Начало > Без категория > КОЙ – КОГО – КОЛКО УВАЖАВА…
КОЙ – КОГО – КОЛКО УВАЖАВА…

Валентин ФЪРТУНОВ


Групата ГфК от Нюрнберг публикува много поучителни цифри за уважението към различните професии в 19 страни, включително България – политиците са най-презрени!

Като оставим настрана куриозните на пръв поглед моменти, предложената статистика е много поучителна за съвременните общества и изключително точно дава картина за социалния разрез на националните държави.

Фактът, че пожарникарите са на първо място по обществен авторитет с цели 94% процента средно одобрение, което за Швеция достига до 99% не е изненадващ. Професията е военизирана навсякъде, което води до дисциплина и ефективност в действията, а от друга страна не е видимо свързана с корупция и обществено неприемливи аспекти.

В същото време, на абсолютното последно място сред 20-те проучвани професии са политиците, като неодобрението към тая професионална клика по света достига средно 83% и само 17% от хората изпитват някакво уважение. Разбира се, и тук има фрапиращи разлики, показващи структурни различия в националните възприятия – в Швеция одобрението към политиците достига цели 39%, докато в Чехия и Румъния, то е едва 8%. Но дори и в отлично уреденото шведско общество цели 61% от хората не харесват политиците.

Изводът е повече от ясен – настоящият модел на социално управление е за боклука!

Това между другото се подкрепя и от по-голямата част от попадналите в областта на преобладаващо неодобрение други професионални групи. Бизнесът като цяло, представен от рекламни, маркетингови специалисти, мениджмънт и банкери е в черния списък на националните общества с повече от 50% неодобрение. Към тази тъмна групичка естествено са акумулирани и адвокатите. Без съмнение, изненадващ е фактът, че тук са и синдикатите, които в последните десетилетия загубиха физиономията си със съглашателствата си и липсата на борбеност за професионалните права на работещите. Това, че и журналистите са в сенчестата част е логично, заради станалата стандарт продажност и манипулация в професията, които обществото очевидно не е склонно да прости.

Разбира се, за нас представлява специален интерес представянето на българските ценностни нагласи към различните професионални сфери. И отново няма изненада – от 20 позиции, България води с цели 6 позиции, но в графата „най-ниско доверие” и респективно, не оглавява класацията в нито един пункт на високо доверие към професиите. Българите най-малко в света уважават лекарската професия, съдиите, екоорганизациите, благотворителността, адвокатите и синдикатите. При това, в отделни случаи ножицата е невероятно отворена – при среден процент на уважение към съдиите 66%, а в една Швеция цели 89%, в България е наопъки – съдиите са презирани от 66% от хората и уважавани едва от 34%.

Жалкото е, че не са публикувани извадките по нации, откъдето биха изскочили още впечатляващи цифри. Но дори и само от предложената извадка получаваме обилна храна за размишления.

Първото, което се набива на очи е вече документираното в сравнителен план липса на уважение към държавността и институциите в България. Дори само на базата на една таблица можем спокойно да предположим, че в това отношение страната ни е абсолютен опашкар или най-малкото една от последните в класацията. И това е чудовищен шамар за всички негодници, самообявили се за политически елит и управлявали България в последните 20 години. Народ, който не уважава държавността си я губи и приема чужда държавност. А тъкмо тези псевдоелити насадиха къде основателно, къде не, тотален нихилизъм у българина.

Вторият извод е, че доминиращият социален модел в света е напълно компрометиран, което вещае пълната му катастрофа в обозримо бъдеще. Хората смятат, че политиците са тотално корумпирани и лишени от всякакъв морал, че бизнесът е една измамническа дейност, която поробва света, а медиите са слугинаж, който раболепно манипулира обществото в полза на първите и вторите.

Отчайващо тъжна статистика за началото на 21-ви век.

РЕКЛАМА
 1. 27 юни, 2011 в 17:49 | #1

  Интересна статистика, и още по-вълнуващи мисли…
  „доминиращият социален модел в света е напълно компрометиран“ и бих добавил – и не работи ефективно!!! Чакат ни тежки години…
  Браво, Вальо!!!

 2. Борислав Николов
  5 юли, 2011 в 00:44 | #2

  Цивилизацията ни е истинска месомелачка и не е приятно място за живеене. Тази статистика показва реалната картина на отношенията между хората. Разделното мислене силно доминира, всеки се бори да оцелее и като открие съюзници, които могат да помогнат се сформира група с определена йерархия, групата работи на принципа ние срещу останалите. В по- напредналите държави йерархични системи в дъджавата работят с по -добър синхрон помежду си срещу другите държави. По този начин последните в развитата държава живеят по- добре от средните в изостаналата.
  Необходими са отговори на важните въпроси/
  Как да спрем експлоатацията на човек от човека
  Как да овладеем свръх населеността на планетата
  Как да спрем замърсяването и преминем към чисти и възобновяеми енергиини източници
  Как да постигнем справедливост и животът ни да има смисъл
  Аз от 18 годишен търся отговори на тези и други важни въпроси ,сега съм на 37 и продължавам да търся. Някои отговори намерих, но виждам че до истинска промяна ще стигнем много трудно. От една страна 1% свръх богати, подкрепяни от по- голямата част от 19% средна класа правят всичко възможно промяна да няма. Трагичното е, че бедните редови хора от улицата са толкова неосъзнати, че много голяма част от тях защитават статуквото. И единици като Валентин Фъртунов екипа около него, авторите на Цайт Гайст информират големи маси хора , какъв е резултата на практика, повечето хора не възприемат информацията поради страх от непознатото и липса на капацитет да възприемат новото, малкото възприели не предприемат реално никакви действия за промяна. Стигам до извода, че всеки напълно заслужава участта си и , че засега се изисква голяма борба за да се просветят останалите.
  Уважаеми г/н Фъртунов имам молба предложение за тема на бъдещо предаване. Пиктограмите в житните ниви и работата по декодирането им на г/жа Мариана Везнева. Предварителна информация по темата и координати на феномена Везнева на http://www.vezneva-pictograms.com
  Пожелавам би успех в отговорната мисия.

 1. 0 trackbacks