Начало > Геополитика > КАКВО СТАВА В УНГАРИЯ?
КАКВО СТАВА В УНГАРИЯ?

Валентин ФЪРТУНОВ


Маджарският килим на Виктор Орбан смути овчедушието на евростадото и вбеси метрополиите отсам и оттатък океана

Събитията в Унгария в последната година за първи път от доста време предизикаха по отношение на една нация небивало единодушие на запад, което само по себе си вече се явява доста сиптоматично за развиващите се в Унгария процеси.  В същото време, следя с любопитство новинарския поток от последната седмица за да установя, че хилядите информации носени от големи и малки медии в крайна сметка се свеждат до два-три варианта на една и съща мантра – „тежка финансова криза, форинтът се срина с 15%, кредитният рейтинг е на ниво „кошче за боклук“ (ВВ+)“.

С други думи, моя милост, след целодневно ровене, включително и в специализирани източници, така и не можах да намеря някакво разумно обяснение на тази „много тежка финансова криза“, освен аматьорски възгласи , че Виктор Орбан бил посегнал на независимостта на Централната банка на Унгария. Нещо, което сами разбирате не би могло да бъде причина за опустошителна финансова криза и нуждата от заем от МВФ в размер на 15 – 20 милиарда евро…

Стоп! А дали не може наистина да бъде!? Дали не могат просто зверски да накажат Орбан за независимостта му, за отстоявания от него суверенитет? При положение, че продукцията на по принцип жилавата експортно-ориентирана унгарска икономика е 80% износ към пазарите на ЕС! А в тази посока, не по-малко красноречиви са изказванията и действията на унгарския министър-председател по отношение не просто на Централната банка, колкото на банките въобще. Да си припомним, че Унгария взе 20 милиарда евро през 2008 г. от МВФ. Но когато през 2010 г. на власт дойде формацията ФИДЕС на Орбан, новият премиер отхвърли продължаване на споразумението с МВФ, защото „не желаем да отдаваме икономическия си суверенитет на международните финансисти“.

Ех, уважаеми читатели, не е зле, при тоталното затъмнени на реалната информация, оттук-оттам успухме да изцедим доста солидни аргументи за да изясним произходящото. Една страна ориентирана почти изцяло към алъш-вериш с евросъюза задължително пада в кереча, в момента в който ЕС е обрулен от люта финансова чума. Когато тази страна, скандално, дори бих казал еретично отхвърля зависимостта си от международното банково чудовище и посяга на свещените крави на днешния западен либерализъм – банките, не само, че няма да й помогнат, но ще направят всичко възможно да и наврат главата в тинята, колкото се може по-надолу…

Но, ще кажете вие, защо е цялата тая галиматия? Правилно, просто трябва да започнем отначало.

С идването си на власт ФИДЕС и нейният лидер, разполагайки с убийствено квалифицирано мнозинство в парламента само да година и половина прокараха без всякакви усложнения стотици закони. Цялата тая законотворческа треска завърши с промяна на конституцията, при което повечето наблюдатели извеждат едни и същи акценти за най-важното:
– Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
– Според новата конституция „отговорните за комунистическите престъпления“, извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.
Религия:
– В новата конституция се въвежда изричното позоваване на „Господ“: „Господ да благослови унгарците“. В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.
– Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.
Избирателен закон:
– Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
– Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина (обвиняват Орбан за стремежи към Велика Унгария).
Управление:
– Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат.
Икономика и финанси:
– Законът за „финансовата стабилност“ определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък.
– Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
– Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
– Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.
Общество:
– Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
– Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
– Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор. (част от меркитесрещу циганския паразитизъм)
Държавни медии:
– Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
– На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите.

Към всичко това, задължително трябва да добавим и историята с килима!

През миналата година бе ред на Унгария да председателства ЕС. Това председателство започна бурно. Не бе затихнал скандала с орбановите реформи, накърняващи според ЕК правата на медиите, когато в Европейския парламент започна друг скандал. Този път, заради килима, донесен от Унгария в дар на Съвета на Европа, по повод унгарското председателство в ЕС. Килимът не бе лош – 202 кв. метра, стойност 160 хил. евро, истинско произведение на изкуството в чиито 23 сегмента са изобразени най-важните етапи от унгарската история и т.н. Но главното е в центъра на килима – там е изобразена карта на Маджарското кралство – историческата Унгария от 1842 г.  И скандалът гръмна – обвиниха Орбан във великодържавен шовинизъм и опит да се преодолее Трианон. Става дума за загробващия за маджарите договор от Трианон след Първата световна война съгласно който от победена Унгария бяха откъснати 2/3 от територията й. От икономическа гледна точка обаче, катастрофата за Унгария едва ли има аналг в Европа  – унгарците губят 58% от железопътната си мрежа, 60% от шосейната, 84% от горския си ресурс, 83% от желязната си руда, 43% от обработваемата земя, 29% от въглищата и т.н.

Паралелно с килима, бе взето и правителствено решение за ускорено издаване на унгарско гражданство на 5 милиона унгарци живещи зад граница.

С две дучми, Виктор Орбан, нарита глобалистите, „забрани“ зловещия мултикултурализъм и защити унгарските национални интереси. Това са смъртните му грехове. Ех, покрай сухото, гори и мокрото, попрекали с контрола върху медиите и не само, но това според мен е по-скоро тактически ход – да си остави мегдан за маневри, когато го притиснат съвсем – да даде малко заден.

И знаете ли, кое е най-веселото в цялата тази история – мисля си, че в момента Сорос газ пикае, защото Виктор Орбан започва политическата си кариера като … соросов стипендиант в Оксфорд, в изучаване на политически науки….

РЕКЛАМА
 1. Николай
  15 януари, 2012 в 19:13 | #1

  Не виждам какво толкова се възхищавате на един ултрадесен нацеоналист. Че забранява единственото свободно опозиционно радио, че натиква опозицията в ъгъла без право на глас, че орязва правомощията на Парламента, че назначените на възлови места в държавата служители ще бъдат несменяеми за срок от 12 г., останалите неща – позоваването на господ, абортите, хомосексуалистите – това е влиянието на католическата църква, сдна от най-фанатичните и реакционните на Земята. Всичко това навежда на мисълта за пълзящ тоталитаризъм и фашизъм. Нищо ново под слънцето – когато икономиката е зле идва бащищата-спасител. И ние вървим на там. Може би точно затова е този телешки възторг – слагане пред новите управници на България.

 2. 15 януари, 2012 в 22:59 | #2

  Не ставайте глупав, Николай, прочетете какво сте написали – една торба клишете. Правилни клишета, верни от речникова гледна точка и смехотворни от житейска гледна точка. Огледайте се в света в който живеем. Кое е добро и кое е зло. Кое е перспективно и кое е ръката на мрака, кято ни дърпа към бездната. Ако сте убеден, че Америка е най-добрата страна в света, че Америка е светъл пример за демокрация, просто няма за какво да си говорим… Ако ще давате за пример страната, която носи най-много смърт и насилие в този свят, най-полицейската държава, най-големият длъжник в света, който благодарение на изсмуканите от всички нас, другите народи, пари има най-доброто благосъстояние и най-важното – най-добрата, най-излъсканата машина за пропаганда. Това последното е ключа към всичко…
  Но тук говорехме за Унгария – как точно си представяте, че една малка нация може да се измъкне от клещите на банкерския картел? Осъществени от най-новия имперски кандидат – ЕС? Как си го представяте без сурови методи? „Когато икономиката не е добре“ – защо не е добре, Николай? Накъде върви западната цивилизация? Когато си отговорите на всички тези въпроси, мисля, че ще зарежете тези клишета и ще погледнете с други очи на унгарците. Дай-боже да успеят в това, с което са се захванали!

 3. Николай
  16 януари, 2012 в 18:33 | #3

  Г-н Фъртунов, благодаря много за емоционалния отговор. От кои мои „клишета“ си правите извода, че за мен Америка е най-добрата страна? Прочетох няколко пъти написаното от мен и не виждам такава теза. За Ваше сведение съм антиамериканец и не против американския народ, който е най-манипулирания от СМИ /ср. за масова инф. в случая дезинформация/. Аз съм противник на американската външна политика може би повече и от Вас и със сигурност по-отрано от Вас, защото съм по-стар. За мен е в сила онова „клише“, че САЩ са жандарма на света /или поне бяха до сега и им е много трудно да се разделят с тази роля/. Тя дори не е измислена от комунистите, както смятат някои, а е родена сред подтиснатите народи на Латинска Америка, задния двор до преди време на САЩ. Никога не съм бил привърженик на САЩ. По образование съм икономист, работил съм в банка, занимавал съм се и с научна работа в областта на финансите. За мен монетаризмът и въобще либерализма е една глупост от ик. гл. т., но насаждана в главите на хората, дори и на икономистите, защото тя най-добре отговаря на интересите на международните монополи, особено на финансовата олигархия – позволява им безконтролно да увеличават печалбите си и да ограбват останалите.
  „Защо икономиката не е добре ?“ На това най-добър и задълбочен отговор дава К. Маркс. Предполагам сте чели неговия основин труд „Капиталът“. Там могат да се намерят всички отговори защо капиталистическата икономика не е добре, защо ще става още по-зле и какво ще се случи най-накрая с капитализма. Както се досещате аз изповядвам тази ик. теория. В своите ик. убеждения аз съм марксист.
  Това, което не мога да приема в случая с Унгария е настоящото крайно дясно управление, което постепенно потъпква демакратичните свободи на своето население. Това е един пълзящ тоталитаризъм, клонящ към фашизъм. И това не е само моя оценка, а на доста хора с леви убеждения, които трудно могат да бъдат обвинени в симпатии към САЩ.
  Тъй като сега съм на 60 г. и едва ли ще доживея краха на капитализма като система и градежа на нещо ново и по-хуманно /не като „реалния“ социализъм от близкото минало/, за мен остава утехата, че ще доживея мига, когато САЩ няма да са №1 и ще спрат да „изнасят“ тяхната „демокрация“ по света. Те дори вече са изпреварени от Китай, но китайците не бързат да се обявяват за първа сила, докато не затвърдят това свое положение.
  Пожелавам Ви всичко най-добро и още по-големи успехи през новата 2012 г. на Вас в личен план и на Воденото от Вас предаване по тв Скат, която за съжаление аз не мога да гледам.
  Най-сърдечни поздрави!
  Николай

 4. 16 януари, 2012 в 21:47 | #4

  Да не разгръщаме бурни дискусии, ще ви кажа само следното (и съм сигурен, че ще разберете всичко, което искам да ви кажа чрез това единствено изречение):
  Трудните проблеми изискват трудни решения!
  Поздрави!

 5. istinata
  17 януари, 2012 в 06:41 | #5

  Mnogo dobra statia gospodine. Tochen analiz na situaziata v Ungaria. Bravo

  Nikolai Stiga s krivorazbrana zivilizazia ili kakto ia narichame sega demokarzia. Ungarzite dokolkoto razbiram se opitvat da ozeleiat ot zelia multikolturen guvech deto Im nalagat mezdu narodnoto oligarsi kato Soros. I izlezna se spraviat dosta uspeeshno. Iskat da za paziat morala na horata si. I ako niakoi ne mu haresva da napusne. Kogato neschtata operat do ozeliavane na naziata se iskat kruti merki a za da gi napravish se iska akal ne pozarnikarski izpalnenia kato v BG.
  Za da Moze Balgaria da tragne ne se iska samo prazni prikazki I klisheta ami hora deto I’m stiska I mileiat za rodinata I naroda. AMA dokato akala ni e da izbirame karikaturi kato Boko mafiota za ministri tezak schte ni e zivota pak I demokarzia niama da ima nito schte ima rabota svarshena zaschtoto horata koito mogat da upravliavat ne sa na upravlenie ski pozizii a tezi deto sa tam na 2 magareta samata ne mogat da razdeliat I sa pionki zdunarodnite karteli.

 6. Николай
  17 януари, 2012 в 14:15 | #6

  Г-н Фъртунов, за трудните решения сте прав, но демокрацията съществува още от древните елини и значи власт на народа. Не само власт на мнозинството над малцинството. Това е демократически централизъм. Демокрация е когато всеки има право да изказва свободно мнението си и да го отстоява, когато има равни права с тези, които в момента са мнозинство и са на власт. Ще кажете пак клишета, но е така.
  Ситуацията е много лоша. /Апропо един виц за песимиста и оптимиста: Песимиста казва „От това по-лошо не може“. Оптимиста отговаря „Може, може.“/ Аз съм оптимист. Положението е много лошо и ще става още по-лошо. За да се оправят нещата трябват коренни промени в икономиката, скъсване с либерализма и монетаризма и тръгване по пътя на Китай, Бразилия, Индия, ЮАР ако щете. МВФ и СБ са организации, създадени да крепят Бретън-уудската система, но тя вече се разпада и затова тези организации са излишни и трябва да прекратят съществуването си.
  Хората и държавите ще намерят изход от кризата. Някои по-рано, други по-късно. Ние ще бъдем явно едни от последните, защото винаги робуваме на авторитети и следваме сляпо по-големия брат, който и да е той. Това, което ме притеснява и не искам да се случи е да умре демокрацията /в нейния класически вид/. Според мен сега Европа се намира в положението на кризата 1929-33 г. И тогава е имало криза. Трябвало е да се вземат тежки решения. Имало е борба между лявото и дясното. Силите са били изравнени. Победили са Хитлер и фашистите, не без помощта на едрия капитал, който е решил, че Хитлер е по-малкото зло пред комунистите /които направо ще им отнемат фабриките и заводите/. Всички знаем какви са били последствията от това. Още по-страшно ще бъде сега, ако историята се повтори.
  Самостоятелна икономическа и външна политика – да. Подкрепа на националните ценности и традиции – добре. Но национализъм във вида да разпъваш килимчета с карта на държавата от преди няколко стотин години – това не. Всяка държава може да покаже такава карта. Ако всички тръгнат да се борят за своето предишно величие и да възстановяват старите си граници – тогава Европа ще се окаже съвсем тясна.
  Не съм съгласен и с Истината – ако някой не му харесва – да напусне. Това е хитлеристки лозунг. Ами ако тези, на които не им харесва в последствие, след години се окаже, че са били правите, а тези на които им харесва доведат държавата до национална катастрофа? Тогава какво ще каже?

 7. Иванов
  18 януари, 2012 в 10:03 | #7

  Г-н Фъртунов, споделям мнението ви за САЩ, но ми се струва, че омразата ви към САЩ и глобалистите ви пречи да осъзнаете, че Орбан е един фашизоид и психопат (вижте му само изцъкления поглед). Заблуждавате се , че Орбан работи за националните интереси. По-скоро гледа да си бетонира властта и да постави медиите под контрол. Рейтингът му се срина двойно. Икономиката е пред катастрофа (по-точно, финансите), а унгарците организираха многохиляден протест срещу малоумната му политика, която много напомня на простотиите на Хитлер от 30-те години на миналия век. Вие симпатизирате ли на Хитлер, г-н Фъртунов?

 8. Аспарух
  18 януари, 2012 в 10:39 | #8

  Не може така, Истино! Ако някой не е съгласен да напусне. Къде да отиде. Нали и той е гражданин на тази държава и има равни права с останалите, включително и с тези, които не мислят като него. Прилича ми на Хитлер. Тогава който не е бил съгласен да отиде в лагерите. И ще имаме нация от съгласни /не от гласни/, съгласни с всичко хора.

 9. Станимир
  18 януари, 2012 в 11:38 | #9

  Орбан няма щанс да успее. Финансово страната е зле. Споразумение с МВФ е наложително. Трудно ща извие ръцете на МВФ. Там са по-ненормални и от него.
  Вътре в Унгария неодобрението се засилва. На последния протестен митинг по данни на полицията /правителството/ са присъствали 30 хил. души. По данни на организаторите са били 100 хил. Дори да приемем средна цифра 50-60 хил. пак са много. Трябва да се има предвид много студеното време и късния час на провеждане. Много от желаещите не са излезли поради студа и трудностите с прибирането – по разреден транспорт в къснети часове и реална опасност от групи скин хедс в крайните спирки на метрото. При нормални условия на такъв митинг ще има над 100 хил., а това вече е цифра.
  Европа ще търпи известно време Орбан. Все пак е член на ЕНП. Но вече му е показала жълт картон. Ако продължава да се заиграва с национализма, ще последват и санкции. Над 80% от унгарския износ е за Европа. При частична блокада на само около 20% от него, положението в Унгария ще стане страшно. Изборът за Орбан е или да спре с ултранационализма или да си отиде. Европа не може да допусне още един националистически лумпен да подпали света както през миналия век.
  Какво стана с националиста /вече му забравихме името/, който взе властта в Австрия преди няколко години? Къде е сега?

 10. 18 януари, 2012 в 17:31 | #10

  Ето затова избягвам да влизам в дискусии във форумите защото нещата накрая стават много глупави. Аз съм патриот, господа, в този смисъл, можете да го тълкувате, както ви дойде, включително и като националист.
  Добре, аз съм националист. Според вас, в битността си на националист, аз съм лумпен. Освен всичко друго, съм дълбоко убеден евроскептик. От ЕС както съм го писал дори в заглавия на мои статии ми се повръща.
  Следователно, няма за какво да си говорим с европейците, като вас, по стечение на обстоятелствата, живеещи в България.
  И тук идва вече фундаменталния въпрос – що щете вие господа европейци в един сайт дълбоко български, родолюбив или както вие се изразявате лумпенски? Един сайт в който се отстояват 1300 годишните история, традиции, език и култура на един народ претърпял почти 800 години разнообразни робства и оцелял, един народ, когото сега се опитват да пребоядисат с голямата баданарка за да изтрият всяка следа от националната му идентичност и да го наврат в еврокошарата от зомбирани евроконсуматори в чудовищната държава Европа…
  Пази боже, сляпо да прогледа, господа европейци, стойте където си искате, но в този злощастен малък сайт няма да чуете евромантрите си, тъй, че си губите времето… Както аз си загубих времето да споря всуе…

 11. istina
  19 януари, 2012 в 00:26 | #11

  abe asparuh mnogo promiti mozazi sa se navadili iz milata mi rodina. ima moral koito triabva da se spazva i ima si nepisani zakoni deto triabva da se spazvat v edna nazia za da ozelee ili edno semeistvo. i ako niakoi se meshi vatre v semeistvoto ti i nastroiva chlenovete ot semeistvoto ti edni sreschtu drugi ti schte ostavish da se razpadne taka li ot mnogo demokrazia izkim ste go prevarnali na slobodia i krivorazbrana zivilizazia. ta az otvan li da vi go kazvam. blagodaria che oschte ima hora deto da mileiat za rodinata si. ako tova che mileesh za rodinata si si nazist taka da e. mai dosta ste izprosteli i imate nuzda ot edin nov Paissi Hilendarski da vi kaze niakoi prostichki istini.
  Pishete Gospodin Fortunov belkim niakoi chue sred pustoshta ot promiti mozazi. Bog da pazi balgaria i balgarskia narod.

 12. случайно минаващ
  19 януари, 2012 в 03:05 | #12

  Николай, усещам, че си добър човек и че си чел и знаеш много.Годините не са ти чак толкова, че да не можем да си подадем ръка. Усещам, че събитията, по начина поднесени от автора, те дразнят. Но то точно това е доброто в случая, нещо става, някой се опъва, не чак дотам голяма Унгария днес показва характер. Хитлер тук изобщо няма място за коментар. Хитлер никога не е бил сам в амбициите си, даже амбициите му май не са и негови. Историята за Хитлер която дъвчем всички е поръчена история, както поръчаха да напишат за Батак нова версия, едва ли не такова селище не е имало и няма, та и Хитлер.

  Свидетели сме, как в рамките на часове изопачават историята, как се съсипват цели нации с лека ръка, само в името на нечия болна амбиция.
  Да оставим маджарите. В България има много маджари, на времето доста народ бяга оттам и се заселва по нашите земи. Аз имам приятели може би трето четвърто поколение , които са маджари, но днес са българи и такива искат да си останат.

  Авторът на статията просто е прелял малко в емоциите, което е понятно. На мен ми харесва начина, омръзнала ми е напарфюмирана журналистика. Така, че, статията е добра, събитията в Унгария интересни, а за демокрацията, да ни пази Господ!

 13. Иванов
  19 януари, 2012 в 10:51 | #13

  @Валентин Фъртунов
  Г-н Фъртунов, прегледах отново всички коментари, но никъде не видях „евромантри“. Не видях някой да хвали ЕС, да ви нарича лумпен или да нарича този сайт“лумпенски“.
  Очевидно влагате доста емоции и вменявате на коментиращите възгледи, каквито те нямат, затова няма да коментирам повече. Следя с интерес предаването ви и за повечето неща съм съгласен с вас, но не и по темата за Орбан.
  Желая ви успех…

 14. Ник
  26 януари, 2012 в 17:10 | #14

  В Унгария вече май свърши всичко.Комисарите и олигархията в света се изправиха,като един и заглушиха желанието на унгарците за свобода и независимост!Очаквано!

 15. .
  27 януари, 2012 в 17:37 | #15

  Не може да се спре земетресение, рано или късно ще ни разтресе!
  А дотогава, дано и нашите политици поумнеят, стига са лизали задници!

 16. tg
  1 февруари, 2012 в 20:27 | #16

  @veselin

  Трябваше да се досетя, че евреите са виновни за всичко

 17. Aryan
  4 февруари, 2012 в 13:59 | #17

  @Николай
  Може ли да си толкова заблуден бе, бай Кольо? Много неща не са ти ясни на тебе. Просто си за съжаление, защото живееш в мрак. На 60 г. си и още не си успял да си отвориш очите. Като ти гледам разсъжденията, май няма да ги отвориш и до края на живота си. Въпреки че, има шанс и за тебе да прогледнеш. Просто трябва да надникнеш зад завесата на целия този театър, който ни разиграват юдо-американските кукловоди. Чак тогава ще разбереш, че фашизъм не е това, което прави Орбан, той е просто родолюбец, патриот и националист. Фашизъм, в най-суровия му вид е тоталитарната диктатура, която се опитват да наложат на целия свят юдейските банкстери от тайната сатанинска секта ИЛЮМИНАТИ, чрез техния Нов Световен Ред (New World Order). А Орбан се явява прът в колелата на пъклените им планове и затовя правят всичко възможно да го отстранят.

 18. veselin
  4 февруари, 2012 в 14:20 | #18

  Когато е на власт като министър – председател във Великобритания, У. Чърчил помества в един вестник статия отностно събитията споходили царска Русия през 1917 г. и последвалите процеси.Отбелезвайки ги със следният цитат – … една шепа евреи дърпат за косите руският народ…

 19. николай 1
  11 февруари, 2012 в 22:20 | #19

  @Иванов
  До Николай и Иванов.Разбирам,че сте против мракобесието,което се оптва да наложи Световния финансов озурпатор.Но,как да му се противопоставиш,освен с твърда воля.Да демокрацията трябва да е водеща,но за да отсраниш гангрената трябва да изрежеш.За Хитлер.Германия,плащаща репарации,хипер инфлация,как би могла да направи такава воена мощ без финанси.Втората световна война не е почва Хитлер ,а тези които осигуряват парите за тази воена мощ.Та за Орбан,вината му в кавички е, че казва не на МВФ,като каза един мой приятел,това не са финансова институция,това са терористична организция.Вижте какво се случи с латинска Америка след като се отърваха от тях.Европа и сащ са в рецесия,а те имат икономически растеж.Филма на Оливър Стоун ,,На юг от границата,,Въпроса е обаче в това,какво можем да направим ние.Да в началото бе слово,а после

 20. tg
  14 февруари, 2012 в 22:16 | #20

  @Aryan

  Дрън-дрън. Въпросният „патриот“ Орбан е най-обикновен популист, който само блъфира, че е против МВФ, за да залъже хората. Такива като него са ясни. При първия удобен случай би се надупил на „юдейските“ банкери.

  Нацизмът и ционизмът са на практика една и съща идеология, само че първата е центрирана върху германците и северните народи („чистите арийци“), а втората към „богоизбраният народ“- евреите. И двете имат империалистическо-завоевателна насоченост- първата се бори за „жизнено пространство“, втората за „обетована земя“.

  И между другото, отначало бях останал с погрешното впечатление, че това е сериозен сайт. За жалост явно не е, щом г-н Фъртунов не се намесва и не трие безсмислени и лумпенски коментари като тези на veselin и Aryan.

 21. Бавния
  16 февруари, 2012 в 23:19 | #21

  В Унгария става нещо. Ще разберем след 33 години.

 22. ….
  18 февруари, 2012 в 08:41 | #22

  Ти явно не познаваш добре нацизма и ционизма и за това пишеш пасквили, моето момче. Сега ще ти го обясня нагледно – ционизмът е идеология създадена от австрийският журналист Теодор Херцел, която става основа на нацизма и марксизма. Преди доста време във Вашингтон един от главните равини се изрази така – Марксизмът, това е евреиската религия. Така, че момко не се занимавай с нещо, което не познаваш.

 23. рени
  18 февруари, 2012 в 13:43 | #23

  @Николай
  нещастник-и ти си фен на еврейската мафия.

 24. ….
  19 февруари, 2012 в 12:19 | #24

  tg, явно не си достигнал до нужвото ниво, за да обясниш процесите в света и бъдещето им развитие. Подчинявайки се на постулати изучавани от престъпният комунизъм, когато такива като теб са се скътавали, докато други са отстоявали исконните човешки свободи.

 25. Жоре
  19 февруари, 2012 в 22:51 | #25

  Наистина се вижда,че в света в момента не може да се води независима или така наречената суверенна политика.Видно е че в повечето закони е заложена идеята за разрешаване на много наболели проблеми като вдигане на раждаемоста и цивилизоването на циганите а това не са репресивни мерки.За това ще кажа че е наложително да се направи съюз между малките държави.Колкото до догворите кой позволи наТурция да наруши договорите спрямо България и Кипър и какви санкции има срещу тази държава защото аз виждам само толериране.

 26. 25 февруари, 2012 в 13:06 | #26

  Доста глупави коментари прочетох. Приличат ми на досадните комунисти от едно време, клишетаи , празни приказки и никакъв смисъл. Момчета поклоници на запада и демокрацията и глобализма, земете се ограмотете и пообразовайте бе ! Не може тука да ми расъждавате с телевизорите си !
  Евала на Виктор Урбан, смърт на глобализма и международните грабителски банки.
  п.п. не не съм фашист, българин съм.

 27. Богоозадачен
  25 февруари, 2012 в 13:33 | #27

  Къде е нашият Орбан и кога ще се появи?!Това е въпроса…въпроса на живот и смърт!
  Шапка му свалям на Орбан!
  Така се управлява родина,както той управлява своята!Лошото е,че у нас няма как да имаме такъв държавник.И да се появи такъв,първо ще гледат да го оцапат здраво,както само пастирите на така наречените гои знаят.Ако ли не успеят да го оплюят добре,то ще направят всичко възможно да го ликвидират.
  Бедни ми бедни народе,не разбра ли най-сетне,кой те в таз робска люлка люлее???
  Поздрави г-н Фъртунов,да ви дава Господ здраве и на още повече хора да отворите очите!

 28. ….
  27 февруари, 2012 в 18:14 | #28

  Г-н Фъртунов, Вие сте един отвратителен комунист и знайте, че вашата ченгесарска партия не ще спечели, защото истинските антикомунисти идват. Вие сте позор.

 29. 28 февруари, 2012 в 08:39 | #29

  @….
  Добре г-н Ифандиев, ще го имам предвид.

 30. veselin
  2 март, 2012 в 19:42 | #30

  Георги Ифандиев – бивш агент на ДС, нереализирал се комунист, който си го изкарва на целия свят с някакви бълнувания за „световния еврейски заговор“

 31. емигрант
  8 август, 2012 в 23:43 | #31

  Здравейте, г-н Фъртунов

  не мога да не се съглася с вашият избор да предпочетете Орбан пред Европа, която все повече заприличва на 1984 на Джордж Оруел.
  Склонен съм да се съглася с Платон, че падението на държавата е падение и на хората и обществото. За съжаление процесите на пренаписване на историята и формиране на общественото мнение вървят ръка за ръка с упадъка на политическите нрави.

  За това национализмът не може да е решението, предвид своя реакционен характер спрямо малцинствата.
  От друга страна падението на държавността и националните институции и издигането на пропагандата на новата икономика в култ говори за много дълбоки и наболели процеси в световен мащаб и за една световна доктрина, срещу която все още не е открито противодействие.

 1. 0 trackbacks