Начало > Манипулации > Национализация не е мръсна дума
Национализация не е мръсна дума

Валентин ФЪРТУНОВ

Докато чета за последните манъоври в запъналата се кървава позиционна война между Гърция и „Тройката” усещам как ме избива на смях. И сигурно бих се искискал много звучно, ако гръцката драма не е от тъжна по-трагична. А майтапът се състои в това, че напоследък покрай ревът на българската улица за национализация на ЕРП-та, дузини нашенски набедени политолози и политикани много авторитетно се кашлят по медиите, как национализация било равно на болшевизация, и дори един бивш вече (слава богу!) министър на финансиите направи вербално пътешествие по темата, стигайки ни повече, ни по-малко до …„Гулаг”. И ако някои го глаголиха това приравняване на национализацията с болшевизма от напън да се направят на много десни (каквото и да значи това), то по-голямата част по същество изразяваха полуприкритите страхове на локалните олигарси от всякакви калибри.

Е, господа, сега какво?

„Тройката” принуди гърците да национализират най-големите си банки Националната банка на Гърция и Юробанк Ергасиас .

И „Тройката” ли са болшевики!?

Зер, комуняги!?

Каква излезе тя – по света единствените „десни” и единствените „капиталисти” се съхраниха само в България, а! Така ли?..

Да отворя тук една скоба, за да поясня на по-неизкушените в световните икономически дела наши читатели, че с руската дума „тройка”, изписана на латиница се обозначава триото – Световната банка, Международния валутен фонд и Европейската централна банка (разбирай Европейския съюз), които прилагат така наречените „спасителни планове” за „прасешките държави” (официален медиен термин за закъсалите икономики в Южна, а вече и в Централна Европа). Това е прословутата „Тройка”.

Национализация не е мръсна дума, господа, не е.

Боже, боже, мъкааа! Колко игнорантност, колко духовна нищета и непрофесионално бръщолевене ни заливат отвсякъде в малка, разгромена от същите тези политикани и олигарси, Българийка.

…И тук вече отдавна смехът ми е секнал и ме наляга гняв – искахме свобода на словото – „дадоха” ни я, но каква полза! Оказа се Данайски дар. Оказа се, че свободата на словото означава не друго, а  свобода на манипулацията и свобода на тоталната повсеместна манипулативна пропаганда. Означава една огромна пан-национална пералня в която ежесекундно ни перат мозъците, обливат ги в перилни препарати, разтварят тъканта на сивите ни клетки и с някакъв чудовищен политически вениш премахват светкавично всяко петънце от съмнение в медийните дрънканици и политиканската реторика.

Усещането е, че същите тези крадливи свраки, които за последните двайсет и кусур години окрадоха от народа си несметни милиони и милиарди, му купиха само един подарък – една огромна свръхмодерна, с перфектен програматор, пан-национална пералня за пране на мозъци!

Сакън! Не щем ви подаръците, не щем ви пералнята, не щем ви такава „свобода на словото”, която омаскари и единственото истински свободно и демократично пространство – интернет – с платени клакьори от чиито безумни брътвежи и квартален професионализъм, не може да се отърве нито един сайт. Петдесетачка на ден и седят анонимните драскачи зад компютрите и се плюнчат…

Напразни усилия, свраки. Каквото е писано – ще стане. Национализация на банките, национализация на структуроопределящите отрасли, пряка демокрация, истинско гражданско общество, това е бъдещето. Това  е близкото бъдеще. И единствената „тоталност”, която обезателно ще остане и ще бъде е тоталният контрол на гражданите над управлението.

Въпреки всичките ви напъни – ще бъде!

РЕКЛАМА
 1. Ник
  13 април, 2013 в 17:37 | #1

  Нищо,освен браво!

 2. Атанас
  21 април, 2013 в 18:17 | #2

  Г-н Фъртунов положението е страшно защото не се знаят елементарни неща като например от къде идва кислорода на Земята и ,че метана(СН4) е най-големият проблем за глобалното затопляне защото въгл.двуокис се измива от дъжда.
  Тук – http://www.dokumentalni.com/?p=2467 съм коментирал основните неща и какво може да се направи даже твърдя ,че до 2020год. може да се отворят 1 000 000млн. нови работни места у нас чрез данък лукс и 5-8% от бюджета да отиват в държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.
  Защото от 14млн.дка. до 1989год. у нас сега се напояват само 330 000 т.е. 42 пъти по-малко. Преди 1989год. 9млн.крави сега 900 000 и т.н. защото вноса на хранителни стоки у нас е 80%.
  Санирането става изцяло с материали произведени у нас и икономисва 2000MW енергия.Основното е да се консумират стоки произведени във България.

 3. Атанас
  21 април, 2013 в 18:25 | #3

  За ВЕИ далаверата 16-18 млрд.лв. съм коментирал тук – http://darikfinance.bg/novini/80521#comments

  И 13 млрд.лв. за ТЕЦ „Марица-изток – АЕS“ – 670 MW; ТЕЦ „Марица-изток – ENEL“ – 908 MW изглеждат изгодно спрямо ВЕИ далаверата.

  Плаче ми се защото знам за какво става дума и как продадоха 33% държ.дял в ЕРП-тата.

 4. Атанас
  21 април, 2013 в 18:28 | #4

  Измамата с липсата на закон от 1997год. за фалит на физ.лица като САЩ – http://darikfinance.bg/novini/81851#comments

 5. Атанас
 6. Атанас
  22 април, 2013 в 16:43 | #6

  Г-н Фъртунов мисля ,че ще ви е интересно – “Така в края на 1995 г. Жан Виденов разбира, че лошите кредити на всички банки възлизат на 342,7 милиарда лева. Сумата представлява 40% от произведения брутен обществен продукт – http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/

 7. Georgieva
  14 май, 2013 в 22:37 | #7

  Чудесен анализ! Дано стигнат до Вашето слово непросветените, а на песимистите – да помогне Вашия оптимизъм! Бог да пази България!

 8. Valeri
  24 май, 2013 в 06:26 | #8

  Национализъм Е мръсна дума!!!!!!!!!!!!!!

 9. пепелян
  28 май, 2013 в 17:07 | #9

  Валери, да не би да си се озовал тук от някакво далечно бъдеще, в което всички люде са равнопоставени един на друг?
  А днес и сега, ако не си националист, е равносилно на това да си подлога, в която се изхождат всички останали…!!!!!!!!!!!!!!!

 1. 0 trackbacks