Начало > Геополитика > ГОЛЯМОТО БАЛКАНСКО ЯДРЕНО НАДЛЪГВАНЕ
ГОЛЯМОТО БАЛКАНСКО ЯДРЕНО НАДЛЪГВАНЕ

Валентин ФЪРТУНОВ

Кой какво приказва за атомната електроенергия от Босфора до Карпатите, кой какво върши и кой накрая ще го отнесе

Още в началото искам да направя уговорката, че когато говорим за сериозни неща, като енергетиката на 21-и век, приемаме априори, че алтернатива за електроенергията добивана от ядрени централи, на този етап не е измислена, още по-малко доказана. В този смисъл, място за емоционални и приповдигнати състояния няма. Има място за сериозен анализ на икономическите интереси като първични и определящи и на второ място на политическите интереси, които при достигане на определени кризисни нива също могат да станат определящи. Елементът „екологичност” на енергийния пазар липсва, а присъствието му на медийния пазар е въпрос на пропагандни схеми и манипулация продиктувани от глобалните и регионални икономически и политически интереси. Гласовитите неправителствени еко-организации, не са нищо друго освен продукт на политическия и корпоративен естаблишмент и служат единствено като маша за прикриване на определени интереси.

ШУМ СЕ ВДИГА В СРЕДИЗЕМНОМОРА
През последната седмица станахме свидетели на зарзаватчийска разправия инициирана от гърците около ядрения комплекс, който Турция ще изгради на Средиземно море с най-новите руски атомни реактори VVER 1200 доставени от Росатом. Свръхмодерната и свръхмощна електроцентрала ще заработи след около 7 години и първоначално ще бъде експлоатирана изцяло от руснаците.
Новината е още от миналата година, но за да разберем защо точно сега Атина вдига врява до бога срещу осъществяването на проекта, а цяла година вече гърците си мълчаха спотаени, трябва да вземем изпредвид обострения византийски характер на гръцката външна политика. Когато се печеше и подписваше този стратегически ядрен проект между Русия и Турция, за Гърция възможността да си гарантира позицията на енергиен диспечер на Балканите не бе далеч от възможното. Газовите трасета, нефтопроводът Бургас-Александруполис бяха на дневен ред и много удобно се кръстосваха в Гърция. Гарант за това бе традиционния съюзник на Атина – Русия и поради факта, на гърците и през ум не им минаваше да ръмжат срещу други енергопроекти, но пак руски.

Днес ситуацията е коренно променена. Нефтопроводът до Александруполис с гръм и трясък към момента се проваля, някои от газопроводите са под въпрос и на практика гърците останаха с пръст в устата. И ето, че при първа възможност, световните треволнения около съдбата на японската АЕЦ Фукошима, Гърция надигна вой, не само чрез медиите, но и съвсем официално тръгна по всевъзможни европейски инстанции да търси съюзници срещу турския ядрен проект.

„Ядрената енергия за нас не е опция, защото сме във високо сеизмичен район“, каза гръцкият премиер Георгиос Папандреу в Брюксел миналата седмица. „ЕС ще поиска да бъдат направени стрес-тестове на съществуващите и планираните съоръжения в съседни държави и ние подчертахме факта, че Турция планира да построи ядрен обект в Аккую“. Висока византийска традиция. Миналата година, преди още договорите за Аккую да са подписани, районът очевидно не е бил сеизмичен, според наследствения политик Папандреу, сега обаче изведнъж стана сеизмичен и под Акропола ги налегна дерт…

ТАКАВА Е ИГРАТА НА ГЪРЦИТЕ
Въпросът за гръцката позиция по отношение на ядрената енергетика за нас обаче е много по интересен, заради систематичните обструкции, които България среща от юг при развиването на нашите АЕЦ-ове. Приносът на Атина за загробването на първите 4 реактора в Козлудуй е огромен, като в същото време, гърците зъб не са обелили срещу паралелното изграждане на румънските ядрени мощности в Черна вода, които за разлика от Козлодуи са далеч по близо до сеизмичната Вранча. Като към това добавим и фактът, че самата Гърция не развива ядрена енергетика, не може да не се появи въпросът, какъв им е проблема на гърците с атомното електричество?

Моето мнение, е че някъде през 70-те години на двайсти век Гърция прави фатална грешка при изграждането на енергийната си стратегия. Разполагайки с огромни запаси от макар и слабо калорични лигнитни въглища (Държавната компания РРС е вторият по големина производител на лигнитни въглища в Европа!) те залагат на термоцентрали, които са многократно по-евтини като инвестиция и при тях въобще липсва главоболния фактор с осигуряване на безопасността при функционирането, складиране на отработено радиоктавно гориво и т.н. Хитро, нали! Само, че както е казано, хитрата сврака – с двата крака. Днес, на подобен концепт можем единствено да се изсмеем и да го дадем за пример на недалновидност и неграмотност по отношение на поливалентните фактори на цивилизационния научно-технически прогрес от една страна и непредсказуемостта на политическите последствия за икономиката в система, която стремително навлиза в класически дефиниран хаос. В този смисъл още по-класическото „Прави каквото трябва, да става каквото ще!” в дългосрочен план сериозно се оправдава като парадигма, ако съдим от сравнителния анализ на българската ядрена стратегия, заложена и развита от живковото управление, в сравнение с гръцката.

Като към това добавим и сериозните дългови проблеми в които южната ни съседка бе натикана, е ясно, че в момента гърците и нямат полезен ход в енергийната индустрия, и мултиплицират интелектуалния дефицит на дългосрочно сгрешената си стратегия.
Тук ще отворя много кратка скоба за една шумно рекламирана от Атина много идиотска програма на стойност 20 милиарда евро за развитие на алтернативни източници на енергия – разбирай – вятърни мелници, пардон, исках да кажа генератори и фотоволтаици. Разбира се, цялата хитринка отново е много византийска, защото въпросните парици ще ги даде ЕС, разбирай Германия, но и от страна на ЕС (пак разбирай Германия) хитринката не е по-малка, защото в последна сметка, париците ще заминат от Германия директно в …Германия, където са всъщност производителите на въпросните ветрени мелници и слънчеви електроцентрали (фотоволтаици). От цялата тази история гърците ще цъфнат и ще вържат защото на потребителите алтернативният ток ще им излезе през носа. Ако се опрем на цените на ДКЕВР към 21.06.2010г.:
цената на електрическата енергия от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е 11.68лв/МВтч,
а цената на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи: 823 лв./МВтч., т.е. цената на „алтернативният” ток е 70 (седемдесет!) пъти по-висока от тази на „атомния”…
С две думи казано – на гърците не им остава друго освен да се заяждат на дребно и по този начин пречат за развитието на съседите си…
На фона на казаното, не мога да сдържа

КОМПЛИМЕНТИТЕ СИ КЪМ РУМЪНЦИТЕ
като актуално управление и стратегии, които буквално „тайно и полека” изградиха основите на собствените си ядрени мощности (не без яко франкофонско рамо!), наваксвайки за нула време, епохалното си изоставане от България. И не възнамеряват да спират дотук, като в същото време, чрез същите тези тайнствени и не съвсем франкофонски сили и най-вече чрез пета колона в България, представлявана от антибългари като Меглена Кунева, Милко Ковачев, Иван Костов и сие, си осигуряват нужната им маркетингова преднина. Аргументация към казаното ще намерите в публикациите ни от юни миналата година, когато подробно разчепкахме темата за ядреното предателство на католичката Меглена Кунева, която наполовина успя да унищожи граденото с пот и кръв от поколения в Козлудуй и за награда бе турната в борда на директорите на естествено френската банка Пари Ба. Сега чувам, че някои от вас имали мерак да я правят президентка?! Халал да ви е!..

КАКВО ПРАВИМ НИЕ?
Родените и живеещи в качеството си на българи, имам предвид? Обективния преглед на ситуацията изисква да сме максимално привързани към истината, а тя е повече от прозаична.

Ние правим едно голямо нищо.

Ние правим – тука има, тука нема.

Ние слушаме от официозните медии бръщолевения на доказани национални предатели за някакви безкрайни лобита, все руски и все многобройни. И ако ги слушаш тия бръщолевения, заради лобитата излиза, че не трябва да развиваме ядрена енергетика, защото лобитата били щели да спечелят баснословни пари от цялата работа!? Освен това слушаме едни неевклидови аритметики, които в духа на гръцките гениални стратези от 70-те години, за които стана реч по-горе, гласят, че и тоя ток дето си имаме ни стига, слушаме украсени преразкази, какво били казали някакви дълбоко и всестранно корумпирани нищи духом, европолитически чиновници от Брюксел и ни показват нескончаемо митингуващи еко-фашисти, по двасет-трийсет събрани на някое кюше около Министерския съвет, които ни гледат от екрана с големи тъжни очи, като на Сивушка край браздата…

Анализът е публикуван във в. Десант

ПОСЛЕПИС: След предаването на материала за печат изскочи поредната новина по темата, че след вече договорената АЕЦ – Аккую на Средиземно море и предварителните разговори на турците с японски фирми за изграждане на втора ядрена централа, този път на черноморския бряг при Синоп, сега панаирът стана пълен, защото бе съобщено за проект за изграждане и на трета АЕЦ буквално на 5 км на юг от Резово на турска територия, край Игнеада. Казвам, че панаирът ще стане пълен, защото турците се възползват от фактът, че българските АЕЦ са на самата граница с Румъния, при което всеки опит от наша страна да протестираме, ще бъде тутакси контриран с аргумента, че след като ние можем да строим АЕЦ-вете си на границата, защо и турците да не могат да направят същото… За съжаление, европейският проект за обявяване на цялата територия на Странджа (вкл. турската) за биосферен резерват е все още във фаза на предварителни проучвания и турците съвсем спокойно просто ще го отхвърлят. Въобще, нещата са много неясни на този етап, но със сигурност мога да каже, че това е тема по която ще се изпишат много кофи с мастило!

РЕКЛАМА
 1. Антон Наумов
  11 април, 2011 в 18:26 | #1

  Поздравявам Ви за премерените, обосновани и важни за нашето ежедневие коментари. Следя написаното от Вас с интерес и откривам, че някой някъде разсъждава в същата насока, акто мен ! Поздрави !
  Относно темата…наистина ще се изпишат кофи с мастило, но словоблудството ще е в 99% от случаите. Неграмотността, незнанието и насаденото мислене на по-голямата част от населението и глупостта на управляващите е въпиеща.

 2. Националисти от всички страни обединявайте се!
  12 април, 2011 в 07:10 | #2

  Докога ще се пише само?

  Вижте , колко добре го казват момчетата:

  http://www.youtube.com/watch?v=9eVVtm6dQFo&feature=related

  Не е по темата, но докато гледах историята на Рудолф Хес, няма как да не пусна тоя клип на някои и друг форум.

  Може да го изтриете, ако не ви пасва …..

 3. Георги
  18 април, 2011 в 11:41 | #3

  Бих изкал и аз да изкажа мнението си по темата, която сте засегнал! Първо, държа да отбележа, че уважавам вас и гледам и предаването, което водите с голям интерес. Не съм привърженик на една или друга партия… нито имам какъвто и да е интерес ако едно или друго лоби вземе някакви пари. По този въпрос бих искал да ви опонирам – все пак всеки от нас има право на собствено мнение. В материала засягате темата за далновидноста при изграждането на енергиини стратегии, за мисленето в перспектива и т.н. Бих искал да попитам – къде е перспективното мислене, когато говорим за ядрената енергетика? Освен, че мислим от днес за вчера … с идеята кое ще ни излезе по-евтино (точно както Гърците, които споменахте и на които се присмивате за решенията, които са взели). Къде е мисленето за бъдещето тук – просто като отхвърлим всичко ново, което трябва да се развива… отречем го като нищожно и ненужно – и се доверим на старото и утвърденото .. и до кога? С развитието си и навлизането си на пазара, всяка логика ни води към поевтиняване на изграждането и потдръжката на ВЕИ … и намаляне на цената от добиването на тази енергия…. защото сга цените са свръх надути не от някой друг, а от милата ни родина, която е решила, че така трябва да стимулира бизнеса да инвестира във ВЕИ … нещо много странно, при положение, че изкупуването на тази енергия е гарантирано.. какъв друг стимул му трябва на бизнеса – ако има парите за да инвестива в такава централа, печалбите му са гарантирани. Истината е, че в този момент не се гледа интереса на потребителя… а всеки гледа как да използва този удобен момент на навлизането на тези технологии, за да ни издои колкото може – защото съм сигурен, че след десетина години ситуацията ще е – който грабил – грабил. Знаете ли, господин Фъртунов … съгласен съм с вас и за политическите и икономически игри на съседните ни държави…. но бих искал да задам един друг въпрос. Защо в икономиката липсва фактора екология? Всъщност…. защо липсва човешкия фактов… защо липсва фактора здраве? Защо се мисли единствено и само за това кое щяло да бъде най-евтино и най-изгодно? Къде отиде безопасността? Аз много обичам приказката „Понякога евтиното излиза скъпо!“ .. да, не на джоба ни… загубите могат да са най-вече там, където нито една икономика няма да ги отчете – върху собственото ни здраве. Винаги съм бил на мнението, че ако нямаме контрол върху едно откритие е по-добре да не го прилагаме… защото цената, г-н Фъртунов не е нито цената на супер изгодния ток.. нито бързото избиване на вложенията в изграждането на съответната АЕЦ. Цената е собствената ни безопасност … нашето здраве и живот.Може и да ви звуча като някои от т.н. еколзи, природозащитници и т.н. .. нямам нищо общо с тях – имам принципно мнение и не виждам какво лошо казвам. Не виждам какво лошо има в развитието … и какъв е смисъла в застоя? По същия начин – радвам се на тези хора, които излязоха на протест… но не се радвам, че протеста е срещу високите цени на горивата. Не ме разбирайте погрешно – съчувствам на шофьорите и на всички нас, които трябва да плащане прескъпо. Но ми е тъжно, тъжно ми е, че няма един голям протест срещу високите цени на тока… няма протест, които да е за намаляне на цените на възобновяемата енергия. Тъжно ми е, че шофьорите са зависими от мръсните горива … а същевременно всеки се присмива на алтернативните електромобили и никой все още не гледа на тях сериозно – точно както с алтернативните източници на енергия. Ето от това ме боли, г-н Фъртунов. Ето това е овчето мислене … защото наистина е лесно да се каже – перчицата и фотоволтаика били слаба работа, ко прайме като няма слънце и вятър… и бла бла бла. Много е лесно да кажеш – електромобилите са бавни и скъпи.. няма да можем да ги режем по магистралите на бате Бойко… ще ни излиза през носа да ги зареждаме … и т.н. Така е, японците понесоха върху себе си последствията от аварията в собствената си централа, но аз за тях не се тревожа – винаги съм им се възхищавал и съм сигурен, че ще си вземат поуките и ще се изправят на крака по-силни от преди. Защото японците, г-н Фъртунов преди няколко месеца обявиха, че ще строят най-голямата слънчева централа в света… обявиха също, че ще правят и слънчева централа в орбита която да улавя по-добре слънчевите лъчи. Но те японците са балъци… а ние… ние няма да си бучваме мелници и платна а ще си гарантираме тока за хилядолетия напред, като си построим още няколко бетонни съркофага – и без друго държавата ни е една голяма гробница и на нас не ни остав друго, освен да чакаме прераждането си в отвъдното – белким там сме по-добре.

 4. Националисти от всички страни обединявайте се!
  19 април, 2011 в 06:23 | #4

  http://www.youtube.com/watch?v=nsJAlrYjGz8

  и да не знаете английски

  http://www.youtube.com/watch?v=34KcMQvFpEE&feature=related

  колите бяха нарязани, ей така, иззети от собствениците им и нарязани… и не у нас, а в САЩ!!!! Има много клипчета из Интернет.

  http://www.youtube.com/watch?v=uXdViCgr0-c тук има и преведено.

  За солара. Първо, още не е толкова ефективен, колкото се говори. За второ и трето ще се въздържа …

  А за централите, има информация, можете да проверите, колко централи има в Европа и колко от европейските страни мислят да ги закрият.
  Мисля, че ние бяхме едни от малкото глупаци да го направим.

  За Чернобил, историята ще излезе рано или късно, как стана всъщност тази „поръчана“ трагедия.
  Да не зачекваме и въпроса за земетресенията. Че могат да се предвиждат вече и малките деца го знаят, но не и политиците. Даже Обама се изцепи в глупостта си, че не можело да се предвиждат такива катаклизми. Не могат да се предиждат, а могат да се поръчват?
  Докога ще вярваме на крокодилски сълзи?

 5. Националисти от всички страни обединявайте се!
  19 април, 2011 в 06:41 | #5

  Някой , браво на него в девет части е пуснал филма „Кой уби електрическата кола?“

  Просто в Гугъл на видео печатате заглавието и ще ви излязат деветте части , ето първата

  http://www.youtube.com/watch?v=0gILZxmFnlE

  за всеки случай

 1. 0 trackbacks