Начало > Геополитика > Нефтът – свършва или напротив?
Нефтът – свършва или напротив?

Валентин ФЪРТУНОВ

Венецуела излезе на първо място в света по запаси на нефт според най-новия доклад на ОПЕК за 2010 г., който допълва и актуализира информацията, представена на нашата диаграма от 2009 г

Според данните от края на 2010 година най-големите доказани запаси от нефт се намират във Венецуела – 296,5 млрд барела, свидетелствува статистиката на ОПЕК

Оценката на запасите бе увеличена с около 40% за една година, което позволи на Венецуела да изпревари предишния лидер – Саудитска Арабия, чиито запаси не са преразглеждани от 2009 г. и се оценяват на 264,5 млрд барела.

Това стана след като ОПЕК започна да включва в разчетите за Венецуела и нефтоносния пояс Ориноко.

Главният икономист на Центъра за международни енергийни изследвания в Лондон Лео Дролас отбелязва по този повод: „ОПЕК вече отчита и тежкия нефт. Но какво означава това? Инвестициите за разработка на тези находища са огромни и в сегашната ситуация Венецуела няма да ги получи. Запасите са фактически недостъпни.”

Разбира се, зад подобно становище не може да не заподозрем политически подбуди. Защото когато няма риба и ракът е риба. Още повече, технологиите бурно се развиват и когато другите запаси свършат и дойде времето на тежкия нефт, той няма да е недостъпен, гарантирам ви.

Разбира се, според оценките на Бритиш Петролеум, както е видно и от диаграмата, доказаните запаси на Венецуела възлизат на 211,2 млрд барела, а тези на Саудитите съвпадат с данните на ОПЕК – 264,5 млрд барела.

Доказаните запаси от нефт на Ирак за 2010 г. са нараснали с 24% – до 143,1 млрд барела, съобщи още ОПЕК. В Иран и Еквадор прирастът е съответно по 10% – до 151,17 млрд барела и 7,2 млрд барела.

Съвкупните доказани запаси от нефт в страните от ОПЕК са се увеличили с 12% – до 1,19 трилиона барела, с което делът на ОПЕК в световните запаси се е уголемил до 81,3% през 2010 г. спрямо 79,6% през 2009 г.

СВЪРШВА ЛИ НЕФТЪТ?

Следното изречение ще прочетете в един или друг вариант ако отворите специализираните страници на вестниците, интернет, ще чуете по радиа и телевизии:
При евентуално задържане темповете на добив на сегашните нива, то нефтът в световен мащаб ще стигне за още 42 години.
Вярно ли е това твърдение или не? Тук ще ви представим две алтернативни становища:

СВЪРШВА!
Геологът Колин Кембъл, работил за Texaco, BP и Aramco, твърди, че надценяването на находищата не е типично само за Саудитска Арабия. Според него 46% от числата в декларираните от ОПЕК ресурси са надути, ако не и умишлено подправени. Бившият високопоставен служител на френската компания Тотал – Жак Лаерер се присъединява към становището на Кембъл, обвинявайки в преувеличаване на представяните пред обществото нефтени ресурси не само нефтодобивните компании, но и държавите-производители. Като потвърждение на неяснотите и спекулациите в тази област се посочва направената наскоро преоценка на завишените разполагаеми запаси на Ройял Дъч/Шел. „Огласяването на реалните цифри би предизвикало страхотна паника на финансовите пазари”, отбелязва Кембъл, а Лаерер добавя – „Запознатите със ситуацията специалисти не могат да говорят открито, докато не излязат в пенсия”. По мнението и на двамата експерти, петролните компании трябва да прекратят употребата на термини като „доказани запаси”, „възможни” и „разчетни ресурси”, и да преминат към по-реалистични определния като „запаси, които могат да се усвоят за определен срок”.

Според тях голяма част от официално декларирания капацитет на находищата не може да бъде усвоена по чисто технически причини, като обемът на тези недостъпни към момента количества нефт често достигат 40% от общите залежи.
(Текстът е от статия на Георги Колев, автор на книгата Сълзите на дявола)

НЕ СВЪРШВА!
Нефтът не е възобновим ресурс и поради това по дефиниция той някой ден ще се изчерпи. Но този ден не се мержелее на хоризонта въпреки твърденията на един разрастващ се хор от вещатели, че вече сме достигнали световния връх на петролопроизводството. В техните възгледи обаче глобалният петролен ресурс е фиксиран като количество, а технологията е нещо статично. Всъщност и двете виждания са неверни. Фирми новатори инвестират във все по-качествени технологии за изследване на залежите и производството на нефт, като отместват върха на добива все по-далеч в бъдещето.

Основното тук е правилно да разбираме ролята на дефицита, ценовите сигнали и бъдещите технически нововъведения в извеждането на пазара на огромните оставащи въглеводородни резерви на света. Благодарение на научно-техническия напредък средното ниво на добив от световните петролни резерви нараства от 20% през по-голямата част от XX век до 35% днес. Това е похвален напредък. Но той също така означава, че две трети от известните петролни запаси са все още неизразходени. Най-голямо опровержение на предсказателите на петролния край представляват огром¬ните залежи от неконвенционални въглеводороди. Тези запаси от битумни шисти, катранени пясъци и мазут могат да бъдат превърнати в горива, които да захранват днешните автомобили. Канада например разполага със залежи от катранени пясъци с по-голямо енергийно съдържание, отколкото целия петрол на Саудитска Арабия. Китай, Съединените щати, Венецуела и други страни също имат големи запаси от тези енергийни източници. Проблемът е в това, че конверсията се извършва на много по-висока екологична и икономическа цена, отколкото при използването на конвенционалния суров петрол. Но същите тези високи петролни цени, в които предсказателите съзират знак за скорошното привършване на петрола, също така създават силна мотивация за разработването на тези пълни с примеси залежи, както и за създаването на технологията, която ще ни позволи да ги извличаме по един по-хигиеничен начин.
(Мнението е на Виджай В. Вайтисваран, кореспондент на The Economist)

РАВНОСМЕТКА?
Всеки, който се опита на базата на предложените хипотези да тегли чертата и изведе червената нишка на проблема би бил доста нахален. Най-малкото, защото говорим за базов, есенциален проблем на човечеството. И все пак, не знам за вас, но у мен определено има изградено становище по тази дилема.

Не мога да приема аргументите на Вайтисваран, не само защото в тяхната основа лежи изцяло тотално дискредитираната в наше време икономическа експертиза и икономически модел, но и защото отдавна не възприемам нефта, като решение на човешките проблеми. В този смисъл, дори и да не свърши точно след 42 години, а след 142 – това не променя императива, че човекът трябва да се раздели с нефта и да намери алтернативни източници. И не само енергийни, бих казал да намери като цяло – технологическа и социална алтернатива. Предполагам, че знаете, че една автомобилна гума се произвежда от 30 литра нефт, че сме облечени и обути с „нефт” и т.н. Тъкмо изобилието от нефт и изобилието от възможности, които дава нефта са в основата на този самоубийствен бум и налагане на западния вълчи модел на свободния пазар, който безпардонно води до тотално прахосничество на ресурси, заобикаляща среда и в последна сметка до цивилизационно самоубийство. Най-лесното, не е задължително най-доброто!

Но да се върнем отново на частния проблем – свършва ли нефта. Според мен изводът е един във всички варианти – и да свършва и да не свършва трябва да му търсим заместител във всяко едно приложение. А при положение, че по-скоро свършва, отколкото обратното, едно е несъмнено – човечеството е пред епохални и критични решения за оцеляването си. А времето, времето както винаги е в дефицит…

Анализът е публикуван във в.Десант

РЕКЛАМА
 1. Йордан
  23 юли, 2011 в 13:33 | #1

  Ако Рон Пол не поеме юздите в САЩ ( а шансовете са под 50 / 50 за сега) гарантирам, че ще се появат Венецуелски терористи и „демокрацията“ ще разцъфти във Венецуела. Уго Чавес е с раково заболяване, тъй че може и без война да мине.
  Hell of a deal !!

 2. Mitko
  26 юли, 2011 в 09:53 | #2

  заместители: Коноп :), електрически коли, интересно ми е Уго Чавес какво мисли за електрическите коли ?

 3. АТАНАС
  26 юли, 2011 в 15:37 | #3

  Фактите са – около 25% от нефта отива за горива а другите 75% са за гуми и т.н. продукти които може да се рециклират http://www.greentech.bg/?p=17134. правят се шахти от пласмаса до знаци и т.н. И последното е “торбичките“ и “са 200 пъти по-щадящи за климата от тези, направени от памук, предпочитани от повечето природозащитници-проповедници.“- http://www.greentech.bg/?p=17848
  За мен проблема е разхищението плюс ефективното рециклиране с държавна политика и стратегия.Помня около 2000год. завод “Химик“ в Асеновград искаше да прави шахти от пласмаса ,знаци ,колове за лозята ,и т.н. продукти от рециклирана пласмаса но държавата не ги подкрепи – даже ги “закопа“. И накрая така ще стане – САЩ ще произвежда и ние некадърниците ще внасяме.Икономиката е много проста като стратегия – потребление на произведено във България щото това означава че някъде работи бълг.гражданин и плаща здравни и т.н.осигуровки и има пари за потребление на отново “made in BG“.Брутната добавена стойност на българската икономика през първото тримесечие възлиза на 13.903 млрд. лв. В това число индустрията формира 32.4%, услугите 64.6%, а селското стопанство едва 3% – когато тези 3% станат 30% ще се оправим и повече подробности – http://www.pari.bg/article/2011/06/02/Blgarija_vnasja_pochti_dve_treti_ot_hranitelnite_stoki

 4. .,-,
  27 юли, 2011 в 06:39 | #4

  Аз искам нефтът да свърши, та да се свършат и тия, дето ни побъркаха бизнесите си и мераците си.

  Да, но едва ли това ще се случи.
  Имам едно познато момче Труман се казва, та той също като нашите майстори самоуки.
  Каква то и машина да му дадеш, той ще я оправи. Та, какво беше озадачаването ни, когато докато ни водеше към малката си ферма, оставена от съседа му, възрастен човек, починал и казал на жена си, фермата за Труман, та гледаме вляво, гледаме вдясно, макли машинки се клатят нагоре, надолу, и пак надолу. Какво, вадят нефт тук в Илинойс?
  Да, беше отговорът, и за първи път чух американец да говори като българин за евреите, за закона, с който забранили да се копае над определена дълбочина. Баща ми , казва Труман, оправяше всички машини, а доскоро най голямата тук, понеже не работеше много години, я наеязоха за старо желязо. Колко прави една такава малка помпа, питаме ние, нали сме си българи. Отговорът беше $18 000 на ден………

  Знам ли, то у нас засводите ги събориха, нарязоха ги стари желязо, Америка я съсипаха, та нас ли няма да се опитат.

  В обръщението си Обама това каза, в прав текст, зависим от банките, говори за Рейгън, за Буш, но за Франклин Рузвелт и голямата депресия и дума не спомена.

  А Роз Паул е некадърник, а синут му е фашист. И аз мислех, че той може да свърши нещо, но сега вече не го харесвам.
  Кой знае, може пък Ванга да се окаже права, 44-ят американски президент да е последният.
  От времето на Александър Македонски се опитват да глобализират света. И какво, само разруха. Така, че вече е времето да се тръгне в обратен ред, не на големите корпорации, не на единната валута, не на големите сили.

  А нефт има и Атанас е прав, колко малък % всъщност е гориво.

  В Америка и влаковете им са на дизел. Те са магнитни възглавници не са чували, щото са врязали поглед в поредното шоу на някой глупак, и така, масова ликвидация на мозъчни клетки.
  Като у нас, чалга, Слави и едно северняшко хоро няма кой да изиграе!

 5. АТАНАС
  28 юли, 2011 в 18:42 | #5

  Нещата се знаят – книгата е “Лихвата – рак на обществото“oт Владимир Богданов http://star05.net/viewpage.php?page_id=8 и Силвио Газел през 1918год.казва/стр.13/ че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма. На стр.105 проф.Маргарет Кенеди го казва точно -“Отговорните за сегашната финансова система знаят ,че така неможе да се продължава дълго….“,и трябва да се прочете цялата книга “Лихвата рак на обществото“ – еволюция/стр.109-110/ щото може да стане революция от социално недоволство и безработица ,и трябва спешни мерки.Отделно “Къде се провалиха икономистите?“- http://greentech-bg.net/?p=2147

 6. АТАНАС
  28 юли, 2011 в 18:50 | #6

  “Прогнозист на „Голдман Сакс“ вещае световна война през 2012“ http://pozicii.net/category/%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%b0/ – крайност е но може да стане ако не се вземат мерки,и се крият проблемите.Плюс “Ние маршируваме по саморазрушителните си пътеки към Третата световна война, твърди Феръл.“ http://darikfinance.bg/novini/57907/%C5%E4%E8%ED+%F3%EC%E8%F0%E0%2C+%E4%E2%E0%EC%E0+%F1%E5+%F0%E0%E6%E4%E0%F2
  Глобално 50трилиона не са много http://www.greentech.bg/?p=21201 и всичко може да се избегне ако се прояви разум с милосърдие.
  Пригответе се за войни за храни- http://e-vestnik.bg/11714/prigotvete-se-za-voyni-za-hrani/ Финансовата бомба за масово унищожение са деривативите/хедж-фондове/ и ошфорки – т.е.правят се “вратички“ и сложни механизми за да се краде “законно“
  ““Общата стойност на деривативите в света надхвърля световния брутен вътрешен продукт десетократно, заяви Мобиус“ http://darikfinance.bg/novini/56121/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0+%E5+%ED%E5%E8%E7%E1%E5%E6%ED%E0 и това си е спекула http://mariyanmilev.info/pages/research.html “Опциите са договор или споразумение между две страни, който дава правото, но не и задължението да се купи или продаде даден актив….възможността да се упражни дадено право, но без задължение, дава огромни финансови възможности за печалба при спекулирането и застраховането.“ – това ми е достатъчно за да разбера как си измислят механизми и сложни формули за да ограбват???? – търсят се балъци които неразбират същноста на опциите от предварителните договори (forward contracts) и фючърите (futures). http://darikfinance.bg/novini/58519/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0%2C+%EF%EE-%EB%EE%F8%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0 “стойността на деривативите върху американски ценни книжа достигна 248 трлн. долара.“ Отделно САЩ стигна лимитът за дълга спрямо БВП 14 300 000 000 000$ трилиона или 14 300млрд. ,че някой хора незнаят с колко нули се пише.

 7. Ясен
  29 юли, 2011 в 11:29 | #7

  @Mitko
  КОНОПЪТ е в противовес на общоприетата и наложена доминация на ГМО-памука.
  Все още не се прави разлика между коноп за промишлени цели и ‘марихуана’, мексиканското ъндърграунд название, като това велико растение е забранено..
  И все пак, Канада, Франция, Великобритания, Китай – се възползват от фибрите на канабиса.
  И ние бихме решили доста проблеми със заетостта – например производителите на тютюн биха могли да се пренасочат към отглеждане на това растение, обогатяващо почвата, вместо с отмиращата тютюнева индустрия..

 1. 0 trackbacks