Начало > Геополитика > КОЙ СТОИ ЗАД ТУРСКИТЕ ПРОТЕСТИ?
КОЙ СТОИ ЗАД ТУРСКИТЕ ПРОТЕСТИ?

Валентин Фъртунов


Дали иззад океана не му спретнаха на Ердоган една хубавичка арабска пролет

Вече две седмици, откак започнаха протестите в Истанбул, тихичко ме гложде едно съмнение. Миналата седмица писах, че случващото се не е неочаквано – фронталният сблъсък между ислямистите на Ердоган и светските кемалисти, които в никакъв случай не са малцинство в Турция, трябваше много отдавна да се състои. Още в края на първия, та дори и през втория мандат на Ердоган, вече беше ясно накъде водят Турция ислямистите. И точно тук изскача първата голяма питанка –

? – Защо чак сега?

Защо не по време на няколкото вълни арести на стожера и гаранта на светското начало в Турция – генералитета, командването на армията, когато стотици генерали и висши офицери бяха хвърлени в затворите без присъда? И като споменах армията, през тези две седмици напрегнато се ослушвах да чуя някаква реакция от тази посока, но всуе. Нищо, пълна глушина. И това поставя втората голяма питанка –

?? – Защо армията не се намеси, дори не гъква?

Да, вярно, че в значителна степен бе обезглавена и все пак – за да я обезпечи изцяло със свои хора на всички нива, на Ердоган му трябва време, нужна е смяна на поколенията, а това не може да се случи за пет-десет години. Значи е възможно да има друга причина все още преданата на кемалистките идеи турска армия да подкрепи, макар и мълчаливо нелицеприятното й ислямистко правителство?

??? – Защо турските медии, които за разлика от българските, без да им липсва гласовитост, са доста по-принципни и национално-отговорни в позиците си, не подкрепиха протестите?

Това е много голям въпрос. Огромен. И домораслите обвинения срещу тотално всички турски журналисти, взели, че вкупом „предали народа си“ на цялата кохорта посредствени „анализатори“, които в тия дни се опитват да яхнат турския информационен повод, са както винаги повече от смехотворни. И като заговорихме за медии –

???? – Защо западните медии ще си строшат краката да ги подкрепят? Какво се крие зад това подозрително единогласие?

Не си спомням в последните двайсетина години западните комерсиални и тотално контролирани медии да са изпадали в истерични кампании, зад които да не се крие някаква зловреда кауза. Случаят с турските протести едва ли е някакво изключение.

Особено ме впечатлиха обаче, няколко думи от текущото изявление на башбакана. В речта си онзи ден, Ердоган заяви, че е невъзможно да се обяснят станалите събития с  екологична чувствителност. Той призова протестиращите в парка „Гези“ да видят „голямата картина“ и да проумеят „играта, която се играе“. В тези няколко думи има много, много редове и тези редове трябва внимателно да се четат.

????? – За каква игра говори турският премиер? И какво има в „голямата картина“, фраза, която в такива случаи означава „геополитическата картина“, което протестиращите трябва да видят и проумеят?

А изтъкването на социалните медии като координационни щабове на бунта, което и у нас дърдорковците за демокрация с радост в очите изтъкват, е нещо от което тръпки ме побиват. Спомняте ли си кой координираше бунтовете в Арабия, финансирани от Сорос и американския Национален фонд за демокрация, вследствие на което на власт в Египет дойдоха ислямистките ултраси „Мюсюлмански братя“, готови да въведат шариата. Да, правилно си спомняте – така наречените „социални медии“, които тези дни са в центъра на световния скандал, защото се оказаха изцяло подвластни на ЦРУ и компания.

Много въпросителни, много нещо и се страхувам, уважаеми читатели, че зад тях надничат отвратително познати физиономии. Дано не съм прав, защото Истанбул е само на 300 км от дома ми…

Публикувано във в. Десант

ПП.  На няколко пъти от вчера срещам критики по повод на този текст, които общо взето звучат така:

Ислямистите са с Ердоган ,протестиращите са про-западно настроени и … ИЗВОДА ОТ СТАТИЯТА Е ГРЕШЕН : ЕРДОГАН Е ИДЕАЛЕН ,ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА МАНИПУЛИРАНИ ЛУМПЕНИ…

Не бих влизал в полемика, ако това не е огромният проблем не само за България, но и за много други напълно разбити общества като нашето. Изхожда се от фалшивата презумпция, че Западът – това е добре, всичко останало – ислям, източни цивилизации, латиноси, Русия е много зле, грешно е, реакционно едва ли не и трябва да се …изтрие. В един послепис не е мястото за изясняване на кардиналните проблеми на човечеството, но с няколко думи – Западът е колониална метрополия и до ден днешен, която гледа на целия останал свят, включително и на България и на българите като на неоколониален придатък. „Хубавото“ на Запада е могъщата му пропагандна машина, както казваше големия френски рекламист Жак Сегела „Холивуд пере най-добре“. Именно от това огромно „пране“ на мозъци в колониите, включително в България, вече цели 24 години, огромно число, иначе интелигентни и образовани наши сънародници, безпомощно са вперили очи в лъскавия Запад с надеждата, че един ден, някой ден, ще станат част от това фалшиво лустро. Тези хора, каквото и да им говориш, каквито и аргументи да им излагаш, не могат да предадат „кристалната“ си мечта и винаги всичко мерят с аршина „ние, Западът“… Не, вие не сме Западът и никога няма да станем част от него, освен като скотобойна. В миналата неделя в предаването ми 10-та по Рихтер показах отвратителната действителност в страните от северна и централна Европа – тотална педерастия, и вече официални проекти в парламентите им за узаконяване на педофилията и моля ви се, кръвосмешението… Е не, не искам да бъда в тоя Запад, не искам този Запад да идва тук. Убеден съм, че вече много хора мислят като мен, затова не можем да се разберем с другата половина българи, които копнеят по „кристалната“ си мечта…
Да, Ердоган е ислямист, да неговото правителство се заиграва с неоосманизма, но от гледна точка на турските национални интереси, той в момента е стожер на турската държавност и не иска да допусне родината му да се превърне в разграден двор, в каквото се превърна България.
Помислете върху това, уважаеми западофили.

РЕКЛАМА
 1. 15 юни, 2013 в 21:43 | #1

  Същите съмнения и мен ме глождеха, но с развитието на случващото се … те, прераснаха в убеждение !

 2. Mila
  19 юни, 2013 в 15:13 | #2

  Privet gospodin Fortunov,

  Vie nabljudavate i analizirate – kakvo e bilo otnoshenieto na Ердоган kym sybitiqta v Siriq? Mozhe bi ima vryzka s tova, koeto mu „organiziraha“?

  Blagodarq predvaritelno,
  Mila

 3. 19 юни, 2013 в 16:55 | #3

  Без съмнение, основната причина е, че се гърчи и не иска да участва в американските акции за взривяване на региона в изпълнение на доктрината за управляемия хаос.

 4. Emilia-Boriana Slavkova
  18 декември, 2013 в 19:45 | #4

  Едва сега чета този Ваш анализ, г-н Фъртунов. Искам да Ви кажа няколко неща. 1. Нисшият състав на турския офицерски корпус се ислямизира много системно още от средата на 80-те години. Във военните училища отиват почти само момчета, завършили курсовете за имами и хатиби. По-запазени светски мислещи офицери има(ше) във ВВС. И през последните две години, откакто започнаха репресиите над висшето офицерство, те масово подават оставка, особено се наблюдаваше това по време и малко след активния период на протестите, които и до ден-днешен не са затихнали напълно. 2. Ердоган се побоя да влезе с армия в Сирия, защото щяха да го оставят да се оправя сам. А и той, като е простак, не е луд, само се прави на такъв – до него е Иран, а от север – Русия. 3. Ердоган е сторжер на турската тоталитаристка държавност, понеже няма нищо против да стане халиф. А с помощта на Саудитска Арабия и Катар, всички те подтиквани от Израел, да се противопоставят на Иран.

 1. 0 trackbacks