Начало > ТВ Предавания > 30 октомври 2011 Тема: „Стив Джобс“ с участието на Митко Ганчев
30 октомври 2011 Тема: „Стив Джобс“ с участието на Митко Ганчев
Тема: „Стив Джобс“

>>> Линк за сваляне на предаването
Потребителите на Opera трябва да изберат линка с десния бутон на мишката и от контекстното меню да изберат Save Linked Content As…

РЕКЛАМА
 1. Stanqo
  4 ноември, 2011 в 17:54 | #1

  „Джобс вярваше, че може да внушава чувство на непоклатима увереност (което сам притежаваше), карайки хората да вършат неща, за които те не бяха помисляли, че са възможни.“

 2. Pesho
  7 ноември, 2011 в 17:37 | #2

  За мен Стив Джобс е един голям бизнесмен и точка. Ако медиите и едрия бизнес са го обожествили и са му предали ореол на компютърен гений, това са си техни определения. Стив Джобс, според мен, е бизнес манияк и няма нищо общо с гения. Същото важи и за Бил Гейтс, и за Георги Гергов. Това, да създаваш полезни, високо-технологични продукти е едно, а това, да събираш готови продукти и идеи и да правиш стока за продаване и дигане цената на акциите, е съвсем друго. Джобс бе от вторите. Никакво възхищение от мен няма към този човек. Никога не ми е бил идол, нито пък съм обръщал внимание на беседите му. Всяка негова дума е пропита с бизнес предложения.

 3. Stanqo
  8 ноември, 2011 в 06:42 | #3

  Няма как да се поставят в един кюп Стив Джобс и Георги Гергов, защото разликата между казаните в които врат е космическа – най-вече във времето – навярно около хиляда години. Няма как да се сравни един средновековен олигарх с един чисто народен гений и истински мечтател. Просто двете матрици на мислене в тезе два свята са много различни – твърде различни.

 4. Pesho
  8 ноември, 2011 в 10:51 | #4

  Народен гений и мечтател – казваш :). Искам да кажеш какво е направил за народа мистър Джобс. Реално той (с помощта на бачкерите си, разбира се) е изкарал на пазара няколко стоки, които са се продавали добре. Това е. Може би се изисква народна гениалност за да успееш на пазара. А, че е мечтател, всеки мечтае. Неговите мечти обаче са били в зелено. Никой не може да ме убеди, че този човек е бил посветен на хората и в това да им помага. Все едно, създателя на кока-кола да го издигнем на пиедестал заради приноса му към безалкохолния оргазъм.
  Отделно, струва ми се, че темата със Стив Джобс не е добро попадение на г-н Фъртунов. Нямаше нужда от идолизиране на бизнес динозаврите от Щатите. Аз лично бях много учуден на това предаване. Само да кажа, че и моя старшина от казармата притежаваше чуство за непоклатима увереност, когато се налагаше да внушава. И мистър Обама е такъв. И мадам Клинтън. Казаните в които врят може да са различни, ама около всичките казани са наредени дяволчета.

 5. Stanqo
  8 ноември, 2011 в 12:49 | #5

  Най-малкото младото поколение у нас разбра, че бизнесмен не е мръсна дума и не е задължително да си пласирана мутра на партийната олигархия.
  Стив Джобс при това се нареди първи в класациите за най-влиятелен бизнесмен, номер едно в медийния и геймърския бизнес. Особено през последната година беше затрупан с всякакви признания. Но най-важното от всичко си остана любовта и уважението на хората.

 6. Pesho
  8 ноември, 2011 в 14:37 | #6

  Stanqo, какви ги говориш?! Младото поколение разбрало, че бизнесмен не е мръсна дума?!
  Младото поколение, което е без работа от месеци, отдавна е наясно, че бизнесмен Е мръсна дума. Този бизнесмен, когото те познават, не дава заплати, не осигурява по закон и винаги е пласирана мутра, за да е успешен. Бизнесменът-аналог в Щатите е медийно възхвален. Затова има такъв ореол. Иначе е същия по нрав. Бизнесменът по определение е тарикат-човек, предвидлив и нагличък, това е задължителна черта в нрава.
  Първи в бизнес-класация за влияние?!
  Каква болна гордост предизвиква тази награда? Как може да се възхищаваш на такова тщеславие. Никога не бих се тупал в гърдите ако с парите си влияя на околните. Това е чорбаджийство.
  Номер едно в медийния и геймърски бизнес?!
  Май просто съставяш изречения. Медийният бизнес не се изчерпва само с пазара на смартфони и продажбата на mp3-ки (iTunes). Къде му е телевизията, къде са му комуникациите? Skype, Facebook, Google да не би да са негови? Компютрите и операционната му система да не би да са с най-големия пазарен дял? За геймърския бизнес – някоя негова игрова конзола да е създал? Издател на игри да е? PC-тата не са и чували за него, добре че добрите хора „портват“ игрите за MAC, че да имат децата му на какво да играят на ейпъла у дома.
  Естествено, че ще е затрупан с признания? Обясняваш ли си защо? Аз ще ти кажа – щото акумулира пари в Съединените щати. Ще се надпреварват медиите да го показват и хоро ще играят. Нали носи дивиденти на американските си акционери. Рекламата го захапва автоматично и не го пуска. Така се прави по медиите, това му е бизнес-влиянието. Сега ще го направят светец, само и само славата на марката да не угасва, че още носи печалби.
  Не се заблуждавай – тази любов и това уважение, което блика от измъченото му лице и за което тръбят компютърните списания е била фалшива. Дори аз те обичам повече от него.
  Това с коварната му болест не е наказание, това е съдба, но тя не изкупва греховете му.
  Така както смъртта на Александър Божков, който е един от главните виновници за краха на българската икономика – трябва да се изпраща като един музикален и поетичен тип. Онеправдан от новата история и забравен като мил и образован човек и любим водещ на музикални рубрики. А всъщност – далавераджия на високо ниво в активната си политическа възраст. Същото някой ден ще чуем и за Костов и за Паси и Надето и т.н. Хора, които никога няма да си признаят политическото предателство срещу България, защото гузната им съвест ще е по-силна от честта.

 7. Stanqo
  8 ноември, 2011 в 16:46 | #7

  Ето какво казват за него някои хора от един друг свят:

  Стив Вознияк, съосновател на Apple: „Всички хора имат цели в живота. Стив Джобс надхвърли всяка една цел, която си беше поставил.“

  Бил Гейтс, основател на Microsoft: „За първи път се срещнах със Стив преди повече от 30 години. С него бяхме колеги, конкуренти и приятели през повече от половината си живот. Рядко се ражда човек с толкова дълбоко въздействие върху света, ефектът от което ще се усеща много поколения напред. За всички нас, които имахме възможността да работим с него, беше изключително голяма чест. Стив ще ми липсва страшно.“

  Марк Зукърбърг, основател на Facebook: „Стив, благодаря ти, че беше такъв невероятен приятел и ментор за мен. Благодаря ти, че ми показа как един човек може да промени света. Ще ми липсваш.“

  Лари Пейдж, управителен директор на Google: „Стив Джобс беше велик човек с невероятни постижения и брилянтен ум. Той притежаваше рядката способност с много малко думи да каже всичко, което всъщност е трябвало да си мислиш, преди да си го помислиш. Погледът му върху технологиите винаги е бил вдъхновяващ.“

  Дик Костоло, управителен директор на Twitter: „Много рядко се ражда човек, който не само повдига летвата, а създава изцяло нова мерна единица.“

  Рупърт Мърдок, собственик на медийния конгломерат News International: „Днес загубихме един от най-вдъхновителните мислители, създатели и предприемачи на всички времена. Скърбя, че си отиде, но си напомням какво зашеметяващо въздействие оказа на начина, по който хората възприемат медиите и развлечението.“

  Барак Обама, президент на САЩ: „Стив Джобс беше сред най-великите американски иноватори – достатъчно смел да мисли различно, достатъчно дързък да повярва, че може да промени света и достатъчно талантлив, за да успее.“

 8. Анонимен
  8 ноември, 2011 в 18:33 | #8

  Разбира се, че така ще кажат. Това са американски императори, откърмени с долари, така както и Стив Джобс. Те всички споделят една и съща мечта, да владеят пазарите и да се възсхваляват. Според мен, разбира се, всички са за разстрел.

 9. Stanqo
  8 ноември, 2011 в 21:17 | #9

  Такова отрицание не е конструктивно и не води до нищо добро. Повечето от тези хора освен активната си дейност се занимават с благотворителност в различни сфери на човешката деятелност. А първия изказал се – Стив Возняк (създателя на първия Епъл) предоставя всичките си пари и техническа компетенция на програма за технологии базирана в училището в което той е завършил. На практика той не е бизнесмен а техничар.

  Не бива да се бърка нашата крадлива и ялова олигархия със средната класа в нормалните страни работеща яко и непрекъснато увеличаваща производителността на труда. Разбира се банковата система е друга работа – там корупцията е огромна и не бива да се слага под общ знаменател с останалите сектори.

 10. Pesho
  9 ноември, 2011 в 09:46 | #10

  Никое отрицание не е конструктивно. Но понякога води до добро. Благотворителността не е добродетел. За света на компютрите благотворителността е ПРИКРИВАНЕ НА РАЗХОДИ за неплащане на данъци. Елементарна тактика, която се прилага от години и осигурява реклама и позиции.
  Не бива да се разделя нашата ялова олигархия с вековната вече американска олигархия. Те функционират на абсолютно един и същи принцип. Това, че в щатите има друга, особена данъчна система и малко по демагогско правораздаване не променя правилата на играта.
  Не разбирам какво общо има тук банковата система. Говорим за реклама на гърба на хората и манипулиране на чуствата им. Много от тези, които не бяха и чували за Стив Джобс вече го боготворят благодарение на системното излъчване на стари кадри и възвишените коментари.
  Stanqo, аз съм компютърен специалист и за мен Стив Джобс не е бил нищо повече от пробивен бизнесмен, и това не е комплимент за него.

 11. Stanqo
  9 ноември, 2011 в 13:03 | #11

  Аз също уважавам Ричард Столман, според когото Стив Джобс е оказал вредно влияние върху развитието на компютърната индустрия ставайки „пионер в създаването на компютър като страхотен затвор, направен да отнеме свободата на глупаците…всички ние заслужаваме края на вредното влияние на Джобс върху нашите компютри“.
  Разбира се всичко в живота може да бъде оценявано от много страни – някои положителни, други отрицателни. Просто Стив Джбс си има своята публика и почитатели и явно тези хора го оценяват положително според собствените си разбирания. А тези хора, както се разбра от медиите – не са малко и обхващат различни социални слоеве на планетата.

 12. Stanqo
  9 ноември, 2011 в 13:16 | #12

  Да, ставаше въпрос и за олигархията. У нас крадливата олигархия в лакомията си е унищожила почти напълно средната класа, а на Запад тази средна класа съществува, подобрява производителността на труда и като цяло е двигател на прогреса.

 1. 0 trackbacks