Начало > Геополитика > КОЛУМБ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ
КОЛУМБ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ
23 юни, 2010

Валентин ФЪРТУНОВ

Известният астрофизик Стивън Хокинг доказа, че поговорката „И най-мъдрият си е малко прост” все още е в сила

Удивително е, че отговорът на един маргинален въпрос, като този например – има ли извънземни – може да бъде ярък лакмус за цивилизационен избор и цивилизационна принадлежност. Бидейки обсебен от научната фантастика в юношеските си години, винаги съм си задавал въпроса – откъде тази смайваща разлика в «излъчването» на НФ-литуратура на соцсистемата и Запада. «Нашите» автори пишеха с оптимизъм, от произведенията им се излъчваше светлина, наопъки – западните фантасти в преобладавощото си число представяха катастрофични сюжети, изпълнени с мрак; «нашите» описваха с вълнение предстоящите срещи с извънземни братя по разум, западните ни представяха «пришълци» атакуващи ни, за да ни изядат, в най-добрия случай да ни поробят.

Давам си сметка, че темата е много чувствителна за мнозина, но след двайсет години пребиваване в зоната на мрака, българинът трябва да си отвори очите, да се отърси от медийните желета обляли мозъка му и да се вгледа в реалиите на цивилизационната идентичност, която къде с морков, къде с тояга ни налагат. Западната цивилизационна идентичност, чиято ценностна система включва по презумпция и едно перманентно състояние на страх. Страх от всичко и от всички. Само за последното десетилетие западните глобални кампании за насаждане на публичен страх включиха тероризъм(провокиран), пандемични болести(недоказани), глобално затопляне(несъстояло се).

И ето, на 26-ти април каналът Дискавъри пусна в САЩ поредната си широко рекламирана телевизионна поредица „Във вселената със Стивън Хокинг”. Сама по себе си идеята да се запознаем по-отблизо с процесите на физическия свят извън нашата планета, при това с „екскурзовод” като лукасовия професор по квантова физика Стивън Хокинг е дори примамлива.

СПРАВКА: Кой е Стивън Хокинг?
Стивън Хокинг(Stephen Hawking) е роден през 1942 г. в Оксфорд, Великобритания. Завършва физика в Оксфорд, въпреки, че основното му увлечение е математиката. На 21-годишна възраст заболява от амиотрофична латерална склероза, която го приковава към инвалидна количка и прогресивно го лишава от двигателни функции. В момента управлява компютъра си чрез система за следене движенията на очите, монтирана в очилата му. Изключително мъжествената му борба с коварната болест редом със сериозния му научен принос в областта на космологията и квантовата механика го правят световно известен. Сред основните му научни приноси са: даване на допълнително доказателство за Теорията на големия взрив и създаването на вселената(1971 заедно с Робърт Пенроуз), доказва, че черните дупки губят маса, чрез минимално излъчване на елементарни частици(1974 „Лъчение на Хокинг”), вселената е безгранична, но тя има краен размер в пространство-време(1983). С охота се занимава и популяризация на науката. Заемал е престижната позиция Лукасов професор по математика в Кембридж.

В крайна сметка, тъкмо прегрялото медийно внимание произтичащо от нездрави мотиви за сензационност вкарва професора в капана на поредната кампания за насаждане на страх. Впрочем, Хокинг не за първи път демонстрира, на фона на изключителните си качества като математик и физик, незрялост по отношение на философията на развитие на човека и човешката цивилизация. Преди да се върнем към основната ни тема ще илюстрирам последното си твърдение с цитат от едно интервю на Лари Кинг с Хокинг:
Лари Кинг: Кое е най-голямото предизвикателство, което трябва да преодолеем?
Стивън Хокинг: Най-голямото препятствие за човешката раса са нейните агресивни инстинкти. По времето на пещерния човек това е давало определени предимства за оцеляване и ние сме били „приковани” към това от Дарвиновия естествен подбор. Но с атомните оръжия те заплашват да ни „изтирят” от лицето на Земята. Нямаме време за Дарвинова еволюция, за да премахнем агресията си. Трябва да използваме генетично инженерство.

Предполагам, че и на вас ви се изправи косата от безумната идея да опънем хомо сапиенс на генетичната операционна маса и да почнем да прекрояваме на конвейер бедното същество, за да стане перфектно! Ужас! Прогностични научно-фантастични романи на тази тема има не един и два, и до днес не мога да забравя художественото възпроизвеждане на ужасяващата гледка на света в далечно бъдеще, където точно по хокинговия начин човешката агресивност е клъцната, ако се не лъжа беше роман от Станислав Лем, писан преди петдесетина години!

А сега за поредната „глобална заплаха за човечеството”, развявана вече от американската медийна машина като дневен кошмар, в която Стивън Хокинг е избутан в светлината на прожекторите, като главно плашило. Всички световни медии цитират филмовата поредица на Дискавъри в която Стивън Хокинг заявява:
„Извънземните може да съществуват, но човечеството трябва да избягва контакт с тях, защото резултатите може да се окажат опустошителни.”
Трейлърът за поредицата допълва:
„Ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при пристигането на Колумб в Америка, което не е свършило добре за местните американци.”
И гради представата за космос в който се носят чудовищни кораби на извънземни, които търсят подходящи за заселване светове, след като са изконсумирали изцяло ресурсите на собствените си планети. А Стивън Хокинг с увлечение развива ужасяващата фантасмагория:
„Подобни напреднали извънземни може да станат номади, опитващи се да завоюват и колонизират планетите, до които могат да се доберат”.

Предполагам, че тук вече се превивате от смях, но аз съм по-скоро тъжен, защото скепсисът в мен вече напипва проясняващите се очертания на поредната психоатака срещу нас, поредната кампания, чиято цел е да ни държи в състояние на страх, т.е. състояние на подчиненост и зависимост. Ех, точно тази им психоатака при нас едва ли ще хване дикиш, но не е така при обикновените американци, които са добре дресирани да вярват сляпо в собствената си пропагандна машина, работеща отдавна по развитието на подобен сценарий. Неслучайно, едни от най-разпространените остри психически разстройства в Америка са тези свързани със страх от извънземни, фобии и маниакални разстройства „причинени” от отвличане от извънземни…

Каква пропаст между ценностните системи – вземете „Мъглявината Андромеда” или „Часът на Бика” на Иван Ефремов, епичната сага за прогресорите и странниците на братята Стругацки и ужасите във „Война на световете” на Хърбърт Уелс или „Звездните рейнджъри” на Хайнлайн.Разбира се, всяка система се самобалансира, така е и в западното интелектуално и художествено мислене спрямо възможния извънземен разум. Достатъчно е само да ви припомня за прекрасната личност на проф. Карл Сейгън и изключителния му роман, заснет и на лента със страхотната актьорска игра на Джоди Фостър – „Контакт”. Ето това е есенциалната, фундаменталната човешка гледна точка. С изкачването на всеки разум по спиралата на развитието, целесъобразността, като основен вселенски принцип започва да обитава все повече и повече място в мотивацията на разума. А целесъобразност, означава непрестанния стремеж към синергетизъм с природните закони. Изхождайки от тази проста и естествена логика е абсолютно абсурдно да приемем, че разум постигнал висше познание за преодоляване на пространствено-времевия континиум без да се самоунищожи, вследствие на ексцесивни идеи и изпълнения, ще дойде да изплюска представители на друг разум! Помислете – самото преодоляване на континиума предполага такава степен на овладяване на енергийни ресурси, че наличието или отсъствие на определен тип планета, та дори и слънчева система, става напълно безпредметно! Простичко казано, който е в състояние да се предвижва от галактика в галактика по чехли, може да си построи, колкото си иска слънчеви системи, да не говорим за някакви си планети…

Увлякох се, да се коментират подобни глупости е напълно безсмислено. Но тези „глупости” в крайна сметка ни водят до кривата круша, т.е. разболяват ни чрез причинения стрес, губим смисъла на съществуванието си, изпепеляват човешката ни гордост и достойнство. В тази връзка ще ви цитирам един от постулатите за постигане на истинско здраве на водещия американски специалист по мозъчно-дегенеративни заболявания и Алцхаймер – д-р Дхарма Синг Кхсалца:
„Бъдете Позитивни. Поддържането на оптимистични възгледи е важно за управлението на стреса и превенцията на свързаните с него заболявания, както мозъчни, така и сърдечни. Можете лесно да тренирате у себе си способността да гледате на чашата като наполовина пълна… Използвайте хумора за да се справите с лошите мисли.”

Ето една наистина добра идея – не обръщайте внимание на ужасните апокалиптичните картини с които ви трещят западните медии. Потиснете примитивния интерес към сензационното в себе си и се възползвайте от съвета на нормалния американец д-р Дхарма – прочетете още веднъж глупотевините на Стивън Хокинг и се смейте, докато не ви заболи корема! Смятайте, че сте си удължили живота ако не с години, то с месеци! И се смейте от душа, всеки път когато видите, че се опитват да ви плашат я с парникови газове, я с вулкани, я с човекоядни извънземни! Голям смях ще падне – Наздраве!

РЕКЛАМА
Коментарите са затворени