и Румъния няколко хиляди роми. Тъй като депортираните се връщаха отново обратно, Министерството на вътрешните работи на Франция разработила специален закон, забраняващ това на циганите. Според правозащитници, правата на ромите са нарушени в почти всички европейски страни. Например, във Финландия, Министерството на вътрешните работи подготви закон, забраняващ просията. В Унгария, възходът на национализма доведе до депортирането на роми от няколко села. В България наскоро премина вълна от погроми (!?! – Бел.ред.).
Както беше съобщено по-рано от медиите, редица страни от ЕС – особено Франция и Италия – са предложили властите на ЕС да се замислят за организирано преместване на ромите на територията на бившия Съветски съюз. По-специално, се предлага да се обсъди този въпрос с Русия през 2012 година. Въпреки това, нито една страна от бившия Съветски съюз не е изразила публично и официално съгласие да приеме „ненужните“ на Европа цигани.

Бесарабските българи

А сега нека ви цитирам едно изявление на Светлана Филипова – председател на фондация „Бесарабски българи” пред агенция Фокус от миналата година (2010), което ще ни насочи към същинската част на тази тема.
Въпрос: От какво имат нужда бесарабските българи, когато се завърнат в прародината си?
Светлана Филипова: „Страхотно би било да имаме някакъв интеграционен център, който да включва информация за къщи, които се дават под наем от собственици, за села, в които кметовете искат да им пристигнат няколко семейства – земеделци, животновъди и т.н. Този център да има връзка с всички структури и да помага, да направлява какви документи трябва да се подадат, как да се намери жилище под наем и работа естествено… Но бесарабските българи като дойдат, имат нужда от всичко, от първа помощ – дрехи, одеала, възглавници. Хората, когато идват оттам, не носят такива работи, тоест им предстои всичко да купят. Ние се занимавахме с осигуряването на тези неща от първа необходимост преди, но нямаме склад, налагаше се да обикаляме с коли. Но в бъдеще бихме искали да сключим договор с Български червен кръст и те да помагат с тези неща – за осигуряване на постелно бельо, чинии, прибори, всичко, както и да кандидатстваме за такива европроекти…
…Пак казвам – проблемът е интеграцията. Щом България дава българско гражданство, трябва да използва ресурса, който пристига. Ние ги губим. Сега покрай икономическата криза, заради това, че много от тях не знаят към кого да се обърнат, как да се интегрират и заминават. Познавам няколко семейства, които преди години са дошли в България, не можаха да се интегрират, продадоха всичко и се върнаха обратно в Молдова.”

И така, мисля, че идеята ви е ясна – съществува реална възможност за България да реши отведнъж, не един, а цели

Два остри и болезнени проблема:

– какво да правим с огромната маса нежелаещи да се интегрират в българското общество цигани
– как да спасим и интегрираме огромната маса наши сънародници в Бесарабия, подложени на системна асимилация
Демографската сметка е следната – циганите в България са около 700-800 хиляди, от които една част вече са се интегрирали в обществото в някаква степен успешно и не се явяват социален проблем. Каква част са интегриралите се е трудно да се каже и можем само да гадаем. Но в този случай, наличието на законен дом и постоянна работа би могло да служи за критерий.
Общият брой на бесарабските българи в Република Молдова и Република Украйна по официални данни е около 230 000 души. Отделно има още 151 596 души, които са тюркоезично българско население – гагаузи. В общ план, българското етническо присъствие в Бесарабия по официални данни, може да се оцени на 380 000 човека. От този брой, в Молдова живеят около 100 хиляди българи, останалите са в украинската част на Бесарабия.
Тихото разгръщане на операцията „Бесарабия – циганска земя” от страна на Румъния е ясен знак, че идеята за обособяване на циганска държава в Европа си пробива път. Първата й шумна легитимация бе в изказването на председателят на Словашката национална партия Ян Слота: „Идеално ще бъде създаването на независима държава, в която този етнос ще може да бъде полезен”. В Европа, това заявление, не само, че не получи никаква реакция, в това число и упреци, но и скоро след него, от няколко водещи страни в ЕС се обявиха изключително твърди мерки срещу циганската напаст.
Всичко това ме кара да мисля, че вече съществува най-малкото, мълчаливо съгласие в Европа в тази посока. Изтеклата в медиите информация за френско-италиански демарш към ЕК, което цитирах по-горе, показват, че вероятно не става дума само за мълчаливо съгласие.
В тази обстановка пред България се явява значителна възможност да изпълни изцяло или частично сериозни национални задачи. Преселването на неинтегрираните масиви цигани в Молдова, ако даде господ, е сравнително лесна задача, като се има предвид, че съществуват индикации, че европейските грандове биха ни съдействали да прехвърлим циганите си зад еврограницата. Защото те са косвена заплаха и за тях . Ако изтеклата информация за „Бесарабия – земя на циганите” се потвърди, това означава, че ще има и необходимото финансиране. В същото време, този процес обезателно следва да бъде обвързан с европомощи и за връщане на бесарабските българи в родината, защото те ще освободят жизнено пространство за циганите.
Ще отворя скоба за да посоча, че геополитически погледнато, трябва да се постигне съгласие с Русия за подобен проект. Румъния – очевидно вече е „за”. Колкото до самата Молдова, това е държавица, която едва се крепи на ръба, без всякаква визия и просто може да бъде „купена” от ЕС за целта.
Втората част от този план обаче е значително по-трудна. Преместването и особено интегрирането на нашите бесарабски сънародници във фатерланда изисква изключително задълбочена и широкомащабна работа от страна на целия комплекс държавни органи, включително законодателни промени. Светлана Филипова изрично го подчертава – основният проблем е проблемът за интегрирането на сънародниците ни. Но тя казва и нещо, което е много важно – бих казал, най-важното – кметовете да се интересуват от семейства земеделци и животновъди. А профилът на голяма част от бесарабските българи е точно такъв. Тези наши сънародници биха могли да влеят нов живот на стотици отмиращи български села. Те могат да станат основата за възраждането на българското земеделие. Стотици хиляди селски имоти в България са запуснати и се саморазрушават, милиони декари земя пустеят в буренаци. Нещата просто трябва да се стиковат и нашите бесарабски сънародници, не само ще се завърнат в родината, но и могат да станат ядрото, които да доведе до отблъскване на България от дъното и нов спасителен национален подем. Но за това трябва да се приложи радикален подход – държавата трябва да предостави безвъзмездно минимум собственост на завърналите се в родината – дом, земя и безлихвен кредит, като за целта се изкупят пустеещи имоти от собствениците и се създаде държавен земеделски фонд.
Подобен план е в състояние да проработи, но както казах, изисква много работа от държавното управление.
Може ли настоящото управление да се справи с тези жизнено важни задачи. Дълбоко се съмнявам. С разпадането на ГЕРБ обаче има всички шансове в управлението да влязат сериозни национално-отговорни сили които ще трябва незабавно да се заемат с проблема, защото шансовете са много големи, ако умно се използват европейски фондове, които съм убеден ще се отворят за подобен проект.

РЕКЛАМА
 1. 15 ноември, 2011 в 20:23 | #1

  Г-н Фъртунов,

  моля ви, свържете се с г-н Ангелов от http://www.demografi.org по повод на чудесната ви статия.

  Бог да ви благослови, вие сте един великолепен български писател и голям българин.

 2. трол
  15 ноември, 2011 в 22:27 | #2

  Ех ако можеше да стане така,би било чудесно.Но след като знам от какви се управляваме,дълбоко се съмнявам това да стане някога.Не и преди да върнем управлението на България,в ръцете на българите.

 3. петър
  16 ноември, 2011 в 15:01 | #3

  Г-н Фъртунов ,
  Всичко звучи смислено и логично, но Вие сте интелигентен човек и сте наясно, макар и без да го коментирате, че няма как циганите от БГ да се разселят в друга държава. Това може да стане само по естествен път, ако другите по – богати ЕС държави, ги приемат и са готови да ги интегрират, в което се съмнявам. Иначе тази статия просто звучи като поредната сензация, макар и това да са въжделенията на милиони българи и въобще източноевропейци.

 4. Ивайло
  17 ноември, 2011 в 19:21 | #4

  През 50-те години на миналия век Олдъс Хъксли е казал на Джордж Оруел, че светът няма да се развие според романа му „1984“, а според неговия роман „Прекрасният нов свят“. В света се прилагат идеите и от двата романа. Например новоговора от книгата „1984“. Защо в последно време ни налагат на циганите да им казваме роми? Самоназванието роми те са си го приели на цигански конгрес в Лондон през 1971 г. Защо англичаните, като по-толерантни и цивилизовани от нас продължават да ги назовават джипси(цигани), а не роми? Защо е обидно на чернокожия да кажеш негър? Произходът на термина негър идва от старофренски и означава точно черен човек. Този термин преминава в португалски, испански, английски и т.н. Защо е неполиткоректно негъра да се нарича негър, а трябва да се казва афроамериканец или black man (което означава всъщност черен човек)?
  От историята знаем, че Западна Европа е прилагала геноцидни мерки спрямо циганите. Не по-малко от нацистките мерки спрямо евреите. Защо Западна Европа не даде правото на циганите сами да определят какво гражданство да придобият в рамките на Обединена Европа, така както това е дадено на евреите да се завърнат в Германия? Цитат от немската конституция:
  Член 116 (1) Немец, по смисъла на настоящия Основен закон се явява, ако друго не е предвидено в закона, този, който притежава германско гражданство или който е бил приет на територията на Германската империя, до състоянието и на 31 декември 1937 г., в качеството си на бежанец или екстернирано лице с немска националност или в качеството си на съпруг/съпруга или потомък на едно от тези лица.

  (2) Бившите германски граждани, лишени в периода между 30 януари 1933 г. и 8 май 1945 г. от гражданство по политически, расови или религиозни мотиви, а заедно с тях и на техните потомци се възстановява гражданството по тяхно заявление. Те се считат незагубили гражданството си, ако те след 8 май 1945 г. са придобили местожителство в Германия и не са изразили противоположна воля.

  В този текст не е фиксирано потомъкът колко поколения обхваща. Това означава, че и след 10 поколения някой потомък има законното право да му бъде възстановено немското гражданство. Защо това да не се приложи и за циганите? Иначе излиза, че към тях се прилагат двойни стандарти.

  Ето един линк от който можете да се запознаете със съдбата на циганите в Западна Европа:

  http://newsletter.slavibinev.com/за-циганите-в-европа-и-ромите-у-нас/

  А на тези два линка има информация за Хъксли и Оруел:

  http://acnapyx.blogspot.com/2009/06/amusing-ourselves-to-death.html

  http://fpages.info/blogs/felipe/2009/08/19/Оруел-срещу-Хъксли/

 5. Многодетен Бг
  18 ноември, 2011 в 15:26 | #5

  @demografi.org
  Искам да ти кажа, че щом организация бореща се с демографската криза прокарва антираждаемост реклама като показва в логото си семейства с едно и с две деца няма големи надежди! Ето я въпросната организация: http://www.demografi.org

 6. Петьо Рангелов
  18 ноември, 2011 в 18:33 | #6

  България без цигани… Това звучи толкова красиво, че няма как да стане истина.

 7. Влад
  19 ноември, 2011 в 02:44 | #7

  Всичко хубаво с плана, ама молдовците в Молдова какво ги правим? Защото така нещата изглеждат: -Ето ви 12 милиона цигани, оправяйте се

 8. istina
  9 януари, 2012 в 00:35 | #8

  tova sa samo mechti. vmesto samo da pishem se izliza pred parlamenta i se protestira za ravni prava na vsichki balgarski grazdani ne specialni prava za nikoi etnosi. tova e diskriminazia na naselenieto. stavaite ot zadnizite si i stiga komputri vreme e drugaria Borisov i sadruznika mu Soros da se izritat ot BG. Inache ni chaka tezka zima i tezak zivot za dezata ni. Ne se zabluzdavaite che chuzbina e edinstvenia vi izhod zaschtoto togava savsem schte zaginem. Tova e porazencheski nachin na deistvie. Triabva da se poiska otgovornost ot oligarsite v balgaria. niama veche zakade da se malchi. ne vizdate li che se opitvat da napraviat pataklama. ziganite ne sa vinovni v sluchaia vinovno e pravitelstovoto koeto pozvoliava diskriminazia na edni balgarski grazdani sreschtu drugi.

 9. boyko_v
  27 март, 2012 в 17:52 | #9

  Писнало ми е от тия човекоподобни същества.
  Вижте Север Гансовски – разказа за отарките – същества, които са много интелигентни и ги е страх от тебе само защото знаят, че ги убиваш – гледах вчера по телевизията репортаж за окрадена реколта от цигани в някакво село, а отстрани стоят бабаитите цигани и викат – нека докажат, не сме ние, а ако ги хванат – глад е братче, какво да ядеме – говорещи високоинтелигентни хищници в убийствена комбинация с политиците.
  Г-н Фъртунов, какво мислите за въвеждането на някакъв коефициент при гласуването, взависимост от образованеито на гласоподавателя – между едно и сто – едно – за без образование, две – с основно образование, 50 – 100 – висше образование, някакси кебапчетата и двайсетарките тогава май ще отидат на кино, но май почнах да фантазирам…

 10. Паразитоложка
  10 април, 2012 в 18:05 | #10

  Циганите са потомствени паразити и няма да могат да съществуват самостоятелно, от собствен труд и със собствено управление. Те го знаят инстинктивно и никога няма да се съгласят доброволно на собствена държава. Ако някой иска да ги прави независими, ще тршбва да ги прати на далечен остров в океана, без кораби и лодки. След време не изключвам да изсекат дърветата и на салове пак да се довлекат до цивилизацията… Иначе, може и сред тях да има отделни индивиди, сподобни на труд, образование и човешки порядки, но те не принадлежат към гетото и не искат да са цигани. Единствен начин за решаване на циганския проблем е да им вземат децата, поради лошо гледане и да ги дават за осиновяване по цял свят. Така и по малко ще раждат понеже няма да е далавера. Може да се въведе и социална помощ за стерилизация. Доброволна стерилизация има в богатите страни и там си плащат за да не раждат, т.е. не става дума за някаква нечовешка мярка, а за безплатна услуга

 1. 0 trackbacks