Начало > Анализ > КОЙ ЩЕ НИ ИЗКУПИ ДЪЛГА, АКО ТАЗИ ВОЙНА ПРИНУДИ КИТАЙ, РУСИЯ И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ ДА СЕ ОБЪРНАТ СРЕЩУ НАС
КОЙ ЩЕ НИ ИЗКУПИ ДЪЛГА, АКО ТАЗИ ВОЙНА ПРИНУДИ КИТАЙ, РУСИЯ И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ ДА СЕ ОБЪРНАТ СРЕЩУ НАС

Майкъл Снайдер

Представям на вниманието ви основно икономическата част от изключително актуалния коментар на американския анализатор Майкъл Снайдер за последствията от евентуална сирийска авантюра на Вашингтон. (В. Ф.)

Може ли САЩ реално да си позволи здравата да ядоса останалия свят като другите страни са онези, които ни плащат сметките.
Какво ще се случи, ако Китай, Русия и много от големите нации спрат да изкупуват нашия дълг и започнат бързо да обезценяват американските ценните книжа, които те притежават?

Майкъл Снайдер EАко Съединените щати не са много внимателни, ще платим чудовищна икономическа цена за провеждането на военна акция в Сирия. До този момент сондаж след сондаж показват, че американският народ е в огромното си мнозинство срещу атака върху Сирия, народите по планетата са в огромното си мнозинство срещу атаката върху Сирия и дори изглежда, че даже американският конгрес ще я забрани. Барак Обама обаче не отстъпва. Нещо повече. АВС News съобщава, че плановете сега се преправят за значително по-голяма атака срещу Сирия, отколкото повечето експерти очакваха.
Ако Обама настоява да се продължи в същия дух, това ще е най-голямата външно-политическа катастрофа в модерната американска история.

В момента и Русия, и Китай много сериозно предупреждават Обама да не атакува Сирия. А Русия не само предупреждава американския президент с думи. Позовавайки се на Блумбърг, Русия е изпратила впечатляваща армада от военни кораби в региона. Руснаците изпращат дори още три кораба към Източното Средиземноморие, за да подсили флота си там, докато Сенатът обсъждаше искането на президента Обама за разрешение да извърши военно нападение срещу Сирия.

Русия изпраща два разрушителя, включително „Настойчиви” – флагмана на Балтийския флот и ракетоносача „Москва”, съобщи „Интерфакс”. Китай също така иска да се знае, че те абсолютно не желаят Обама да удари Сирия. В петък Китай излъчи предупреждение за това какво може да се случи на глобалната икономика следствие на военен конфликт в Близкия Изток. Военна акция ще има негативно влияние върху глобалната икономика и по-специално върху цените на петрола – това ще предизвика техния скок. Според съобщение на близкия до Мосад интернет портал „Депка” Китай също е изпратил военни кораби в региона. Западни военноморски източници съобщиха в петък, че китайски десантен кораб „Джингангшан” с един батальон морска пехота е достигнал Червено море и се насочва към Сирия. Според „Депка” Пекин вече е разположил военни кораби край брега на Сирия в пълна секретност. Ако последното съобщение се потвърди, това ще бъде най-голямото китайско навлизане в Близкия Изток в цялата негова военноморска история.

Ако САЩ нападнат Сирия, Русия и Китай вероятно няма да предприемат незабавна военна акция срещу нас. Но те могат да изберат да ни ударят там, където наистина боли. Според американската държавна съкровищница в момента чужденци държат приблизително 5,6 трилиона долара от нашия дълг. През последните няколко десетилетия пропорцията на нашия дълг, притежават от чужденци нарасна чудовищно и днес ние сме в много тежка зависимост от нации като Китай, които трябва да купуват нашия дълг. В този момент Китай притежава приблизително 1,275 трилиона долара от този дълг, а Русия – 138 милиарда долара от него. Така че какво ще се случи, ако Китай, Русия и други чуждестранни купувачи на дълга ни внезапно се откажат да купуват и вместо това реализират дъмпинг на дълга ни като го хвърлят обратно на пазара? С една дума – това ще бъде катастрофа.

Майкъл Снайдер5 EКакто вече писах, американската държава ще бъде принудена да вземе назаем около 4 трилиона долара тази година. Близо 1 трилион от тази сума е нов заем и около 3 трилиона са за обслужване на съществуващия дълг. Ако Китай и другите големи чуждестранни кредитори спрат да купуват и започнат дъмпинг с това, което вече държат, приходите в държавната хазна на САЩ ще са плачевни. А ние вече видяхме, че доходността на облигациите драматично расте през последните седмици. На практика в четвъртък доходността по 10-годишните американски съкровищни бонове вече проби бариерата от 3 %. Какво ще се случи, ако доходността продължи да расте? Ето няколко от последствията:
• това ще принуди федералното правителство да търси нови заеми;
• това ще принуди щатските и локални управи да търсят нови заеми;
• при положение, че доходността се покачва, стойността на облигациите пада. В край на краищата, нарастващата доходност на облигациите ще приключи със загуби на облигационните инвеститори от трилиони долари.
• нарастването на доходността на облигациите ще причини на ипотечните лихви скок до небесата. Ние вече практически го виждаме това да се случва. Тази седмица средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки удари 4,57 %.
• по-високите лихвени проценти ще означават забавяне в икономическата активност във времена, в които ние категорично не можем да си го позволим.
• след като икономическата активност върви надолу, това ще бъде много лошо за акциите. Когато настъпи следващия голям крах на стоковия пазар, а той вече се задава, инвеститорите ще инкасират трилиони долари загуба.
• разбира се, най-голямата заплаха пред всичко е бомбата със закъснител от 441 трилиона долара лихвени деривати, която е заложена под нас. Рязкото покачване на лихвените нива е в състояние потенциално да банкрутира няколко от нашите „твърде големи, за да фалират”, банки в бясна последователност и да ни хвърли в най-чудовищната финансова криза, която нацията ни някога е преживявала.

Започвате ли да сглобявате картинката?

РЕКЛАМА
 1. Атанас
  15 септември, 2013 в 19:07 | #1

  Г-н Фъртунов тъй като не мога да се свържа в ефир пиша тук.
  Първо за кулите е ясно и архитекта на кулите го каза ,че няма как да се срутят вертикално при факта ,че самолетите се удрят горе – само изкуствено взривени сгради се срутват вертикално за да не “наранят“ околните.

  Колкото до ФЕД – те държат в момента около 8 трлн. в ДЦК и не ги бърка ,че лихвата е малка ,и няма скоро да спрат да печатат и изкупуват ДЦК защото ще стане страшно.
  Лихвата по ДЦК се плаща от американските данъкоплатци и голяма лихва ще предизвика гражданска война и имат оръжие.

  Кражбите на ФЕД са много но ако позволят международни одити долара е по-малкото зло засега за света.
  Проблема беше ,че досега не се правиха одити на ФЕД – http://krizata.blog.bg/biznes/2012/09/05/pyrviiat-odit-na-fed-shokira-s-rezultatite-si.996829

  САЩ трябва сама да признае фалита си или да се откаже доларът да бъде световна валута защото ако другите го направят ще кажат ,че заради това се е срутило всичко – ще си измият ръцете.

  Не подценявайте САЩ защото с шистовият газ ще изплуват и със споразумението с ЕС за безмитна търговия и отделно данъците в САЩ са около 33% по ниски спрямо ЕС.Много производствени мощности се връщат в САЩ заради шистовият газ.

  Глобално светът сега се нуждае повече от всякога от ред и правила ,и световна валута с вързан за нея петрол ,и ако САЩ позволят межд.одити на ФЕД всяка година просто САЩ са най-малкото зло за света в смисъл нефт вързан за доларът защото идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат с ясни правила за всички държави и нефт вързан за доларът.
  Светът/транспорта и енергетиката/ може да функционира без нефт но за трансформацията са нужни 20год. технологично време и по-евтин петрол с ясни правила и “те“ го знаят както и ,че план “Б“ е милиарди жертви следствие на граждански размирици и войни поради липсата на петрол и високата му цена.

  Прехода ,трансформацията на света за функциониране без нефт може да стане ако се почне веднага и всички държави си “подадем ръце“ за мирен преход.

  Китай просто нямат прозрачност като САЩ и не се знае колко е сивото банкиране и дериватите в Китай.

  Много производствени мощности се връщат в САЩ заради шистовият газ.

 2. Атанас
  15 септември, 2013 в 19:24 | #2

  тук – http://www.dokumentalni.com/?p=2695

  след 8-тата минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 200млрд.барела тоест за 6год. защото годишната консумация на нефт в световен мащаб е над 32млрд.барела.
  Има още около 140млрд. барела нефт който е леснодостъпен и евтиният петрол свършва.
  Има грубо още около 600млрд.барела под формата на катранени пясъци и т.н. трудно достъпен тоест скъп нефт.
  За метана не споменавам защото ще трябва за газови турбини които се пускат и спират за минута защото тока от слънце и вятър се нуждае от съхранение/ПАВЕЦ/ и производствени мощност които се пускат и спират за минута а това са ВЕЦ ,ПАВЕЦ и газови турбини.

  По същество – положението е страшно но може да се направи трансформацията на транспорта и енергетиката ,и икономиката за работа без нефт ако се почне веднага и всички държави си ”подадем ръце” за мирен преход.

 3. Kircho
  16 септември, 2013 в 16:05 | #3

  картниката е ясна – всичко ще сварши с обезценяването на долара и края на Америка като велика сила ….

 4. Атанас
  18 септември, 2013 в 17:02 | #4

  Г-н Фъртунов ФЕД и т.н. финансови тарикати трябва да си платят но законно – http://snaiper-bg.net/2012/10/nevizhdano-amerikanski-dana-koplattsi-zavedoha-isk-za-43-triliona-dolara-sreshtu-banksterite/#ixzz2bGEVzS8J

  Отказването от долара като световна валута ще е измиване на ръцете.

 5. Атанас
  19 септември, 2013 в 11:09 | #5

  Г-н Фъртунов колко са милионерите в САЩ – направете справка

  Тоест спокойно може да се въведе данък 90% като едно време при Рузвелт и т.н с цел да си плащат задълженията.

  Отказването на света от долара като световна валута ще им измие ръцете и ще имат коз с който да се оправдават ,че са нарушени межд.правилa

  Нека ФЕД да си печата пари и да купува ДЦК и няма да посмеят да спрат защото лихвите скачат и ще стане страшно тоест в близките години ФЕД няма да спре да печата пари и да купува ДЦК

  “те“ просто се хванаха в собствените си мрежи

 6. Атанас
  22 септември, 2013 в 20:03 | #6

  По повод предаването от днес го казахте накрая – всяка държава да си преспособи икономиката според особеностите и т.н. – харесва ми идеята взаимствана от Силвио Газел – http://krizata.blog.bg/technology/2009/12/07/koncepciia-za-revalvaciia-na-bylgarskiia-lev-skrita-devalvac.450372

  Но основата е производство и в едно изречение е да имаме собствено производство а не 80% от хранителните стоки да са внос ?! – Индия иска наши млечни продукти а за Китай да не споменавам какъв пазар са но какво правят нашите политици – продават земята и съм писал писмо преди 3год. да не се продава земята но уви – но може и като Унгария – “Всички природни ресурси, особено земеделската земя, горите и питейната вода, както и биологичното разнообразие – по-специално местни растителни и животински видове и културни активи са част от общото наследство на нацията и дълг на държавата и на всеки човек е да го защитава, поддържа и запазва за бъдещите поколения.” – http://worldtodaybg.com/2013/09/18/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/

 7. Атанас
  24 септември, 2013 в 09:06 | #7

  Г-н Фъртунов имате прекрасна статия “В САЩ – „Големите момчета” откраднаха парите, а сега се готвят да разоръжат врящата и кипяща Америка в отчаян опит да се спасят от справедливия гняв на милионите честни американци“

  Измамите и финансовите балони започнаха с премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год. за разделяне на банкирането.

  САЩ се чудят как да прехвърлят вината на други – http://zahariada.blog.bg/novini/2012/03/15/selente-koshmarna-shema-za-prikrivane-kolapsa-na-amerika.920984

  Затова пиша ,че отказването на света от долара като световна валута ще им даде повод да винят другите – да си измият ръцете.

  Според мен трябва да се остави долара за свет.валута но с тотален контрол в смисъл прозрачност и одити колко се печата.

 8. anon
  25 септември, 2013 в 16:27 | #8

  gledaite zeitgeist tam vsi4ko e obqsneno

 9. Василева
  31 октомври, 2014 в 05:08 | #9

  @Kircho
  Ха дано.
  Ама кога?

 1. 14 септември, 2013 в 16:00 | #1
 2. 14 септември, 2013 в 16:00 | #2