Начало > Анализ > Венизелос ли ще се справи с банкрута на Гърция?
Венизелос ли ще се справи с банкрута на Гърция?

Валентин ФЪРТУНОВ


Бившият военен министър преди да поеме финансите заяви: „В министерството на отбраната казаха, че напускам, за да потегля на истинска война“, а „Уолстрийт Джърнъл“ добави: „Най-лошата работа в целия свят“

От две седмици Гърция има нов министър на финансите, когото европейски медии бодряшки нарекоха „Новият спасител на гърците”, но американският рупор на финансите, не пропусна да отбележи, че Венизелос е получил „най-лошата работа в целия свят”. Ако трябва да бъдем верни на обективните факти Евангелос Венизелос няма как да бъде спасител, защото

Първо, гръцката държава е така опоскана от  международните банкови хиени и собственият й политико-бюрократичен апарат, че банкрутът й е неформална реалност и

Второ, не някакъв гръцки министър, та ако щете и всички гърци накуп са факторът, който може да преоблече Гърция финансово, а охранените чичковци от Билдербергския клуб, тяхното творение ЕС и МВФ. Говорим за държавен дълг на страната в момента от над 330 млрд. евро.

Ще ви напомня една добре забравена история и това е историята на най-скъпият фалит на всички времена, който се състоя точно преди 10 години – банкрутът на Аржентина. Приликата в процесите е повече от удивителна, но и разликите в развръзката са значителни. Казвам разликите в развръзката, защото за всеки внимателен наблюдател е ясно, че измъкването на Гърция от блатото на банкрута е вече предопределено и то на всяка цена. И причината за това е една – за разлика от Аржентина, която си бе солов играч, бе привързала песото си към долара и бе хвърлена на финансовите хищници за закуска, Гърция е част от еврозоната. В това е фокусът. А билдербергите за нищо на света няма да допуснат толкова тежък удар върху еврото, което им е новата надежда да удържат финансовия контрол над света след като доларът се спомине.

На Аржентина цялото това глобално упражнение струваше петима президенти сменили се за 10 месеца и в крайна сметка обезценка на песото с 65%, което както се досещате направи всички аржентинци с 65% по-бедни. Единственият актив с който страната излезе от банкрута бе отвързването от долара.

Без съмнение, гърците няма да изпият горчивата чаша, или поне най-малкото тяхната горчива чаша няма да е така препълнена. От друга страна, редица анализатори смятат, че ако южните ни съседи бяха запазили суверенната си валута биха се справили и сами с икономическата криза. Разбира се, във всички варианти някой трябва да плати сметката и това без съмнение ще са обикновените гърци, които още доста време ще трябва да затягат коланите и да им правят нови дупки.

Не без активната реторика на големите медии и у нас се насажда идеята, че гърците са мързеливи и сами са си виновни за всичко. Темата за това работливи ли са гърците и колко точно ще оставя настрани. Много по-сериозно бих искал да наблегна на същността на самия гръцки дълг, макар и съвсем накратко.

Гръцкият дълг е типичен пример за познатия в международното право „омразен дълг” – заем, сключен без съгласието на народа и който не е изразходван в негов интерес. Малка част от него е наследство още от времето на военната хунта, но лъвския пай се пада на новите времена. Безобразно сключвани договори за военни и други доставки, но плащани не от бюджета, а със заеми – от кого – сещате се – от частните банки. Безобразно раздути разходи за олимпиадата скочили от 900 милиона на 10 милиарда евро. Невероятни покупки от Сименс, който бе сгащен, че е дал подкупи на гръцката върхушка за над 1 млрд евро – но никой не каза, какви поръчки и на каква сума е получил. Но всички плащания към концерна са от заеми отново от частни банки! Сега разбирате защо световният медиен слугинаж толкова усърдно говори за мързела на гърците! Защото цялата тая безобразна сметка трябва да се плаща от обикновените хора. Да си припомним изказването на бившия вече шеф на МВФ Строс-Кан: „Трябва да изравним гръцките заплати с гръцката продуктивност“… Виж ти! Ако му вярваме, т.е. приемем, че високият дълг се произвежда от ниска продуктивност, това означава, че японците би трябвало да нямат никакъв дълг. Да, ама не – японският дълг съставлява 225% от брутния вътрешен продукт, докато гръцкия е само 130% от БВП!
Всъщност, палавият французин нямаше точно това предвид. Онова, което той имаше предвид е, че сега вече тежестта по изплащането на дълга трябва да се поеме „охотно” от възрастта за пенсиониране, заплащането, социалните пособия, синдикатите, държавното здравеопазване и образование.

И нека ви припомня още нещо – тези дни след приемането от гръцкия парламент на грозен антисоциален пакет мерки, ЕС ще отпусне спешна финансова помощ на Гърция от около 12 млрд.евро. На Гърция? О, не, нали си спомняте къде ще отидат директно тези пари – да, уважаеми читатели, точно така – ще заминат директно в частните банки-кредиторки и не за друго, а за изплащане на лихвите!

С други думи, примката около врата на гърците произлиза от банките и се затяга пак от банките; когато говорим за банкрут – говорим пак за банките, когато говорим за евросолидарност, говорим пак за банките, когато говорим за икономии, говорим пак за банките…

Ето това е истината за Гърция, всичко останало са манипулации и промиване на мозъци, не само гърците, цялото човечество има един смъртен враг и това са банките.

Анализът е публикуван във в. „Десант“

РЕКЛАМА
 1. Анонимен
  15 юли, 2011 в 05:28 | #1

  Е, най-после някой да го заяви,
  РАЗБИРА се че БАНКИТЕ са основният враг, реален и страшен!

  Какво става в Италия? Чувам финансовият министър искал да се вкара Глас Стийгъл и Берлускони му поискал оставаката….

  Става интересно.
  Я да си видим и нашите парцалки, че с тоя предател Дянков може и ние да я втасаме скоро.

  А американците, дано не дава Господ да ги настигаме, че болниците им са като небостъргачи, а лудниците и частните затвори добър бизнес.

  Крайно време и нашите политици да се самообразоват за Глас Стийгъл, че времето лети.

 2. ##
  15 юли, 2011 в 05:42 | #2

  Пак аз,
  за да изкажа пълна солидарност с мнението в тази статия.

  Защото ми е писнало от наивници да ми говорят, колко мързеливи били гърците, какви пенсии имали и какво ли не още.
  Та то и Наполеон е бил голям мързел, щом е вземал заеми за да води войните си.
  И кой му ги е давал? Същите тези банки, ама съвсем същите!

  И пак да ви дам този сайт, за тези които знаят английски

  http://www.larouchepac.com/

  http://www.larouchepac.com/glass-steagall и тук има интересно филмче

 3. ##
  15 юли, 2011 в 06:51 | #3

  http://www.youtube.com/watch?v=wh0RbeZ90vk

  има много клипове в интернет , но и много изчезнаха ..

 4. Анонимен
  15 юли, 2011 в 06:54 | #4

  http://www.youtube.com/watch?v=oOvwMRVI9Rk&NR=1

  ето как държавата защитава банките, и бие собствения си народ ….

 5. АТАНАС
  16 юли, 2011 в 16:22 | #5

  Прекрасна статия и ще допълня – около 2000год.Германия договаря с Гърция въоръжение за 100млрд.евро а сега има договори за доставки на ВЕИ-технологии/фотоволтаици,ветрогенератори и т.н./ пак за около 100млрд.евро.
  Вече си мисля че гърците са много “умни“ – вземат заеми за въоръжение и ВЕИ като отлично знаят че няма как да се върнат и се надяват на ‘опрощаване“на дълга.Икономиката е точна наука и се изчислява при 4% ръст на БВП и 10% лихва по дълга за колко време се изплаща дълга т.е. дали е възможно 330млрд.евро сега да се изплатят.Просто отложиха фалита за 1год. да решат какво да правят в ЕС но и да пребират някой милиард.За банките още 1918год. Силвио Газел казва/стр.13/ че до 25год. очаква нова война ако системата продължи така идва безработица и свръхнационализъм – http://star05.net/viewpage.php?page_id=8 и книгата е “Лихвата – рак на обществото“ “Къде се провалиха икономистите?“- http://greentech-bg.net/?p=2147 Финансовата бомба за масово унищожение са деривативите и ошфорни фирми – т.е.правят се “вратички“ и сложни механизми за да се краде “законно“
  ““Общата стойност на деривативите в света надхвърля световния брутен вътрешен продукт десетократно, заяви Мобиус“ http://darikfinance.bg/novini/56121/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0+%E5+%ED%E5%E8%E7%E1%E5%E6%ED%E0

 6. Пърпова
  7 август, 2011 в 01:27 | #6

  Играта е жестока!
  Как би могъл едно американче 3G (3_та генерация) , да разреши проблема , на Гърция?! Та нали полубината от министрите му са членове на Клуб Билденберг. Георгиос Папандреос бе поставен за да свърши иделната работа на МВФ и ЕС т.е Гърция да не се възползва от предимствата на един банкрут и банките да подсигурят връщането на „заемите“!А … нали трябваше да защити и печалбта на близкия си приятел Сорос , който е заложил над 40 млрд за фалита на Гърция!
  1. Говореше се за гръцките „статистики“ – оказа се ,че всички работели така
  2. Гърците били мързеливи – оказа се пак ,че работното време е едно от най-строгите
  3. …
  4….
  и 5 .. и 6
  Постоянно промиване на мозъци.
  Гърция е подписла несъществуващ до момента в световната история договор с ЕС , че се отказва от суверенитет си , но това малцина го знаят.
  Пример : в момента на гръцка територия са открити огромни количества нефт , ха познайте кой ще се възползва от това?!
  Пример 2 : Гърция няма право да вземе пари от 3 та държава за да изплати дълга си към мвф и ес , но те имат право да го прехвърлят на друг – пример Турция
  Сега някой ще попита “ ей , тия гърци защо избират такъв мин. прецедател?“ , но то е като в Бг, кой да дойде на власт , та нали президента на Нова Демокрация(опозицията) е бил с г-н Папандреос съквартирант докато са били студенти в САЩ .
  Човек не знае да плаче ли или да се смее понякога , те са 10000 такива примери , а който си мисли ,че в България не може да става по зле , много се лъже , просто не сме на дневен ред.Сега островчетата и петрола на гърците е по интерсен , после сме ние!
  Очарована съм от статията!!!!

 7. Катерина
  4 октомври, 2011 в 14:14 | #7

  Най-накрая да прочета статията отразяваща реалната картина на Гърция..Всеки ден ден чета глупости за гръцкият народ как е ял и пил..За 15 заплати и т.н..Глупости от хиляда и една нощ.Никъде до този момент не прочетох материал с който да се опише реалната картина..Нещо по страшно.Медиите се опитваха да насаждат този начин на мислене върху по голяма част от читателите..Дори Дойче Веле, която претендира за това, че отразява реално нещата ги видоизменяше по свой начин присмивайки се на гърците.Въпреки опита ми да обясня, че не стоят така неща, те не спряха.И забележете-не гърците, които работят за тази освидомителна агенция, а нашите българи там.Предполагам,че гръцкият представител за Дойче Веле си е свършил добре работата след моето уведомяване по въпроса,защото вече статиите излизат вече по друг начин..Тоест-написани без самият автор да заема позиция по въпроса оставяйки четателя сам да предцени..Поздравления за статията.

 1. 0 trackbacks