Начало > Геополитика > КАКВО СТАВА В СИРИЯ И ЗАЩО
КАКВО СТАВА В СИРИЯ И ЗАЩО

Валентин ФЪРТУНОВ


Ситуацията структурно е аналогична на либийската, но противоречията са верски, а не племенни


И тъкмо в това е мъчнотията.. Както може да се види и на приложената карта, Сирия не е монолитна, а интегрална държава и общество, в което живеят близо половин дузина вери и секти и както може да се очаква – доста нетърпими помежду си.

По този начин отново демографията, подобно на либийската, прави Сирия трудна за управление страна. Данните не блестят с точност, но се приема, че от 22-милионното население на Сирия около три четвърти са сунити, включително по-голямата част от кюрдското малцинство на североизток. Като се има предвид пиперливостта съпровождаща традиционно темата за сектите е ясно защо Сирия предпазливо избягва публикуването на статистически данни по верските въпроси, което прави трудна оценката доколко е нараснала алевитската общност в страната, например. По груби сметки от различни източници може да се приеме, че алевитското малцинство наброява около милион и половина души, което прави около 7% от населението. Преценката за останалата несунитската мюсюлманска общност, съставена основно от шиити и исмаилити се върти около 13%. Християните от няколко разновидности, включително православни и маронити, съставляват приблизително 10% от населението. Обитаващите основно планинските райони друзи са 3%.

Черешката върху тортата на този религиозен Вавилон поставя фактът, че от около пет десетилетият управлението на Сирия е в ръцете на алевитите, сектанско малцинство, приемано в исляма еднакво враждебно и от шиити и от сунити. На всичкото отгоре, сирийските алевити са традиционно селско население, стоящо доста ниско в социалната йерархия на обществото тук. И независимо от факта, че държат управлението вече половин век, това не им е помогнало особено много да се придвижат нагоре по стълбичката, поне за частично изравняване със държащите бизнеса и търговията градски сунити. Поради което, през цялото управление на партията БААС, респективно клана на Асад – президентите – бащата Хафез ал Асад и сега сина Башар ал Асад се спрягат сложни социално-йерархични алгоритми за поддържане на някакъв интегритет в тази взривна религиозна смес. От една страна е дихотомията „всички останали срещу сунитете”. От друга – странни упражнения по дислокация в армията, като парадно са запазени постовете на някои сунитски генерали, но целия оперативен команден състав е от алевити и така нататък.

На фона на тази рамка е ясно, че една искрица отвън и може да лумне пожар! Да ви припомня какво изскочи от торбата с американски чудеса наскоро: „Вашингтон пост“ съобщи, позовавайки се на изтекли в УикиЛийкс класифицирани документи, че Америка тайно подкрепя сирийската опозиция. Държавният департамент финансира сирийски групи и телевизионни програми, които са против режима на Асад.

Американски дипломатически грами разкриват, че Държавният департамент е отпуснал най-малко 6 милиона долара на групировка с името Движение за справедливост и развитие – група сирийски изгнаници, които живеят в Лондон, пише „Вашингтон пост“.
Значението на този ход е очевидно: президентът Обама подкрепя, също като своя предшественик Джордж Буш, смяната на режима в Сирия. Смяна на режима може да бъде, но може и да не бъде в интерес за Америка….

На всичкото отгоре и тук здраво мъти водата една личност, която подобно на Барак Обама има сериозни проблеми с преизбирането си на президентския пост, а цената за предизборната му кампания плаща цял свят. Да, говоря за поредния френски наполеончо – Никола Саркози. И този факт е повече от отвратителен. Започвам да си мисля, че това е истинска епидемия сред западните т.нар. „лидери”, които са готови да пожертват живота на десетки хиляди души, да разрушат блага за милиарди, за да удовлетворят личните си егоистични интереси. Демокрация и гражданско общество в западните метрополии ли? Грънци!

Естествено под свиреп френски и английски натиск ЕС наложи санкции и оръжейно ембарго срещу Сирия, които вече влязоха в сила.

На този етап единствено Русия проявява мъдрост и провежда възпираща политика. Русия отхвърли призивите за специална среща на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, за да бъдат осъдени гоненията срещу протестиращите в страната. Руската страна отбеляза, че опозицията също прибягва до насилствени методи. Русия помогна за блокирането миналия месец на опит на Съвета за сигурност да приеме изявление, осъждащо насилието. Както видяхме при Либия с това се почна…
Като се има предвид, че за разлика от Либия, Сирия седи върху бурето с барута – със съседи като Израел, Ливан и Турция, руската позиция заслужава повече от аплодисменти.

Анализът е публикуван във в.Десант

РЕКЛАМА
 1. res
  14 май, 2011 в 04:06 | #1

  Пак дългата ръка на Москва. Сирийският диктатор е протеже на Русия. Кого заблуждавате,не религиите,а диктатурата по руски образец е причината!

 2. тамян
  14 май, 2011 в 14:30 | #2

  Здравейте, господин Фъртунов! Сравнително редовно следя блога ви (и, когато ми е възможно, телевизионните ви изяви), но за първи път оставям коментар под ваша публикация. Конкретната тема представлява особен интерес за мен, затова и се изкуших. Анализът ви ми допадна, макар че е фокусиран само върху няколко от многобройните аспекти на проблема. Адмирации за това, че правилно посочвате опасността от запад – макар и доста късно и след първоначална нерешителност, Америка и Франция изглежда все пак ще се поддадат на апетита си. Вълнува ме обаче и мнението ви по няколко други въпроса, свързани с темата:
  1. Въпреки че, както посочвате, етно-конфесионалната картина в Сирия е доста шарена, а балансът – крехък, не ви ли се струва, че за момента религиозният конфликт е по-скоро надвиснала опасност, отколкото действителност? Казано с други думи, не смятате ли, че основното гориво на вълненията е от социално-икономически (подобно на Египет, Тунис, Мароко), а не от религиозен (както в Бахрейн и С. Арабия) характер?
  2. Как ще коментирате информациите, постъпващи както от про-правителствени източници, така и от независими коментатори, че известна роля в подбуждане на размириците играят бивши членове на режима, понастоящем в немилост и изгнание, които може би планират своеобразен преврат? Най-често споменаваните имена в този смисъл са на Рифаат ал-Асад и Абдулхалим Хаддам – интересна е връзката на втория с един от най-непокорните градове.
  3. Във връзка с последното: вероятно сте наясно, че обществата в арабските страни са проникнати и оплетени със сложна мрежа от семейни, племенни, групови, селищни и регионални съюзи, пристрастия и вражди, при което актове на агресия, извършени от една група спрямо друга могат да послужат за обосновка на конфликт десетилетия по-късно. Как сте настроен към догадките, че подобни вражди също могат да се крият зад ожесточената съпротива на населението в конкретни региони (Дараа, Банйас, Хама)?
  4. Когато говорите за външна намеса, добре би било да споменете и доста интересните позиции на някои от основните играчи в региона – Саудитска Арабия (крал Абдула съвсем наскоро разреши дългогодипните си противоречия с ал-Асад и бе сред първите, които го подкрепиха), Израел (настоящият сирийски режим е много удобен за израелците), Турция (вероятно доста по-добре осведомен относно интересния развой на турско-сирийските отношения през последните години).
  Ще се радвам, ако намерите време да споделите гледището си по поне част от тези въпроси и бих бил доволен, ако сте отворен към дискусия по темата. 🙂

 3. 15 май, 2011 в 06:56 | #3

  Благодаря ви за обширния коментар. Предполагам обаче, че вашите въпроси всъщност в значителна степен съдържат и отговорите. Да, сирийската криза не е еднозначен процес, факторите които въздействат са многобройни, включително и посочените от вас вътрешно кланови борби и вражди и т.н. Но да търсим остър социално-икономически рефлекс във вълненията би било прекомерно. Общата икономическа ситуация в страната е на много приемливо равнище, стоковото обезпечаване на пазара и цените на основните продукти – нещо, за което българите могат да мечтаят, според мой приятел, който наскоро бе в Сирия на специализация.
  От друга страна четирите кита върху които стои режимът на Асад са непоклатими:
  1. Властта е изцяло в ръцете на клана Асад
  2. Алевитската общност е мололитна и не показва никакви пропуквания
  3. Алевитския контрол върху военно-разузнавателната система в Сирия е тотален
  4. Монополът на партията БААС върху политическата система с нищо не е заплашен
  По тези четири опорни точки на режима, които са от жизнено значение и изгърмяването на която и да е от тях би довела до сгромолясване на Асад могат да се дадат много примери за стабилност и много ловки политически машинации на клана. Споменавате чичото на Башар ал Асад, Рифаат ал Асад, който е в изгнание вече няколко десетилетия, но неговите изявления напоследък са по-скоро призиви към алевитете да запазят сплотеността си и да подкрепят клана Асад и това е напълно логично. Башар, наскоро без да вдига шум привика няколко пенсионирани алевитски генерали и ги назначи за съветници, за да се предпази от привличането им от страна на размирниците – подобна тънка политическа игра се води на всички равнища.
  Колкото до външната намеса, то е повече от очевидно, че Башар ал Асад е изключително удобен за всички, при което наблюдаваме парадоксални маневри – саудитите разчитат на Башар за противовес срещу влиянието на Иран, в същото време Иран има огледални очаквания от Башаровия режим спрямо Саудитска Арабия… Турците биха искали сунитите да вземат връх в Сирия и за целта поддържат активно сирийските Мюсюлмански братя, но в същото време са много по-загрижени от започналото изселвани на сирийски кюрди към турска територия и т.н.
  Докато САЩ и ЕС не са очаровани от още една остра криза в Близкия изток от типа на либийската и очевидно ще продължават да се задържат в рамките на някакъв вид санкции. Не на последно място и поради факта, че ситуацията в Сирия пряко заплашва сигурността на Израел, който както сте забелязали от своя страна мълчи като глухоням и думичка не обелва в коментар на кризата в Сирия, на принципа по-добре да си имаш работа с познат дявол, отколкото с непознат….
  Поздрави,
  В. Фъртунов

 4. Йордан
  16 май, 2011 в 00:55 | #4

  От няколко месеца чета и слушам автора. Шапки долу!

 5. anonim
  16 май, 2011 в 09:10 | #5

  @res
  diktatura no na religiozna osnova.tova e nai-dolnata prosloika ot siriskoto obshtestvo,mnogo ot tehnite generali edvam sricat,atanat v milioni.niama bisnes ,koito da mojesh da rabotish sam,spokoistvieto se kupuva sas sadrujnik voene alavit.tova e deistvitelnosta.obrazovanata cast na sir.narod e na zaden plan,vsicko e za upravliavashtite .tehniite jeni sa bivshite slugini po siriiskite kashti.tova e istinata .omraza …omraza i pak omraza kam alevitite…………

 6. CJ RADO MC
  18 май, 2011 в 01:14 | #6

  Г-н @res, добре е да се научите да пишете на български език и на кирилица, тъй като това е българска уеб страница. Също така се опитайте да мислите малко повече, темата не е за България все пак, а за Сирия…

 7. E.-B. Slavkova
  5 юни, 2011 в 21:07 | #7

  Г-н Фортунов, не знам какви са Ви източниците на информация за населението и вероизповеданията в Сирия, но имам съмнение, че не сте много точен в някои факти. Така, алевитите(в Сирия те са нусайрити) са шиитска секта (както е известно, шиитството е второто основно течение в исляма). Етнически алевитите са сирийски араби. Шиитите в Сирия са около 18% от сирийските мюсюлмани и са представени от шест секти. Но, освен това, сред кюрдите в северозападна Сирия има немалко алевити, още повече, че на север през границата в Турция кюрдите около Газиантеп са в голяма степен алевити. И съвсем не на последно място кюрдите в Сирия са повлияни от големия национален подем, който преживяват кюрдите в Турция (Северен Кюрдистан, както го наричат самите кюрди) и това никак не е за подценяване.

 8. 6 юни, 2011 в 11:03 | #8

  Не виждам какво точно намирате за неточно? Абсолютно точни цифри няма, всички източници се разминават с по малко. Къде съм казал, че алевитите не са шиити? Напротив, цит. „…алевитското малцинство наброява около милион и половина души, което прави около 7% от населението. Преценката за останалата несунитска мюсюлманска общност, съставена основно от шиити и исмаилити се върти около 13%“. Не съм се разпростирал върху кюрдите, сред които има и шиити и сунити, защото това са вестникарски статии, където обемът има сериозни ограничения, а нямам време да ги дописвам за интернет-изданието им. Кюрдският проблем съм го разглеждал в отделни публикации и тв предаване отделно още миналата година и не мога да си позволя да се повтарям в ограничена по обем публикация. С удоволствие посрещам всеки коментар, който съобщава допълнителни факти, нови концепции или влиза в дискусия, защото това е целта на публикацията, и форумът от други мнения я прави много по-богата! Така, че приветствам и вашето изложение, само ви моля, да четете текста недиагонално и съответно да не ми приписвате грехове каквито нямам!
  Поздрави,
  В. Фъртунов

 9. F.O.Z
  12 август, 2012 в 20:22 | #9

  .––––– ПЛАН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ЗАПАДНО РОБСТВО –––––– – ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН КОИТО СЕ ЧУВСТВA НАЦИОНАЛИСТ–- –––––––––––––––––––––––––––––––– – ЗА ПО ИНТИЛИГЕНТНИТЕ ХОРА ПО СВЕТА Е ОЧЕВАДНО ЧЕ В МОМЕНТА СЕ ВОДИ ВОИНА СРЕЩУ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ И ЧОВЕЧЕСТВОТО КОЕТО Я НАСЕЛЯВА.АКО СЕ ВЪРНЕМ 10 ГОДИНИ НАЗАД ЩЕ ВИДИМ МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА КАТО СЕ ПОЧНЕ СЪС УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ИНДОНЕЗИЯ / ОСТРОВ СУМАТРА / ПРЕЗ 2004 ГОДИНА ПРИ КОЕТО ЗАГИНАХА НАД 300 000 ХИЛЯДИ ДУШИ СЛЕД ТОВА УРАГАНЪТ КАТРИНА КОИТО УДАРИ ПРЕЗ 2005 ГОДИНА САЩ , НЮ ОРЛИИНС И ОКОЛНОСТИТЕ МУ ПОТОПЯВАИКИ ЦЕЛИЯТ ГРАД И УБИВАИКИ ПОВЕЧЕ ОТ 30 000 ДУШИ.СЪЩО ПО ТОВА ВРЕМЕ Е И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ИРАН В ГРАД БАН КОЕТО ВЗЕ НАД 40 000 ЖЕРТВИ . ТО БЕ ПРЕДВЕСТНИК НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ПРЕЗ 2008 ГОДИНА В КИТАИ ОБЛАСТ СЪЧУАН КОЕТО УБИ НАД 80 000. -ПРЕЗ ПОСЛЕДВАЛАТА 2010 ГОДИНА СТАНА И НАИ СИЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РЕГИСТРИРАНО НЯКОГА В ХАИТИ КОЕТО УБИ НАД 500 000 , ПО МАЛКО ОТ ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД НЕГО В МЕКСИКАНСКИЯТ ЗАЛИВ БЕ УМИШЛЕНО ВЗРИВЕНА НЕФТЕНАТА ПЛАТФОРМА ДИИП ХОРИЗОНТ , КОЯТО ПРИЧИНИ НАИ-ГОЛЕМИЯТ ЕКОЛОГИЧЕН ГЕНЦИД ДО ТОЗИ МОМЕНТ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОСЛЕДВАЛИТЕ МЕРКИ ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ЗАЛИВА ОТ ПЕТРОЛА БЯХА ИЗЛЕТИ КОЛОСАЛНИ КОЛИЧЕСТВА ОТРОВИ КОИТО НАПЪЛНО СПРЯХА ТОПЛОТО ТЕЧЕНИЕ ГЪЛФСТРИИМ СПОМАГАЩО ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА СЕВЕРНОТО ПОЛУ КЪЛБО НА ЗЕМЯТА,ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕГОВОТО СПИРАНЕ ВЕЧЕ ГИ УСЕЩА ЦЯЛА ЕВРОПА И АЗИЯ.ПРЕЗ 2011 ГОДИНА ЯПОНИЯ БЕ УДАРЕНА ОТ ЕДНО ОТ ТРИТЕ НАИ СИЛНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В ИСТОРИЯТА НА ТЯХНИТЕ ИЗМЕРВАНИЯ.ПОСЛЕДСТВИЯТА БЯХА ОГРОМНОТО ЦУНАМИ КОЕТО ПОМЕТЕ ЯПОНИЯ И АЕЦ ФУКУШИМА . УБИ НАД 30 000 И ПРЕДИЗВИКА ЕКО БЕДСТВИЕ КОЕТО ЩЕ ЗАМЪРСИ ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ ТИХИ ОКЕАН И ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СТОТИЦИ МИЛИОНИ БОЛНИ ОТ РАК. ПОСЛЕДНАТА ТОЧКА ВЪВ ВОИНА СРЕЩУ ЗЕМЯТА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Е НАСИЛСТВЕННАТА РЕВОЛЮЦИЯ ВЪВ БЛИЗКИЯТ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА КОЯТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТРЕТА СВЕТОВНА ВОИНА. ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪБИТИЯ СА СВЪРЗАНИ И СЕ КООРДИНИРАТ ОТ ЕДНО МЯСТО.ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА ОСЪЩЕСТВЕНИ ЧРЕЗ САЩ-СКОТО ОРЪЖИЕ ЗА ГЛОБАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НАРЕЧЕНО ХААРП.ТО Е ПОЗИЦИОНИРАНО В АЛЯСКА И Е ЕДНА ГИГАНТСКА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА СЪСТАВЕНА ОТ 180 АНТЕНИ СПОСОБНИ ДА ВЛИЯЯТ НА ЗЕМЯТА И ДА ПРЕДИЗВИКВА ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПРЕЗ УРАГАНИ ,СУШИ ,СТУДОВЕ И ПОТОПИ. И ПОЧТИ ВСИЧКИ КАТАКЛИЦМИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ТАЗИ СТАНЦИЯ.СЕГА МНОГО ОТ ВАС СЕ ПИТАТ ЗАЩО СЕ ПРАВИ ТОВА И КАКВА Е КРАИНАТА ЦЕЛ. КРАИНАТА ЦЕЛ Е ЗАПИСАНА НА ЕДИН ПАМЕТНИК ВЪВ САЩ И ГЛАСИ ЧЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО НИКОГА НЕТРЯБВА ДА ПРЕМИНАВА ПЕТСТОТИН МИЛИОНА ДУШИ И ВСИЧКИ ТЕ ТРЯБВА ДА СА УПРАВЛЯВАНИ ОТ ЕДНО МЯСТО. ПО ПРОСТО КАЗАНО НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЗА КОИТО ГОВОРЯТ ПОВЕЧЕТО ЩАТСКИ ПРЕЗИДЕНТИ ОТ 1945 ГОДИНА НАСАМ. ИСТИНСКИЯТ КОНТРОЛ НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ДЕИСТВИЯ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ОТ ЕДНО МЯСТО. ТОВА Е ФРС – ФЕДЕРАЛНАТА РЕЗЕРВНА СИСТЕМА НА САЩ КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС САЩ И КОЯТО Е ЗАРОБИЛА САЩ И ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЧРЕЗ СВОИТЕ БАНКИ ,КОИТО СА СЪСТАВНАТА ЧАСТ НА ФРС. САЩ Е ЕДИНСТВЕННАТА СТРАНА В СВАТА КОЯТО НЕ ПЕЧАТА СОБСТВЕННАТА СИ ВАЛУТА А Е ПРЕДОСТАВИЛА ТОВА СИ ПРАВО НА ФРС КОЯТО ПЪК БЪЛВА ВСЕКИДНЕВНО ЗЕЛЕНИ ХАРТИИКИ БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ НО ПЪК ГИ ПРЕДОСТАВЯ НА САЩ И НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ БАНКИ ПО СВЕТА СРЕЩУ СТАБИЛНА ЛИХВА КОЯТО ДОКАРА АМЕРИКА И ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЗАПАДА ДО ПЪЛЕН ФАЛИТ И ОБРЕЧЕ ТЕХНИТЕ НАРОДИ НА ФИНАНСОВО РОБСТВО. САЩ И ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ ЗАПАДЕН СВЯТ В МОМЕНТА СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ФРС И НЕГОВИТЕ ГЛОБАЛНИ БАНКИ ОТ КОИТО ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СА ЩАТСКИ,СЕГА НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ АМИ ИЗБОРИТЕ В САЩ ТЕ КАК ЩЕ ГИ ФАЛШИФИЦИРАТ, ТЕЗИ ЦИРКОВЕ ПОКРЕИ ИЗБОРИТЕ Е ЗА ПРЕД МАЛКИЯТ ЧОВЕК НА КОИТО МУ Е ОТРЕДЕНО ДА Е РОБ ДО ГРОБ. ЕДИНСТВЕННО РИЧЪРД КЕНЕДИ СЕ ОПИТА ДА ИЗЗЕМЕ КОНТРОЛЪТ ПО ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИ ОТ ФРС,НО БЕШЕ УБИТ ЗА НАЗИДАНИЕ НА ВСЕКИ БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ,КОИТО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗЗЕМЕ КОНТРОЛЪТ НАД САЩ ОТ ФРС . КРАИНАТА ЦЕЛ НА ТЕЗИ ЕВРЕИСКИ БОКЛУЦИ ОТ ФРС Е ЧИПИНИЗИРАНЕТО , (ПОСТАВЯНЕ НА ЧИП НА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК ЖИВЕЕЩ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯНА ) , НА ОСТАНАЛОТО НАСЕЛЕНИЕ СЛЕД ПРИБЛИЖАВАЩАТА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОИНА НА КОЯТО ЕДИНСТВЕННАТА ЦЕЛ Е ДА НАМАЛИ НАСЕЛЕНИЕТО ДО ОНЕЗИ ПЕТСТОТИН МИЛИОНА ,КОИТО ЩЕ БЪДАТ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ЕДНО МЯСТО ОТ ЕДНА АРМИЯ И ЧРЕЗ ЕДНА РЕЛИГИЯ. ЕДИНСТВЕННАТА СИЛА КОЯТО МОЖЕ ДА СПРЕ ТОВА Е РУСИЯ, РУСИЯ ИМА НЕПОБЕДИМА АРМИЯ , НЕИЗЧЕРПАЕМИ РЕСУРСИ И ГОРД И НЕПОКОРЕН НАРОД КОИТО НЕ СЕ ПОДДАВА НА МАНИПУЛАЦИИ И РАЗПОЗНАВА ВРАГЪТ БЕЗ ЗНАЧЕМИЕ КАКВА ФОРМА Е ПРИЕЛ. ДАИ БОЖЕ РУСИЯ ДА СПРЕ И УНИЩОЖИ ВРАГЪТ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО СПОТАЕЛ СЕ ВЪВ САЩ . ЗАЩОТО АКО НЕ УСПЕЕ НИ ОЧАКВА ЕДНО РОБСКО БЕЗБЪДЕЩЕ АКО ВЪОБЩЕ ОЦЕЛЕЕМ ДО НЕГО. ТЕЗИ ПРОЦЕСИ КОНТРОЛИРАНИ ОТ ФРС НА САЩ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВЪЖАТ И ЗА БЪЛГАРИЯ. –– АКО ТУРЦИЯ ПОМОГНЕ НА САЩ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВАТА В СИРИЯ И ИРАН ТО ЗА НАГРАДА САЩ ЩЕ НИ ПОЖЕРТВАТ И ДАРЯТ КАТО ТРОФЕИ НА ТУРЦИЯ,РАЗБИРАИ ТОТАЛНОТО ПОТУРЧВАНЕ БЕЗ НИКАКВА НАМЕСА ОТ ЗАПАД. ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ СА ПРЕДСТАВИТИЛИТЕ НА ФРС В БЪЛГАРИЯ . ТОВА СА ГЕРБ,БСП,СДС,ДСБ,ДПС,НДСВ,АТАКА,РЗС И НОВАТА ПАРТИИКА НА МИГЛЕНА КУНЕВА. ЗА СЕГА ЕДИНСТВЕННО НОВАТА ПАРТИЯ ; НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ; ПОКАЗВА ЧЕ НЕСЕ ВЛИЯЕ ОТ ЗАПАДА И АКО ДЕИСТВА ТАКА КАКТО ГОВОРИ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ДАИ БОЖЕ ДА ИЗКАРА БЪЛГАРИЯ ОТ ДВАДЕСЕТ И ТРИ ГОДИШНИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ЛАИНА… ––––– ПЛАН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ЗАПАДНО РОБСТВО ––-– 1. – ЕЛИМИНИРАНЕ НА СТАРАТА ВЛАСТ. 2. – НАЗНАЧАВАН НА ДОКАЗАЛИ СЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ , КОИТО НЕ СА ОБВЪРЗАНИ С НИКОЯ ДЪРЖАВА , КОРПОРАЦИЯ И ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНА ПАРТИЯ… 3 – МОМЕНТАЛНО ОБЯВЯВАНЕ НА ПОСЛАННИЦИТЕ НА САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,ТУРЦИЯ И ИЗРАЕЛ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТЕС , А НА ОСТАНАЛИТЕ ПОСЛАННИЦИ ЯСНО ДА СЕ ПОКАЖЕ , ЧЕ НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НЯМА ДА СЕ ТОЛЕРИРА…4 – НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕИСКИЯТ СЪЮЗ И НАТО , ВРЪЩАНЕ НА ВОЕННИТЕ НИ ЧАСТИ ОТ АВГАНИСТАН И ДРУГИТЕ НАТОВСКИ ДЕСТИНАЦИИ. И В СРОК ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ИЗТЕГЛЯНЕ НА ВОЕННИТЕ НА САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ.. 5 – ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА СЕКТОРИТЕ СВЪРЗАНИ С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ( ЕНЕРГЕТИКА , ВОДОСНАБДЯВАНЕ , ПЕТРОЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ , ЗЕМЕДЕЛИЕ , МАШИНОСТРОИТЕЛНОСТ, ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО И БАНКОВИЯТ СЕКТОР) , И СТРОГ КОНТРОЛ НА ОСТАНАЛИТЕ СЕКТОРИ КОИТО МОГАТ ДА ВЛИЯЯТ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА , СОЦИАЛНАТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ СЪЧЕТАН С ПЛАВНОТО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВАЛУТНИЯТ БОРД И ПЪЛЕН ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ НА БНБ… 6 – НОВ МЕДИЕН ЗАКОН РЕГЛАМЕНТИРАЩ КАКВИ И КОЛКО ПРЕДАВАНИЯ МОГАТ ДА СЕ ИЗЛЪЧВАТА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 40% ОТ ИЗЛЪЧВАНИТЕ ФИЛМИ ПО ТВ-КАНАЛИТЕ ДА СА БЪЛГАРСКИ И СТРОГ КОНТРОЛ НА ЧУЖДИТЕ ПРОДУКЦИИ ИЗЛЪЧВАНИ ПО МЕДИИТЕ КАТО С ТОВА ПОСТОЯННО ИЗЛЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛ – ПАТРИОТИЧНИ ПРОГРАМИ ПОКАЗВАЩИ СЕМЕИНИТЕ И НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ НА БЪЛГАРИНА. ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА НА АНТИ-БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ ( БТВ , НОВА-ТВ , ТВ-7 , ТВ-ЕВРОПА И НА ДЕГРАДИРАЩИТЕ МУЗИКАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ – ТВ-ПЛАНЕТА И ФЕН-ТВ И ДР. )… 7 – ЗА ДА ЕЛИМИНИРАМЕ ЗАПАДНОТО ВЕТО НАЛОЖЕНО НИ СЛЕД ПРЕОРЕНТИРАНЕТО НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ НОВИ ПАЗАРИ. НАИ – ГЛАВНИТЕ ОТ ТЯХ ЩЕ СА : БРИКС : , БРАЗИЛИЯ , РУСИЯ , ИНДИЯ , КИТАИ И РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА .В ЕВРОПА ОТ ПРОМЯНАТА НЯМА ДА СЕ ПОВЛИЯЕ САМО ГЕРМАНИЯ И ЧАСТИЧНО ФРАНЦИЯ… 8 – НАИ – ВЕРОЯТНО ЗАПАДЪТ ОГЛАВЯВАН ОТ САЩ И АНГЛИЯ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА СИ ВЪРНЕ ВЛИЯНИЕТО В БЪЛГАРИЯ . И КАТО ПОСЛЕДЕН КОЗ ЩЕ ИЗПОЛЗВА НАСИЛСТВЕНАТА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ ПО ЛИБИИСКИ СЦЕНАРИИ. ТОЧНО ЗАРАДИ ТОЗИ СЦЕНАРИИ ЩЕ СИ ОСИГУРИМ ИМОНИЗАЦИЯ ОТ ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ , ЧРЕЗ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДО МИНИМУМ ОСЕМДЕСЕТ ХИЛЯДНА ЧИСЛЕНОСТ. ЗАКУПУВАНЕТО НА РУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ С-300 И С-400 ТРИУМФ, ЩЕ РЕМОНТИРАМЕ И МОДЕРНИЗИРАМЕ ОСЕМНАИСЕТТЕ ИЗТРЕБИТЕЛЯ МИГ-29 И НЯКОЛКОТО ОСТАНАЛИ ИЛ-39 И СУ-25.МЕДЕРНИЗАЦИЯ НА ОСТАНАЛИТЕ НИ ОКОЛО 160 ТАНКА И ОКОЛО 10 ВЕРТОЛЕТА. ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА ЗАКУПУВАНЕ НА РУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ БАСТИОН, БУК М2 И ТОР Е2 И ПАНЦИР-Ц . СЪЗДАВАНЕ НА МНОГОБРОИНИ ДИВЕРСАНТНИ ГРУПИ ПО ОБРАЗЕЦ НА РУСКИТЕ СПЕЗНАЗ НА ГРУ. ТЕЗИ ОРЪЖИЯ И ДЕИСТВИЯ ЩЕ ГАРАНТИРАТ БЕЗПРОБЛЕМНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА СВОБОДНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА…. 9 – ОБЯВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗА ЕДИНСТВЕННО ЛИГИТИМНА В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ВЪВЕЖДАНЕ НА РЕЛИГИОЗНИ ЧАСОВЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА. СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ ЦЪРКВИ В РОДОПИТЕ И ЛУДОГОРИЕТО КОИТО ДА СПРАТ НАСИЛСТВЕННАТА ТУРЦИЗАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ. ПОД РЕЛИГИИТЕ ЩЕ СА МЮСОЛМАНСТВОТО , РУСКАТА И АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА. ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ СЕКТИ , ФОНДАЦИИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕННИ ОРГАНИЗАЦИИ ФИНАНСИРАНИ ОТ ЗАПАДНИТЕ И МЮСОЛМАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ… 10 – МНОГОКРАТНО ЗАСИЛВАНЕ НА ПОМОЩА НА ДЪРЖАВАТА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕИСТВА И ДЕЦА.ПРОМЕНИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА В ПОЛЗА НА НАЦИОНАЛ – ПАТРИОТИЗМА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО С ТОВА СТРОГ КОНТРОЛ НА РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И РАЖДАЕМОСТ И МЕРКИ ЗА ВКАРВАНЕТО МУ В ОБЩЕСТВОТО. ПОСТАВЯНЕ НА УЛТИМАТУМ НА ТУРСКО ГОВОРЯЩОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КАКВА НАЦИОНАЛНОСТ Е И ДАЛИ ПРИЗНАВА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ; АКО ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ КОИТО НЕ СЕ СМЯТАТ ЗА БЪЛГАРИ И НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ СЪЩИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ В СРОК ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В СТРАНАТА ПРИПОЗНАТА КАТО МАИКА ЗА ТЯХ … 11 – НЕЗАБАВНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ И СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО – НАРОДНИ КООПЕРАЦИИ ЗА ОБРАБОТКА НА ЗЕМИТЕ. ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА И РАЗЦВЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛА. КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА ЩЕ СПРЕ ТУРЦИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ… 12 – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ВОИСКИ И ПОПЪЛВАНЕТО ИМ С БЕЗРАБОТНИ ГРАЖДАНИ… 13 – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОИЗВОДСТВА В БЪЛГАРИЯ УНИЩОЖЕНИ ОТ ЗАПАДНАТА НИ АНТИ-БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАДНИЯ. – ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО ; МАШИНОСТРОЕНЕ ; СЕЛСКО СТОПАНСТВО ; ЖИВОТНОВЪДСТВО ; ОВОЩАРСТВО ; ХИМИЧЕСКО ПРОИЗВОДСТВО И ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ. САМО ТАКА ЩЕ ГАРАНТИРАМЕ ИКОНОМИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ. КОЕТО ОЗНАЧАВА ФИЗИЧЕСКО ГАРАНТИРАНИ НА БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ РОД. –––––– ТОВА ЩЕ СА ОСНОВНИТЕ ТОЧКИ ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗГРАЖДА НОВАТА ДЪРЖАВА. НО РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ИМА САМО ЕДНО НЕЩО В ПИРАМИДАТА КОЕТО НЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ДОРИ И С МНОГОМИЛИАРДНИ ИНВЕСТИЦИИ. ТОВА Е ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР , И ДОКАТО ТОИ НЕ ПРИЕМЕ ПАТРИОТИЗМА ЗА СВОЯ КАУЗА И НЕ ПРЕСЛЕДВА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И СВОИТЕ СОБСТВЕННИ , КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ АБСОЛЮТНО ЕДНАКВИ , ДО КРАИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТАЗИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДУПКА. ЯСНО МИ Е ЧЕ ЗА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ НЯКОИ ОТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ТОЧКИ СА ТВЪРДЕ КРАИНИ ,НО СИ ОТГОВОРЕТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ НЕЕ ЛИ ТВЪРДЕ КРАИНО ДА УНИЩОЖАТ ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ А ОСТАНАЛИТЕ 90 % ДА ДОКАРАТ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА АБСОЛЮТНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО. НАЯСНО СЪМ ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СПОДЕЛЯТ КРАИНАТА ЦЕЛ НА ПЛАНА,НО НЕ ВСИЧКИ НАЧИНЪТ НА НЕГОВОТО РЕАЛИЗИРАНЕ. ЗАТОВА АКО ИСКАТЕ ДА СЕ БОРИТЕ БЕЗ ДА СИ ЦАПАТЕ РЪЦЕТЕ , СПРЕТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ .СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЗА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС ЗА СМЕТКА НА ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ. СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЗАЩОТО АКО СЕГА НЕ ГИ ПРЕМАХНЕМ ПОЛИТИЧЕСКИ УТРЕ НЯМА ДА ИМА ЗА НАС ЗА БЪЛГАРИЯ. СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ СИ ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ГО НАПРАВИМ. СТИГА ДА СМЕ ЗАЕДНО А НЕ РАЗДЕЛЕНИ….БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ…….СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.

 1. 3 октомври, 2013 в 14:25 | #1