Начало > Анализ > Феноменът ГЕРБ – българското безсрамие и безвремие
Феноменът ГЕРБ – българското безсрамие и безвремие

Валентин ФЪРТУНОВ

Осъществи се двуполюсен модел,
но той вече не е ляво-дясно,
а конформисти-неконформости,
което отново тласка обществото
към окончателната бездна

Предполагам, че след години в христоматиите по политически науки ще се изучава казусът на бившата държава България

от 2011 година, когато една регистрирана за избори политическа формация, наименувана неизвестно защо ГЕРБ, вместо след управленския си провал да се срине на обединените местно-президентски избори две години по-късно, получи еднозначно цялата власт в държавата с мощно увеличение на процента поддръжници.

Казвам регистрирана за избори политическа формация, а не политическа партия, защото ГЕРБ на практика не е имала и няма политическа програма, която ясно да заяви в публичното пространство, коя е каква е и за какво се бори. А да се доверяваш на празнословията на лидера й Бойко Борисов е безкрайно празно занимание.

Един път е център-дясно, после е темелите на дясното, докато в същото време лее ляв популизъм като за световно. Да, това не е партия, а политически проект, за чийто генезис, структура и влъхви вече писах подробно*, поради което тук няма да се спирам на това. Няма да коментирам и изборните машинации, които колкото и да са големи не променят същината на това, за което тук ще стане дума.

А въпросната дума е за картинката на българското общество, такава, каквато с откровен цинизъм изборите от 2011-а я представиха. Трябва веднага да подчертая дебело, че цялото световно развитие, а не само българско от доста време вече прати понятията за политическо „ляво” и „дясно” на боклука де факто, което разбира се не пречи на манипулиращия политико-медиен комплекс да продължава да настройва с тези кухи фрази хората едни срещу други.

Достатъчно е да се вгледате внимателно единствено в обкръжението си, за да се убедите, че това, което ви говоря, е самата истина. Огромни групи хора с абсолютно идентичен социален, финансов, семеен, образователен и културен статус яростно се хвърлят в словесни войни помежду си, защитавайки едните радикално леви, другите радикално десни идеи, на масата, в кръчмите, по форумите в интернет и т.н.

Тъй като са от една и съща социална категория, различията при тях без всякакво съмнение са „надстроечни”, а не „базисни”, ако вземем, че използваме марксисткия политико-икономически жаргон. С други думи, тези групи не са опоненти поради материалните си нужди и интереси, защото както посочихме, те са в една съща ситуация, а в България в една и съща социална трагедия, те са опоненти, защото се намират под силната мотивация на един или друг манипулатор.

В общия случай, по-застаряващите поколения са по-леви в реториката си, защото са се родили и израснали в социална държава, по-трудно се поддават на промиване на мозъци, поради натрупания значителен социален опит и могат да направят убийственото сравнение с дивия капитализъм от последните двайсетина години; докато по-младите поколения, нямащи или имащи твърде смътни спомени от времената преди 90-а, са израснали в условията на тотална прозападна пропаганда и са така да се каже „закърмени” с американската мечта. Естествено, независимо от катастрофалната ситуация в държавата, влошаваща се с всяка изминала година, те първосигнално са заредени с дясна реторика.

Но както вече бе казано, всичко това е повърхностна пяна, защото думите – леви или десни – не хранят, не обличат и не осъществяват мечти, било то американски или европейски.

Двайсетте години след десетоноемврийския преврат се оказаха поредното робство, поредният ярем на врата на страдалия столетия и столетия народ и инстинктът за оцеляване сработи, при това доста бързо този път. И изобрети още един двуполюсен модел. Само че това вече не е моделът ляво-дясно, както продължават дремливо да каканижат социолозите. Това е

Моделът конформисти – неконформисти.
Неконформистите са идейни и конструктивни, но идеологически разнородни и това ги прави слаби и неспособни да се противопоставят, тъй като са разделени от яростни идеологеми. Много по-интересна е другата част – тази на конформистите. Ако използваме по-простонародната думичка „нагаждачи”, нещата придобиват доста нелицеприятен характер, но това е истината и трябва ясно да я заявим.

Ако през 2009 година гласуването за проекта ГЕРБ и Бойко Борисов, беше и наказателен вот, и отново израз на тъпоумната надежда, че новият харизматичен лидер ще „оправи” нещата, две години по-късно очевидно се е случило нещо друго. Борисов на практика се провали, но взе че почти удвои политическата си подкрепа.

Какво стана? Нещо много различно от всичко, което се случваше досега и със синята идея, и с царя, и с ГЕРБ от 2009-а. И това ново е без всякакво съмнение преминалото от количествено в качествено състояние, трупано двайсетгодишно българско отчаяние – прещрака робския, комплекс в генетичната програма на доста солидна част от българите и се включи програмата за оцеляване – тоталният политически конформизъм.

Ако съдим от резултата от президентските избори, при изборна активност над 54% и резултат за ГЕРБ над 52% от всички гласували се оказа, че за ГЕРБ се е залепила 28% от изборно представената част от нацията. Дори и да елиминираме няколкото процентни пункта, дошли от други сили по различни причини, във всички случаи близо една четвърт от българите застанаха зад Бойко Борисов. Защо?

Различните социологически сондажи показаха интересни разрези на тази група. Това е по-скоро по-младата част от избирателите, изградена от най-активното население между 20 и 45-годишна възраст. Това означава и най-натоварената със семейни и социални тегоби група, изправена пред почти невъзможното днес изграждане на дом, създаване и отглеждане на деца и т.н.

Тези хора, наблюдавали в продължение на две десетилетия как националната баница се разграбва от една шепа разбойници, шетащи из властта, трупащи несметни активи и „американски” стандарт на живот, без до народа да достигне и трохичка от общата баница, в 2011 година узряха за идеята, че ако по някакъв начин се прилепят о бащицата Борисов, ще могат да докопат поне малки късчета от тая блага баница за себе си и семействата си.

С други думи нагаждачеството взе връх и връхлетя действащото национално ядро. На всички нива. От селските кметства, общински съвети, та до президентството. Навсякъде можете да ги видите, сплотени в алчността на загиващия и надеждата за службица, облага и малко власт.

С други думи, вече едни 25% от нацията с надежда и упование към Бойко Борисов и ГЕРБ ще се опитат да изместят досегашните 5% свръхоблагодетелствани на държавната трапеза. Естествено за сметка на останалите 75% българи. Срам-несрам, направиха го. Защото вековният роб трудно узрява за героизъм. Всъщност по-вярно ще е, ако кажа – бавно. При това, туй бавно се измерва с векове.

А какво ще стане в следващите години при перверзния възход на нагаждачите и новия им тато? Дори и без всякаква съпротива от нас останалите, те ще се разпаднат.

Първо, тоталното им овластяване ги лиши от външен враг, което ще подпомогне вътрешното им давичкане, и второ, от баницата не е останало много, а трохите ще получи най-близкият до лидера кръг, така че останалите ще се почувстват излъгани в собственото си падение и това ще взриви ГЕРБ. За трето мога да спомена, че няма да седим и да им ръкопляскаме, а за четвъртото не ми се говори. Държавата е във финансов колапс, същото е състоянието и на Евросъюза…

_______________
*Статията „Правителството на ГЕРБ е дългосрочен проект на Сорос” – част 1 и част 2

(Анализът е публикуван в седмичника „Десант“)

РЕКЛАМА
 1. 7 ноември, 2011 в 14:14 | #1

  Гордея се, че сме сънародници Валентин.

 2. аз
  7 ноември, 2011 в 23:09 | #2

  Точно нагаждачите най-много се радваха на изборните манипулации и дори участваха в тях.

 3. Анонимен
  8 ноември, 2011 в 10:14 | #3

  Да, има доста верни неща но мога да допълня че учителите взеха допълнитени пари (преди изборите), лекарите и те взеха пари (преди изборите), а на работниците от чистотата в София им беше вменено да гласуват така че да си запазят работните места и след изборите, както и им бяха изплатени дължимите заплати и много други такива примери има но само си ги пишем и говорим , а последствията са различни ……….:)

 4. Питащият
  8 ноември, 2011 в 12:23 | #4

  Донякъде е вярно. Баш герберите в нашата община са все пребоядисани минали през една две , че и три партии. Бивш партиен секретар, който бил в казармата легло до легло с Цветанов, шефа на ДАЙ Русе, който преди това беше митничар при Вальо Танов, местни бизнесмени, които гравитираха около червения кмет и т.н. Има от НДСВ и СДС и т.н. В България партиите са фалшиви, профсъюзите, а болшинството от хората са тъпи и кухи опортюнисти. В България няма автентична левица и изобщо партии на ценностите и представителството с малки изключения може би или поне се надявам Зелените да са такова, че са ми симпатични като кауза. Въпросът е докога е възможно да продължава така и какви ще са последиците.

 5. dimitar
  14 ноември, 2011 в 03:28 | #5

  Защо всички са против Борисов не мога да разбера , човека поне се мъчи да направи нещо., Помните ли как царя щеше да направи магистралата платена ? А кражбите при Сергей и Доган за прословутия ВЕЦ ? Жан Виденов него не го включвам защото мнението ми а и на народа (приятелите ми ) е че той няма персонална вина а и не се е облагодетелствал в момента живее в панелка доколкото знам . Костов ами за мен с тая приватизация която направи и после с отделянето от СДС е политически труп . Ми то не останаха други ,а РЗС и Атака тях няма да ги коментирам . Г-н Фъртунов моля кажете кои трябваше да спечели и с какви проценти за да тръгне България на прав път?

 6. петър
  14 ноември, 2011 в 14:56 | #6

  Здравейте г-н Фъртунов, и аз това искам да питам- ако от едната страна са соросоидите, а от другата комунистите( което май е едно и също), то какъв е нашия полезен ход.

 7. .
  16 ноември, 2011 в 08:48 | #7

  Димитър, аз те разбирам, но си на грешно мислене, ако мислиш наистина, че Борисов се „мъчи“ поне нещо да направи.
  Той и да иска не може. Той е в ръцете на Дянков, Дянков се е гушнал в ръцете на американците. Даже е грешно да се говори за американците по този начин, защото това е една нещастна нация, на която е отнета възможността, както и на нас, сами да си произвеждат обувките, храната, дрехите, превърнати са в нация, където семейството е само и единствено една банкова сметка, изпразни ли се сметката, семейството го няма.
  Та за нас. Какво може Борисов. Погледни само изказването му за катофите да речем. Всеки би си садил картофи, ако имаше земя. Само че земята ни я върнаха не за да я имаме, а за да ни сложат данъци, да не можем да ги плащаме и да се „уедри“ наново на нови принципи.
  Аз лично го съжалявам Борисов. За тия магистрали, смешна работа. За какво е магистрала на баща ми, като не може да си плати билетчето за автобуса, камо ли бензина. Магистралите са най-вече за бизнеса, едрия бизнес има нужда от пътища. Иначе ограбването и заробването на всяка една държава става по-бавно. А винетки ли, как им викаха на ония етикетчета, това не е ли плащане , не са ли грешни пари?

  Като тръгнеш по пътищата на Америка, тир след тир. Голям процент от хората на америка, не са излизали от щата си, въртят се в едни кръг. Излизат пак бизнесмените. На тях им трябват магистралите и летищата.
  Не ме разбирай погрешно.
  Но Борисов не знае една дума на английски, на френски, той е като сукалче, докато не му подадат, стои и чака. В какви среди се движи той? Дойде в Америка и заяви, че за три месеца, щял да ни върне в България! Дай Боже, искам да се върна, но да се върна, щото Америка ще с срути или защото България ще се оправи.
  А докато сме в европейския, не искам да съм фаталист или песимист, но оправяне няма.
  Принципите на съяза не са принципи, а вериги, ръждясали , не искат да си сменяма вярата, а искат да НИ УБИЯТ вярата!
  Всеки един народ в съюза е застрашен от изчезване.
  И докато избираме президенти без скрупули, ….
  Незнам, една вяра ми остана!
  Толкова лъжа има навсякъде, толкова предавания са жестоко манипулативни, толкова предавания са отвратителни, …… но тия дни аз срещнах един приятел, който също си е спрял телевизията.
  В Америка хората започнаха да показват среден пръст на шоумените си.
  Понякога наистина си мисля, че земята е АДА!

 8. 3 януари, 2012 в 17:45 | #8

  Изразявам пълна подкрепа на казаното от г-н Фъртунов. Българина е отвратителен нагаждач и подмазвач. Това може да се наблюдава не само в политическия вот, но и на всички нива от ежедневието. Пример: частна фирма, в която предстои да бъде избран мениджър/изпълнителен директор. Лицата, които са спрягани да бъдат избрани на високата длъжност са обект на ухажване и подмазване от служителите и работниците по най-отвратителен и грозен начин. Когато се окаже, че избраният е друг, който няма нищо общо с първоначално спряганите имена, „любовта“ на народа най-гнусно и меркантилно се насочва към новия силен на деня…

  Пример 2 : Новоизбраният кмет на Нови Пазар е от ГЕРБ. Е, как да вярваме на искрените протести против проучванията за шистов газ? Та най-добрият начин да се изрази протест бе избор на кмет от политическа сила, която е ясно против такива проучвания?!

  Завършвам със гнусната цензура по интернет. В един български сайт с кутия в името си тя е най-ясно изразена. Блокираха акаунти на хора които качват клипове от свободните телевизии СКАТ, Канал 3 и др. Зачистиха клипове против властта и лица , които флиртуват с властта, например вече е трудно да намериш хилядите клипове справедливо осмиващи един застаряващ професор, който през последните месеци стана най-големия гербаджия … Да не говорим че тъпоумните момченца на ЦвцВ.
  РАЗБИХА ХИЛЯДИ КОМПЮТРИ В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО МАЛКО ПРЕДИ , ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ. Много хора се оплкават, че компютрите им /често нови и скъпи/
  са се скапали тази есен. Подозирам, че това е резултат от дейността на начинащите магьосници в отдел „Борба с компютърни престъления“ във ведомството на Цецко.
  Който прочете това, моля сигнализирайте. Обръщам се и към Г-н Фъртунов да се поинтересува от тези случаи. наказание за тъпоъгълниците, които ни разбиха компютрите!

 9. istina
  9 януари, 2012 в 00:55 | #9

  @.
  abe kakvo sukalche govorish za Borisof, ti v red li si. Shefa na amphetaminovata mafia sas soros vi derat kozite i mi kazvash che niamalo izbor. ami koi normalen chovek schte izbere choveka deto zaribiava dezata ni s droga. aide stiga prazni prikazki otvorete si ochite za kakvo stava duma. balgaria umira vie vsichki spite. pak vi kazvam reshenieto ne e hlenchene pred komputara a protesti pred narodnoto sabranie i iskane da se spazvat zakonite. che ako te gi spaziat nali prav drugaria vi Borisof schte triabva da fleze. Oh bedna mi balgario! Bog da vi pazi vsichki! imate izbor otvorete i vizte koga balgaria e imala nai-dobar progres i e bila s nai-dobri ikonomicheski pokazateli i malkia business ne oligarsite sa bili dobre i schte znaete za kogo da glasuvate. ne e zadacha s povishena trudnost elemntarno e!

 10. елементарен
  31 януари, 2012 в 10:04 | #10

  И както казваше Бандерас в 13-ят войн: Всичко одавна е загубено. Сега да се обърнем в ранните годии на демокрацията, и нека си припомним проектът РАН-ЪТ. Та сега обърнете се наоколо и се вгледайте внимателно в последствията от него, и визирайте поглед в бъдещето, надявам се да не се осъществи планът Им. Но нека все пак не забравяме, че досега всяка крачка е прецизно направена……….

 11. veselin
  2 февруари, 2012 в 10:20 | #11

  От 1989 г нищо в България не се е променило, онази терористична организация – БКП и поставеният и репресивен апарат все още управляват страната. Независимо дали е СДС, ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, ДПС, БСП, АТАКА, ВМРО, БЗНС или НФСБ. Отново ченгетата от ДС и комунистите са на властови позиции, терзай уважаеми българино, че даваш гласа си за тези, които 45 години упражняваха неизменен терор върху най-старата нация на света – българската.

 12. Паразитоложка
  11 април, 2012 в 15:51 | #12

  Ясно е, че е нужна национално отговорна политика, в рамките на възможното пространство, което май е силно ограничено. Но коя е тази политическа сила, която ще се залови, безстрашно и без да търси прекалено облаги за себе си? Досега само Атака се вписва в това пространство, но и тя изглежда твърде разединена, понеже и в нея се оказаха много хора нагаждачи, влезли в политиката за собствени облаги. Ама то май не останаха достойни хора, срам! Затова младите хора бягат и страната ни се оцигани.

 13. Паразитоложка
  11 април, 2012 в 16:03 | #13

  Мисля, че повечето хора избраха пасивната съпротива, тя открай време се практикува в България. При сегашните условия на отсъствие на елементарна справедливост и тотално обезверяване на хората друго не остана. Конформистите са едни безпринципни лайна, които винаги изплуват отгоре, но повечето не са такива, или защото не умеят, или защото не искат.

 1. 0 trackbacks