Начало > Геополитика > Борисовият резил в Катар
Борисовият резил в Катар

Валентин ФЪРТУНОВ

Надутият ни премиер развежда българския бизнес като маймуняци по арабски форуми, където никой не ни чака


В момент, в който имаш сериозни усложнения във вътрешнополитически план с мюсюлманското си малцинство и си в положение да отбиваш масирани хегемонистични атаки от ислямските си съседи, трябва да си наистина пълен откачалник, за да тръгнеш зорлем да уговаряш в страната ти да влязат стратегически ислямски инвеститори! Или национален предател. Или и двете. Говоря за „катарската“ мисия на г-н Борисов. Фактът на позорния й резултат не намалява негатива от планирането и изпълнението й, цитирам:

На българо-катарския бизнес форум, който беше открит … от икономическия министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха, не дойдоха бизнесмени от Катар.
Българската страна беше представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори, съобщиха БНР и „Дарик радио”.
За миналата година Катар инвестира в проекти по света 46 млрд. долара, но не и у нас.
В зала „Цюрих“ в хотел „Мьовенпик“ в центъра на Доха дойдоха само българи.
Форумът беше открит от министър Трайков на английски език…

Един нормален човек с чувство за достойнство след такъв грандиозен провал не би се върнал в България, но това естествено не се отнася за г-н Борисов, който в познатия си стил най-вероятно ще дърдори уморително помпозно, как го е посрещнал „неговият приятел“ емира на Катар и за българските предприемачи, губили време и били сума ти път, всуе и дума няма да обели.  Ако някоя от слугинажните медии случайно му зададе такъв въпрос поради невежеството на репортерите си, отговорът ще е също толкова познат, нещо от сорта „О, нашите бизнесмени добре си прекараха, напазаруваха си, доволни са…“

Но да оставим резила в Катар. Както казах и в началото – кому са нужни ислямските пари, които обикновено вървят с куп условия! Този, който ни трябва, е вече тук. И това е Китай. Дори вече успяхме да забележим „Великата стена“ да се движи по улиците (става дума за китайските автомобили, произвеждани съвместно с Гриша Ганчев). Впрочем, нека да видим какво прави китайският геополитически план на Балканите, докато г-н Борисов пазарува в Катар.

Тук ви представяме един анализ на италианската агенция ТМ нюз:

Политическата чакалня на ЕС е дълга и изтормозваща. Сега става още по-трудно за младите и разпокъсани балкански икономики да издържат на ударите, след като старата Европа им обърна гръб и спря преките инвестиции.
Най-добре е този риск да бъде предотвратен, като се потърсят на друго място обилни и налични ресурси, каквито предлага на поднос Пекин. Китай е решен да не пропусне възможността да превърне Югоизточна Европа в „троянски кон“ за завоюване на водещи позиции на европейска територия.
Китайската стратегия е ясно формулирана, дългосрочна и се простира от поддържащата логистика и търговския обмен до енергийния сектор, като е съпроводена със засилено политическо влияние.
Реално е да се очаква през 2012 година Китай да стане най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия, заяви сръбският външен министър Вук Йеремич по време на посещението си в богатата китайска провинция Гуандун.
Тази титла трябваше да принадлежи на Италия с инвестицията от 1 милиард евро на ФИАТ в Крагуевац и изявлението на министър Йеремич дава точната картина не само за ориентацията на сръбската икономика, но и за целия регион, където впрочем първи започнаха да ухажват капиталите на Пекин именно страните от ЕС – Гърция, България и Румъния.
Италианската компания ЕНЕЛ, заедно с германската Е.ОН и чешката ЧЕЗ, отказа на Букурещ финансиране на проекта за газова електроцентрала с мощност 400 мегавата. Китайската национална корпорация за електрическо оборудване (China National Electric Equipment Corporation) веднага отпусна 1 милиард евро за нова топлоелектрическа централа с мощност 500 мегавата.
Произведени в Китай ще бъдат двата нови реактора на атомната електроцентрала Черна вода след отказа на германците, французите и испанците. Китайска е и инвестицията от 1.3 милиарда евро за огромната водноелектрическа централа Тарница-Лъпущещ (Tarnita -Lаpustesti) с мощност 1000 мегавата.
В букурещкото предградие Афумати (Afumati) през лятото бе открит най-големият „китайски квартал“ на Балканите, в който на площ от 40 хектара са отворени над 1200 магазина, които предлагат само китайски стоки. Месеци преди това подобни центрове изникнаха в перифериите на Белград и Загреб, а в момента се водят преговори и със София.
Гърция е в мъченическо положение, но остава ключова страна за търговската стратегия на Пекин спрямо ЕС. От 2009 година е в сила междуправителствена спогодба за 3.4 милиарда евро, която предвижда изграждането от страна на китайското държавно предприятие China Ocean Shipping Company (COSCO) на трети контейнерен терминал на най-голямото гръцко пристанище Пирея и до 2015 година да удвои неговия капацитет на 3,5 милиона контейнера годишно.
Това е уникална входна врата с концесия за 35 години и е по-изгодна от северноевропейските пристанища за вноса на китайски стоки в ЕС, който през кризисната 2009 година възлезе на 214 милиарда евро.
Голямата мечта на Пекин е да бъде възстановен средновековният търговски „Път на коприната“ и подсилен с железница, за което е показателен интересът на Китайската банка за развитие (CDB) да финансира с 4,5 милиарда евро модернизирането на железопътната линия, свързваща Сърбия с южното адриатическо крайбрежие.
Другото широко направление за навлизане на китайски капитал в балканските икономики е възобновяемата енергия, където Пекин е вече един от водещите световни оператори с вложени 34.6 милиарда долара през 2009 година. На Балканите изпъква неотдавнашното споразумение между гръцката енергийна компания и китайския производител на турбини Sinovel Wind за изграждане на офшорен комплекс от вятърни електроцентрали с мощност между 200 и 300 мегавата.
Китайската банка за развитие ще финансира 85 процента от проекта на стойност 1,5 милиарда евро за изграждането в продължение на 15 години на 12 водни електроцентрали по протежението на македонската река Вардар.
Няма кътче на Балканите, до което да не са достигнали инвестиции от Китай, който е готов „да брани“ новата Европа от кризисните талази, преливащи от стария и закъсал континент.

Забележи, уважаеми читателю, сърбите се разпадаха, държавицата им се свива и свива, докато остана накрая без излаз на море! Кървави войни преживя! Американците ги пердашиха с обеднен уран. И пак са живи и шават, и през 2012 година Китай ще стане най-големият инвеститор там. Мечта! Реално вече почти най-голямата икономика в света, най-бързо развиващата се, сравнително слабо засегната от световната американска финансова криза – да ти е инвеститор №1. С други думи, не ги мислете сърбите.
Окаяните гърци ще възстановяват с китайците Пътя на коприната и Пирея ще се превърне в световно супер пристанище, откъдето ще влиза китайската стока в Европа! Представяте ли си за какво става дума!
Това трябваше да се случи в Бургас! Повтарям го от 20 години на малоумните български управници, но не би!
Геополитика? В България? Г-н Борисов? Ваш Бойко?
Боже, не ме вкарвай в грях да споменавам всуе името Ти…

РЕКЛАМА
 1. Ник
  20 март, 2012 в 19:30 | #1

  Все пак аз съм скептик по отношение на това,колоко ще цъфне и върже Сърбия от подобни инветиции и какво ще и струват?Китайците си гледат интереса-собствения,другото е за по-лесно преглъщане.А,техните интереси са по целия свят.И където са стъпили се работи много,а се получава мизерно.Но със сигурност в Сърбия ще има облагодетелствани,някои.А,България…е осъдена!Правителствата нямат значение.Изходът е ясен-летален или летателен,както искате,към небитието!

 2. Атанас
  1 април, 2012 в 19:47 | #2

  С Уважение
  Г-н Фъртунов всичко в анимационият филм е така и тежък като информация,знание но с леки неточности.Ще започна директно и по степени на важност – България трябва да не продава земед.земя и закон като Гърция.Президента каза за 700.000 панелни жилища които след 10год. не се санират 2.500.000млн. остават на улицата.Правил съм топлоизолация в Германия 1991год.и съм писал преди 1год. до всички държ.органи защото “На 31.12.2011 г изтича срока за обследване на сгради държавна и общинска собственост – общо 6450 на брой.“ http://pozicii.net/2011/01/kuhata-energiyna-efektivnost/ Водата е важно нещо http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873956 И успоредно с това се гради енергетиката и икономиката върху това което има – въглища за 50год. течни http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/ после следва енергия от слънце,вятър,речни и морски течения ,биомаса и фекалии за газ което дава 100% енергийна независимост ако се комбинират защото Sharp вече говори за 40% КПД при фотоволтаика и т.н. т.е.учените до 5год. ще удвоят,утроят КПД-то. Вариантите са много – http://e-vestnik.bg/5609 от вятър това го бива http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija от биомаса http://greentech-bg.net/?p=5789#more-5789 и http://www.sam-shum.com/biogaz.php Проблема на енергия от слънце и вятър е непостоянството за което трябва нещо което се включва за минути – ТЕЦ на газ и ВЕЦ и ПАВЕЦ. И тук http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5089 проф. Детелин Дачев в 28-минута говори за находище на газ в Черно море – Обзор.Отделно да се знае за “Бомбата Черно море“ http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1605 и това http://bnt.bg/bg/news/view/69477 Преди 2-3-седмици БАН http://www.greentech.bg/?p=26653 излезоха с друг патент за високо термична обработка на отпадъците и получаване на газ. Въпроса е кога ще заработи това – газ от Черно море и боклука и дотогава трябва отнякъде да внасяме газ.Да обобщя – проблема на тока от слънце и вятър е съхранението и непостоянството което задължително се комбинира с нещо което се пуска за минути – ТЕЦ на газ и ВЕЦ или ПАВЕЦ.Друга идея за съхранение е нещо което имаме – бълг.оловни батерии в комбинация с ел.коли и станции за смяна на батериите които се зареждат от слънце и вятър.И фотоволтаиците трябва да са задължително комбинирани – топла вода и ток http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 Пак трябва да обобщя че трябва да се изчисли докъде може да се децентрализира енергетиката.И не на последно място топлоизолация икономисваща 2000MW енергия/30% метан и т.н./ и и гледах по БНТ-1 че БАН продава диодни лампи, икономисващи 800MW http://www.greentech.bg/?p=19091 Тази “умна“система е добра ако на покрива имам фотоволтаик и ветрогенератор и когато има ток от вятър и слънце компютъра http://www.greentech.bg/?p=21393 да пуска пералнята и съдомиялната и т.н.-слагаш дрехите и прах,и се пере кога има енергия от слънце и вятър.И от 1 до 8 категория земед.земя се използва само по предназначение/храна и фураж/ с компромис само за “свръзка“ http://www.greentech.bg/?p=20602
  Закон като Гърция за земед.земя – чл.21от Конституцията “под особенна закрила“ е и закон като Гърция – държавата е изкупува и после е дава под наем и като социална политика на фермерите за да си сеят и фураж за животните http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15289449,00.html Отделно чл.21 от Конституцията указва за какво да се използва земед.земя и “Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда …“- “доказана нужда“от ВЕИ ли???? ВЕИ на земед.земя е промяна на нейното предназначение – нарушение на чл.21. И от 1 до 8 категория земед.земя се използва само по предназначение/храна и фураж/ с компромис само за пътища http://www.greentech.bg/?p=20602 Казано иначе – брутната добавена стойност на българската икономика през първото тримесечие на 2011г.възлиза на 13.903 млрд. лв. В това число индустрията формира 32.4%, услугите 64.6%, а селското стопанство едва 3% – когато тези 3% станат 30% ще се оправим а не 66% от храните внос http://www.pari.bg/article/2011/06/02/Blgarija_vnasja_pochti_dve_treti_ot_hranitelnite_stoki -вече незнам как да го кажа и мисля че тези неща се знаят???? Някой ми каза че м-р Найденов обещал че ще раздаде държ.земед.земя на фермерите за да си сеят фураж за животните – защо не се прави???? Пак да обобщя – трябва закон като Гърция иначе сме обречени тотално – сега има 6-7млн.животни при 25-30млн.животни се отварят 1.000.000млн. нови работни места в месо,млеко и т.н.промишлености включително като в Дания херметични камиони пренасят фекалии за газ и естествена тор http://www.sam-shum.com/biogaz.php Индия иска бълг.млечни продукти.ТЕЦ-вете се ограждат с водорасли http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 и чакаме комбинирана ТЕЦ – НА СЛЪНЦЕ И ВЪГЛИЩА или ГАЗ – “Екипът от Станфорд планира да конструира РЕТЕ-клетките така, че те лесно да се монтират към съществуващите термални/ТЕЦ/ централи““- http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 Много по-дребни детайли има като тенологии и тънкости и е дълго за писане ,и основните неща ги нахвърлих и “ключа“ е в правилното съчитаване на нещата и всеки бълг.гражданин да знае – разделно събиране на боклука/органичен – неорганичен/за да не се вмирисва и т.н.Стъклени бутилки и буркани а не петролни продукти които тепърва ще скачат.Но за това се иска знание и обща култура и незнам какво ги учат в училищата но може по телевизията да се “обучават“ хората и става въпрос за серия “обучаво-информиращи“ предавания като се започне от прости неща – изберете стока която е в стъклени опаковки и т.н. до пазарувайте произведено в България защото “made in BG“ означава че някъде някой работи и плаща здравни и пенсионни вноски и има пари да пазарува пак “made in BG“.Икономиката като стратегия е просто нещо – потребление на “made in BG“ но има рак на обществото – лихвата – книгата е “Лихвата – рак на обществото“oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 За мен „свободната конкуренция без намеса“и свободен пазар е – ако бълг.граждани/данъкоплатци/ кажат с референдум че искат държ.банка с 1% лихва значи трябва да стане , да се направи въпреки Лисабонският договор – иначе е: “ В Европа бе извършен държавен преврат….“ http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1514 – никой няма право да се меси в работите на РБ-я т.е.на колко години ще се пенсионираме ,и колко ще са данъците и т.н. Като замисъл валутният-ЕС и Лисабонският договор са добри но има “вратички“ за ограбване плюс корпоративни “интереси“
  Завършвам с обобщение – може да се направи нещо но няма много време.Глобално 50трилиона не са много http://www.greentech.bg/?p=21201 и всичко може да се избегне ако се прояви разум с милосърдие.Доклад на ООН от 2000год. – ако в богатите страни от всеки човек се отделят 3$ НА МЕСЕЦ няма да има хора коити да умират от болести на глада и мръсната вода.

 3. Изгори за да светиш :D
  2 април, 2012 в 08:46 | #3

  Песимизмът и вярата в фатален край и чувството на безнадеждност също са част от плана да бъдем държани „изкъсо“! Не се поддавайте и си спомнете „Не се гаси туй що не гасне!“ Всъщност на 29.4.2012 Китай, Русия, Индия и Бразилия обявиха новата световна банка! Няма да ползва долари и изключва ционистко-масонските дяволи от управлението на световната финансова система… Вие знаете какво означава това, нали. Друг огромен чеп в окото Ви трябва да фактът че войната със Сирия/Иран не беше позволена да се случи… усетихте ли… мръсните жадни за кръв и петрол боклуци са безсилни.. не им се позволява.. скоро ще следват и арестите…

 4. Атанас
  3 април, 2012 в 22:46 | #4

  Положението е безнадежно ако не се вземат мерки – петрола свършва и метана но по-страшното е храната,водата и кислорода на Земята идващ от синьо-зеленият планктон “произвеждащ“ около 60-70% от кислорода на Земята.Скоро гледах филм със снимки на НАСА от космоса на планктона ,че намалява застрашително от повишаване на киселинноста на океаните и затоплянето донякъде.За призводството на 1-ябълка са нужни 70л.вода и тук http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873956 подробности. Всичко е взаимосвързано и основното е замърсяването на океаните с азотни и фосфорни съединения убиващи планктона даващ 60-70% от кислорода на Земята,и няма много време за мислене щото ще стане късно.

 5. Атанас
  22 април, 2012 в 17:49 | #5

  Г-н Фъртунов нещата са по-страшни и ген.секретар на ООН каза че имаме 10год. да се спасим от еко-катастрофа и основното е http://www.ifrvarna.com/?p=1368 фитопланктона даващ 80% от кислорода на Земята и гледах снимки на НАСА че изчезва планктона поради киселинноста на океаните и повечето политиците са некомпитентни за екологията и откъде да се почне и как http://www.dw.de/dw/article/0,,4736438,00.html
  Нещата са по-сложни и тук http://darikfinance.bg/novini/74253#comments съм обяснявал и сега 50-учени го потвърждават http://zahariada.blog.bg/novini/2012/04/13/50-vodeshti-astronavti-ucheni-i-injeneri-podpisaha-pismo-v-k.939477
  А логиката и историята е стигнала до заключението преди 100год. и да не откриваме Америка – книгата е \’\’Лихвата – рак на обществото\’\’oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 която трябва да се изучава в университетите и Силвио Газел през 1918год.пише до немски вестник, че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма.
  Mързи ме да пиша за всичко което знам и може да го намерите ако желаете – http://estirbg.blog.bg/novini/2012/04/01/sasht-obiaviavat-hristiianstvoto-izvyn-zakona.932022 в коментарите 75,76,77,81-2-3-4-5-6,88,89,93,95,96,97 е просто информация и знание с години събирано.
  “Априлското въстание“ в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и да сме добре информирани и образовани защото може да се прецакаме сами поради липса на информация или чрез манипулации. Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова хората ,а днес е лесно – интернет е “5-власт“ но трябва да попаднеш на компитентни източници
  “До всички граждани: прочетете, копирайте и разпространявайте този текст защото носим морална отговорност за информацията,знанието която предлагаме на българите и хората. Конституция да се допълни тук-там чл.150 – всички да могат на основание чл.6 ал.2 защото чл.69 води до колективна безотговорност ‘игрички’ с ‘вратички’

 6. Ник
  24 април, 2012 в 19:42 | #6

  Наско,зле си братко,щом информацията ти е от казионни средства.Нищо не е такова,каквото го описват и запомни:
  *Няма глобално затопляне!
  *Няма недостиг на храни и вода!Има изкуствено причинена такава.
  *Няма свръх население на Земята,само внушения по този повод!
  *Няма криза за горива-плуваме в океан от енергия,давим се просто,но парите…
  *Свръхпотреблението на ресурси идва от войни и умишлено разсипване на блага от тези,чиито вестници си чел и чиято тв гледаш!
  *И понеже може много да се пише,по тези неща,а да не отегчаваме,просто знай,че СМИ ти създават един фалшив и виртуален свят,с фалшиви „истини“,с фалшива ценностна система,с фалшива представа за света!Дали ще повярваш си е твоя работа,ако искаш,потърси инфо.Има.

 7. Slava
  25 април, 2012 в 16:19 | #7

  @Ник
  Molja Vi daite linkove!

 8. Ник
  25 април, 2012 в 20:41 | #8

  @Slava
  Славче,искаш линк към моя светоглед,към разбиранията ми ли? Доста време ще е,най -добре да ти дам адрес,но само ако мразиш азис!

 1. 0 trackbacks