Начало > ТВ Предавания > 21 август 2011: „Състояние на страх“
21 август 2011: „Състояние на страх“
Тема: „Състояние на страх“

>>> Линк за сваляне на предаването
Потребителите на Opera трябва да изберат линка с десния бутон на мишката и от контекстното меню да изберат Save Linked Content As…

РЕКЛАМА
 1. АТАНАС
  22 август, 2011 в 16:57 | #1

  Г-н Фъртунов донякъде сте прав.1990год.учени твърдяха че 2000год. нивото на океана ще се дигне 1-метър защото се топят ледовете и може да стане ако водата не се “изяжда“ от синьо-зеленият планктон доставящ около 80% от кислорода на Земята,и принципно водата изчезва чрез фотосинтезата ,а кръговрата на водата е друга тема.По-вероятно океаните да спаднат отколкото да се повиши нивото.Повишаването на киселинноста на океана и затоплянето е опасно и най-вече за планктона който доставя кислорода на Земята.За справка – при изгарянето на 1литър гориво в автомобил отива 12куб.метра въздух и се изчислява колко гориво се изразходва на ден от всички коли на света.През турбините на самолетите за 1секунда минава 3-5000куб.метра въздух,и това се изчислява колко въздух “изразходват“ самолетите.Плюс това се изчислява колко въздух е необходимо за 7.000.000.000млрд.човека дишащи кислород и отделящи СО2.Скоро гледах “Национал-географик“ и снимки от сателит на планктона,и че намалява и се сещате че няма да има кой да произвежда кислород на Земята.Въглеродният двуокис е безобиден и преди 23г.в сп.“ Наука и техника“-декември1988год.от Дж.Уолкър и П.Хейс от Мичиганския университет и Дж.Кастинг от НАСА- казват че просто се “измива“от дъжда и служи за образуване на черупките на водни животни. Гледах “Мощта на Земята“ по БНТ-1/16.02.11Г./ и не съм съгласен че въглената к-на образувана от въгл.двуокис+дъжд е причина за увеличаващата се киселинност на океаните, Йохан Рокстрьом“-казва за фосфорната к-на
  Д-р Пол Фрейзър твърди за-СО2F2-заместител на бромида при раст.защита и е 5000 по-мощен от СО2 и нараства с 5% на 1год. и NF3 -замества перфлуоровъглеродите главно при производство на платки и е 170.000 пъти по-мощен от въгл.двуокис и нараства с 11% за 1год.??? Степенуване на “неща“ и кое е номер-1 като “парников ефект“ ,че протокола от “Киото“ остаря и въгл.двуокис е най-безвредният газ и САЩ и Япония изстреляха спътници за 1млрд.$ да го изследват.Освен СО2 опасен газ е метана и учени откриха че Бермудският триъгълник изпускал метан и обръщал корабите и запалвал самолетите.Цялата западна ивица на Африка отделя метан поради намаляне на рибните запаси,а за Сибир ако се разтопи незнам какво ще стане с метана който ще се отдели.ХАЙДЕ НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ МЕТАНА И ВЪГЛ.ДВУОКИС.От 1900год. постепенно са затихнали 90% от вулканите но пък се появиха “мини“ вулканчета – заводи,ТЕЦ,автомобили и т.н. Има равновесие на СО2 но метана е проблем и затова директива на ЕС указва да се улавя метана от фекалии и битови отпадъци – 50% рециклиране до 2020год.Валутния-ЕС има сполучливи неща.
  Г-н Фъртунов нещата не са толкова прости,но съм съгласен че от “мухата ще направят слон“ за корпоративни интереси в ЕС.Има увеличение на “парниковият ефект“ но кой точно го причинява се крие и затова слагам твърденията на д-р Пол Фрейзър за-СО2F2-заместител на бромида при раст.защита и е 5000 по-мощен от СО2 и нараства с 5% на 1год. и NF3 -замества перфлуоровъглеродите главно при производство на платки и е 170.000 пъти по-мощен от въгл.двуокис и нараства с 11% за 1год.А въгл.двуокис е най-безпроблемният газ на Земята от протокола в Киото.

 2. 22 август, 2011 в 17:39 | #2

  Атанасе,

  Аз не съм интердисциплинарен учен, доверявам се на специалистите. А едни от най-добрите специалисти в света, климатолози, геолози, астрономи, биохимици и прочее категорично отхвърлят тезата за антропогенния характер на климатичните промени. Нека го повторя и подчертая – в това издание не се занимавам с научната страна на въпроса и като цяло не влизам в дискусия за това дали има или няма климатични промени – климатични промени винаги е имало във всичките милиарди години живот на планетата. Не това оспорвам – ОТХВЪРЛЯМ АНТРОПОГЕННИЯ ХАРАКТЕР НА ПРОМЕНИТЕ. И се солидаризирам напълно с Майкъл Крайтън, че в климатичните флуктуации много успешно са потърсили новото оръжие за поддържане на човечествотото в състояние на страх, след приключването на студената война. Аз лично съм дълбоко убеден, че човекът не може да причини нищо на планетата, единственото, което може да постигне е да унищожи себе си.

 3. .
  26 август, 2011 в 00:36 | #3

  Във връзка с комунизма и страха от него!!!
  Голяма пародия!
  На банковото гише, черна словоохотлива американка, усещам ги във въздуха такива, та пита ме откъде съм, нали пусти акцент, … то да беше само акцент!

  Та, аз казвам България, а не като мой познат лимузинаджия, дето за адвокат в Пловдив се е цанил , а вече 20 години зад волана, в мечтаната Америка, и май с мечтите ще си остане, та той казва или Югославия или Гърция…………..щото да не засегне американеца като невежа……

  Ама аз НЕ! България!
  Посля словохотливата американка се оказа леко просветена и ме пита, там комунизъм ли е?
  А аз казвам, не, вече си имаме демокрация!

  И тя пак упорито ме пита, и как е, по-добре ли е?
  И аз …
  Ами по време на комунизма училищата бяха безплатни, учебниците си ги купувахме, имахме пари , сега ни ги дават за една година и ги връщаме, щото сме се изучили, а държавата бедна и няма за всички книги достатъчно, в болниците дали влизаш или излизаш, никой не те пита за иншуранс, а и не бяхме болни като че ли!
  Вярно , винаги го казвам, комунизмът, като всеки експеримент е дошъл с много кръв, мале мила колко много кръв, и понеже е експеримент, взеха че ни изпуснаха, образование на световно ниво, учени къде ли не!
  даже ми е смешно, за Русия колко работиха нашите хора, а сега Русия ни вади душите даже не и с памук.

  Та за страха, тук, дето в Америка да си бил в затвора е нещо обичайно, те ме плашат с комунизъм! Или дето тук от край време банките ти вземат къщата, ей така, просто ти я вземат, щото не си си платил няколко месеца, или ако не си платиш таксите, препродават ти ги на някой друг и ако с него не стигнеш в съглашение, пак ти вземат къщата, та те американците тръгнали да се плашат от комунизма!! Те си имат фашикомунизъм, тръгнали да се страхуват от нашия комунизъм!!

  Но ако беше страх само от тоя или оня строй, не е кой знае какво, но да се страхуваш за деня си, за покрива си, да живееш на кредит цял живот, да живуркаш, щото така го искат корпорациите, това вече си е страх!
  И още нещо, струва ми се малко неправилно да се говори, че капитализмът си отива. Аз лично не виждам капитализъм в Америка, това си е чист империализъм!
  Защото в началото на века, дребнопто производство и занаяти е било 95%, корпорациите само 5%.
  Сега е точно обратното.
  Така, че капитализъм НЯМА според мен, империализмът в лицето на огромните корпорации управлява света! И ние работим за тях, с други думи, с нашите камъни, по нашите глави!!!!
  ……………………

  А американката накрая ме пита, къде е тази страна , искам да ида там!

 4. Тодор
  5 септември, 2011 в 12:52 | #4

  1.Материята(жива и не жива)съществува чрез организации.
  2.Взаимодействията между организациите са закономерни.
  3.Равновесието в една организация е процес,при който изграждащите я,принадлежащи към нея организации-свързани чрез положителни и отрицателни обратни връзки-осъществяват условия за съществуването си и стабилност на системата.
  Така например на Земята,вследствие на слънчевото лъчение съществуват океанските топли и студени течения и различни ветрове,които нормализират(уравновисяват)температурата в определени граници по цялата повърхност на Земята.Водният кръговрат нормализира влажността.
  Всеки организъм в една екосистема води борба за оцеляване,а от друга страна служи за храна на други организми.Това взаимно обвързване корегира нарастването,както и намаляването броя на индивидите от всеки вид-поддържа оптимално съотношение на количествата от всеки вид-което е най-доброто за екосистемата:тя е една благоприятна среда за живот и предоставя добри условия за съставящите я обитатели.
  Процесите които протичат в екосистемите са съобразно определени закономерности.Човешките общества са екосистеми и процесите в тях протичат съобразно същите закономерности.Знанията за равновесието в природата показват безпогрешно как да се организира живота на членовете на човешките общества така, че да се създаде благоприятна среда за пребиваване на всеки,тоест,обществата да са уравновесени.

 5. АТАНАС
  12 септември, 2011 в 15:20 | #5

  Г-н Фъртунов уважавам Ви много за прекрасните предавания ,но има проблем ,и ние причиняваме-засилваме парниковият ефект.Затова директива на ЕС задължава да се улавя метана от фекалиите на животните ,и рециклиране на битови отпадъци.
  Проблема е че не се казва истината кои точно газове причиняват/засилват/ парниковият ефект.Твърденията на д-р Пол Фрейзър са стряскащи – NF3 -замества перфлуоровъглеродите главно при производство на платки и е 170.000пъти по-мощен от СО2 и нарасва с 11% за 1год.Без да изпадам в подробности ще обобщя ,че наистина има проблем с затоплянето на Земята и трябва хората да знаят истината за да се ограничават вредните емисии колкото е възможно защото може да стане страшно.

 1. 0 trackbacks