Начало > Геополитика > УНГАРИЯ ПРАВИ ИСТОРИЯ
УНГАРИЯ ПРАВИ ИСТОРИЯ

VF_blog9Тук ви представям какво става в Унгария в момента, чрез подборка от информации промъкнали се в официозната преса, през завесата от медийно затъмнение. Първият материал е коментар на американския наблюдател Роналд Рой в независими американски сайтове. Няма да правя коментар, всичко което мисля е казано в заглавието.
PS Мнозина питат днес – какво да правим. Тук е отговорът. Това е пътят.
В. Фъртунов

PS1 Днес изскочи и поредната мъничка кратичка новина за Унгария, няма как, наложи се да я приложа и нея в края на материала, все пак става дума за поредния рекорден спад на безработицата…

 

Роналд Рой

Унгарците изгониха Ротшилд

Унгария прави история от първа ръка. От 1930 г. в Германия няма голяма европейска държава, която да се е измъкнала от примката на контролираните от Ротшилд международни банкови картели. Това е потресаваща новина, която трябва да окуражи патриотите по цял свят да засилят борбата си за свобода от финансовата тирания.
Още през 2011 г. унгарският министър-председател Виктор Орбан обеща да раздаде правосъдие на своите предшественици – социалистите, които продадоха унгарския народ в едно нескончаемо дългово робство под камшика на Международния валутен фонд и на терористичната държава Израел. Тези предишни администрации бяха изпълнени с израелци, заемащи високи постове, който факт предизвика гняв в обществото и в края на краищата избраха партията на Орбан.

Виктор Орбан e

Според съобщение в германския сайт „Нешънъл джърнал” Орбан изрита лихварите от техния трон. Популярният националистически премиер заяви на Международния валутен фонд, че Унгария нито иска, нито се нуждае от по-нататъшна „помощ” от разклонението на притежаваната от Ротшилд банка на Федералния резерв.
Унгарците повече няма да бъдат насилвани да плащат чудовищни лихви на частни неконтролируеми централни банкери.
Вместо това, унгарската държава възстанови суверенитета върху собствената си валута и сега емитира необременени от дълг пари, когато това е нужно. Резултатът е повече от забележителен. Националната икономика, в миналото страдаща от огромна задлъжнялост, днес стремително се възстановява по начин, невиждан от времето на нацистка Германия.
Унгарският министър на икономиката съобщи, че са успели, благодарение на дисциплинирана бюджетна политика, да изплатят на 12 август 2013 г. оставащите 2,2 милиарда евро задължения към Международния валутен фонд – далеч преди март 2014 г., за когато беше насрочена датата на падежа. Орбан декарира: „Унгария се радва на доверие от страна на инвеститорите”, което не визира МВФ, Федералния резерв или което и да било друго от пипалата на Родшилдовата финансова империя. Напротив, той имаше предвид инвеститорите, които произвеждат нещо в Унгария за унгарците и носят на страната икономически растеж. Това не е „хартиеният просперитет” на плутократичните пирати, а производство, което реално наема хора и подобрява техния живот. В една Унгария, освободила се от оковите на дълговото робство, не е чудно, че президентът на Централната унгарска банка, управлявана от държавата в полза на общественото благосъстояние, а не за частно обогатяване, поиска от МВФ да затвори офисите си в тази антична европейска земя. В допълнение, главният прокурор на републиката, повтаряйки исландския опит, повдигна обвивнения срещу последните трима бивши министър-председатели заради криминалното количество дълг, в което те хвърлиха нацията.
Единствената оставаща стъпка, която окончателно ще съсипе мощта банкстерите в Унгария, е страната да въведе бартерна система за външни разплащания, каквато е съществувала в Германия през 30-години на ХХ век и каквато съществува днес в Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, т. е. международното икономическо обединение БРИКС.

7 септември 2013
Унгария обмисля схеми за конвертиране на заемите

Унгарското правителство и банките в страната ще обсъдят две възможности за нова схема, с която да подпомогнат хората, които са изтеглили заеми в чужда валута. Един от дискутираните варианти ще бъде ипотечните заеми да бъдат конвертирани в местната валута форинт при сегашните пазарни лихви, съобщи Ройтерс като се позова на местни медии.
Очаква се, че и при двете възможности банките и бюджетът на страната ще бъдат по-слабо засегнати отколкото инвеститорите са се опасявали.
Повечето от заемите, за които става дума, са изтеглени преди 2008 г. и създават проблеми на изтеглилите ги заради настъпилите след този период промени в обменните курсове на валутите спрямо унгарския форинт.
Правителството на Виктор Орбан, обяви, че иска да облекчи бремето на кредитополучателите, което разтревожи финансовите пазари и банките във време, когато глобалните инвеститори намаляват експозициите си на развиващите се пазари.
Според един от обмисляните сценарии, ипотечните заеми в чуждестранна валута ще бъдат обърнати във форинти по сегашния обменен курс. При това хората, които са ги взели, ще получат преференциални условия – като например по-ниска лихва върху заема във форинти, което ще намали месечните им вноски.
В този случай бюджетът и банките ще си поделят разходите по намалелите плащания.
Предвижда се централната банка на Унгария да осигури на търговските банки чуждестранна валута, за да позволи конвертирането без това да доведе до рязко поевтиняване на форинта.
Според втория сценарий, срокът на заемите в чужда валута ще бъде постепенно намалени във времето в продължение на няколко години, като позволи после на изтеглилите ги да изплатят остатъчната сума в по-късен период чрез нови заеми във форинти.
Финансовите пазари са нервни заради опасенията, че крайното решение ще е подобно на обсъжданите до момента варианти, при които се предвиждаше изплащане на заемите не във вълутата, в която са взети, а във форнити при това по курс на обмяна много по-нисък от пазарния. Това би довело до милиарди евро загуби за банковия сектор, припомня Ройтерс.
Според данните на централната банка на страната над 220 хиляди ипотечни заеми за общо около 8 млрд. долара в Унгария са деноминирани в чуждестранна валута.
На 6 септември Орбан заяви, че финансовите институции имат „моралното задължение“ да платят, защото са продавали продуктите си „лукаво“. „Правителството ще елиминира ипотеките в чуждестранна валута, ако търговските банки не спазят този краен срок“, заяви премиерът.

9 септември 2013
Унгария си върна достъпа до 2 млрд. евро замразени фондове от ЕС

Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан. Унгария си върна достъпа до 2 милиарда евро замразени фондове за развитие от Европейския съюз, след като убеди Брюксел, че с начина, по който управлява проектите, спазва европейските стандарти, предаде „Ройтерс“.
Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан каза на Янош Лазар, началник на кабинета на премиера, че е доволен, че Будапеща коригира грешките в управлението, които накараха Брюксел да спре помощта през януари.
„Стигнахме до конструктивно споразумение“, каза Лазар по време на пресконференция. „Два милиарда евро сега могат да бъдат задвижени, след като през идните седмици се завършат корекциите“, заяви той като допълни, че около 250 милиона евро, задържани от ЕС като глоба, ще бъдат достъпни по-късно, така че Будапеща няма да загуби никакви пари.
Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан.
Парите, които ЕС предоставя на Унгария и на други страни в Централна и Източна Европа, са за транспорт, околна среда, здравни проекти и други и са жизненоважно за икономиката.
Между 2007 и 2013 г. Унгария трябва да получи около 8.2 трилиона форинта (27 милиарда евро) помощ от ЕС за програми за развитие. Еврокомисията обаче имаше съмнения за начина, по който се управляват финансираните от ЕС проекти, и спря парите през януари тази година.
Централното правителство в Унгария пое управлението на 59 финансирани от ЕС проекти от местните власти заради сериозни забавния в прилагането. Сега разпределението на еврофондове ще бъде централизирано под управлението на премиерския офис, за да се подобри начинът, по който фондовете отиват в икономиката.

11 септември 2013
39-годишен минимум за инфлацията в Унгария

Инфлацията в Унгария е била най-слаба от 39 години насам през август, което отваря възможност за по-нататъшно понижаване на лихвите от страна на централната банка. Потребителските цени са се повишили с 1.3% на годишна база след ръста им с 1.8% през юли. Средните очаквания на пазара бяха за инфлация в размер на 1.5%.
Виктор Орбан оказва натиск за намаляване на енергийните цени, което е съдействало за задържане на нивото на инфлация в целените от централната банка на страната 3% от февруари насам. Междувременно централната банка на страната намали нивата на лихвите за 13-и път през август до рекордно ниското им ниво от 3.8%. Форинтът се търгува без съществена промяна спрямо еврото при нива от 299.43. За последните шест месеца унгарската валута е поскъпнала с 0.8% и е най-добре представящата се валута сред 24-те основни развиващи се пазари. Цената на електроенергията за домакинствата се е понижила с 8.7% през август на годишна база. Предвижда се друго понижение от 11.1% в цената на природния газ за домакинствата, което може да е друг позитивен за инфлацията фактор.

20 септември 2013
Унгария в преговори за национализация на енергийни компании

Унгарското правителство преговаря с няколко големи енергийни компании за тяхната ренационализация, съобщи премиерът Виктор Орбан.
Текат преговори за изкупуване от държавата на шест или седем енергийни доставчици, които навремето са били държавни и после са били приватизирани, обясни Орбан в редовното си седмично интервю за унгарското държавно радио MR1, без да посочва имената на компаниите.
След идването си на власт през 2010 г., унгарското правителство реши да си върне контрола над големи енергийни предприятия, сред които подразделенията на германската компания Е.ОН (E.ON) в Унгария или дяловете на чуждестранни компании в унгарската енергийна компания МОЛ (MOL).
Премиерът често е обвинявал чуждестранните компании за енергийни доставки, че реализират прекомерни печалби на гърба на унгарските домакинства, и иска да намали тези печалби.
От януари енергийно-разпределителните дружества бяха задължени от унгарското правителство да намалят с 10% цените на газа, електричеството и отоплението. Ново 10-процентно намаление влиза в сила от 1 ноември.

27 септември 2013

Безработицата в Унгария достигна най-ниското ниво от 4 г.

Унгарската безработица достигна най-ниското си равнище от 9,9% през последните четири години.
В периода между юли и август тази година безработицата е намаляла до 9,9% от 10,1%, регистрирани между май и юли, показват статистическите данни. Цифрата достигна рекорд между януари и март тази година.
На годишна база икономическите перспективи на Унгария се оживиха, като икономиката нарасна през второто тримесечие, за първи път от 2012 г. Правителствената прогноза е за ръст от 0,7% през 2013 година.

РЕКЛАМА
 1. Kris
  26 септември, 2013 в 23:15 | #1

  Въпиющо на България и трябва човек като Орбан…..и повече вяра в собствените сили!!

 2. Анонимен
  27 септември, 2013 в 09:23 | #2

  Kris :
  Въпиющо на България и трябва човек като Орбан…..и повече вяра в собствените сили!!

 3. Камен
  27 септември, 2013 в 10:02 | #3

  Какво правим ние, Фъртунов?!

 4. 27 септември, 2013 в 16:48 | #4

  Това, което върши Орбан, охуленият от Вас Сидеров го проповядва от 15 г. Но вашето НФСБ лиши националистите от управлението на България и спасението от финансовия ционизъм. А сега модерирайте истината.

 5. Gen`o
  27 септември, 2013 в 21:53 | #5

  Всички видяхме колко струва Сидеров – евтин, продаден, гладен гъз. Интереса клати феса, клати и фуражката. И идиотите вече знаят, защо се „самоуби“ Ахмед Емин(ако знаеш кой е) и откъде се появи партия атака. Малко са ти явно годините(или акълът), да знаеш кои бяха истинските националисти и къде си развяваше омекналата пишка сидеров по това време.

 6. М.4ервенкондева
  28 септември, 2013 в 10:23 | #6

  Когато Унгария написа в конституцията си , 4е Унгария е християнска държава, светът ско4и срещу нея и се видяха позициите на мюсюлманите на вси4ки нива…Важно е и Унгария няма емигранти, няма

 7. Анонимен
  28 септември, 2013 в 10:42 | #7

  Хаха половин Унгария бачка в Австрия,не го слушайте тия маджари самовлюбени.

 8. Николов
  28 септември, 2013 в 12:24 | #8

  Ние имахме своя Орбан – в лицето на Иван Костов !!! Даже той достигна по-големи успехи на фона на разрухата от Жан Виденов !!! Допуснахме крадците,убийците и техните деца и внуци от БСП да ни измамят и да го „накажем“ !!!НАКАЗАНИ СЕ ОКАЗАХМЕ НИЕ И Е ТАКА ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ !!! Сега има шанс с РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК ДА СТАНАТ ПОНЕ ЧАСТ ОТ ПРОМЕНИТЕ,КОИТО КАСТОВ ИСКАШЕ ДА НАПРАВИ !!!

 9. 28 септември, 2013 в 15:41 | #9

  Овладейте се, г-н Николов… За какво ни е реформаторския блок, Иван Костов, хариза Нефтохима на руснаците за без пари, летището и да не изброявам всичко. Нищо не остана за вашия реформаторски блок…

 10. vfotev
  29 септември, 2013 в 12:36 | #10

  Млади Българи , реформатори и на нас ни е спешно нужен такъв политик като унгарския премиер Виктор Орбан. Избори и да си го издигнем. СПЕШНО !

 11. vав
  29 септември, 2013 в 12:40 | #11

  Да Трябва ни такъв премиер но да не краде като всички министър председатели досега от БКП/БСП/ та до Орешарски. Стига олигарси и техни протежета да ни управляват ! ДОКОГА !?

 12. Чернева
  29 септември, 2013 в 14:13 | #12

  Едно е Сидеров да го повтаря, друго е да да иска да го напрви, а трто да може. @Стоян

 13. Сандо
  29 септември, 2013 в 18:05 | #13

  Такава политика се прави от родолюбци, които не са забравили слова, като Родина,Слава и Чест. Глутниците от политически негодници и предатели са така бетонирани, че при една смяна на властта ще се окажат банкери на новото правителство. 🙂 Пак ще се врътне колелцето и пак обратно към селцето.

 14. Атанас
  29 септември, 2013 в 18:35 | #14

  Г-н Фъртунов – поздравления за предаването и всичко което каза руският учен го знам ,и давам “рецепта“ как да се оправи : тъй като “те“ откраднаха парите законно така и сега трябва да им се вземат законно чрез прогресивно облагане и данък лукс.

  Трябва да се знае как се откраднаха парите – с премахването на закона Глас-Стийгъл – http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554

  Но капак на всичко са дериватите – финансовата бомба за масово унищожение.

 15. Атанас
  29 септември, 2013 в 18:51 | #15

  В коментар №3 тук – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/04/kak-se-ograbiha-i-grabiat-horata-v-sveta.1136392

  съм дал адреси за дериватите и за бомбата – “Дойче банк на червено с 55 трлн. евро деривати“

  Светът е изправен пред война ако не се вземат мерки – държавните и частните дългове са само част тоест една от катастрофите и се оправя лесно.
  По-страшната катастрофа е петролната – свършва петрола но по-важното е ,че може да се извърши трансформацията на транспорта и енергетиката и т.н. съм го написал като отворено писмо във блога си – atanasio.blog.bg

 16. Атанас
  29 септември, 2013 в 19:29 | #16

  Г-н Фъртунов преди малко ви пратих писмо на web@valentinfortunov

 17. Кире
  30 септември, 2013 в 23:52 | #17

  За тези лъжи-Фъртунов трябва да бъде съден.
  Писна ми от фашисти-на всички нива!

 18. Колев
  2 октомври, 2013 в 19:06 | #18

  Много добра статия. Стъпките на Унгария явно дават резултат. Мисля, че нещо подобно направи и Боливия, по-точно президента Ево Моралес, ако си спомням добре името му. Той беше подкрепен за тези мерки от другите дънтина и т.ржави в региона: Венецуела, Аржентина, Еквадор …. А тук Унгария е сама и дано успее да доведе до край тази си политика, което много не ми се вярва, няма да й позволят…

 19. Георгиева
  3 октомври, 2013 в 10:31 | #19

  Страхотна статия. И предаванията Ви са невероятни. Благодаря, че Ви има и отваряте „очите на хората“. На България наистина и трябва един Орбан.

 20. DID
  3 октомври, 2013 в 12:51 | #20

  Унгарците си избраха В. Орбан, подкрепят го и го ценят, защото виждат, че работи за тях и за благото на своята държава, защото е мъж и не коленичи пред по-силните държави в това число и пред управляващите ЕС. Той слуша и чува какво иска унгарския народ и прави точно това, а не това, което му наредят отвън, за разлика от нашите управници, на които всяка втора дума е „така казаха, така ни наредиха от ЕС“.
  Ние също имаме нашият Орбан в лицето на Волен Сидеров, но за разлика от унгарците не го подкрепяме, не го ценим или правим това в съвсем малка степен. Планът „Сидеров“ за управление на държавата е много близък до плана „Орбан“ и затова всички олигарси у нас, в ЕВропа и дори в Америка са настръхнали срещу него и искат запазване на статуктвото, за да могат да продължат да ограбват България и българския народ.

 21. Атанас
  6 октомври, 2013 в 19:20 | #21

  Г-н Фъртунов април 2010год. съм писал писмо до Мин.съвет ,Президента и т.н. – Обама прави соц.здравеопазване а ние какво правим ?! ,и че става въпрос за нарушение на Конституцията чл.28 и чл.29ал.1 – “Никой не може да бъде подлаган на мъчение ,на жестоко безчовечно или унижаващо отношение….“

  Нещата трябва да се гледат и юредически – например пред закона всички са равни тоест както има закон за фалит на юридически лица така трябва да има закон за фалит на физически и това не е пожелание а императив на Конституцията.

  Хората са разделени защото са неуки и трябва да им се обясняват някои неща ,и съм ги написал повечето на блога си – atanasio.blog.bg – информацията е много и от различни области на науките но основното е петролната и финансова катастрофа.
  Много неща искам да кажа и съм ги написал в коментар №4 до №8 тук – http://krizata.blog.bg/drugi/2013/09/30/sydyrjanie-na-krizata-blog-bg.1154226#comments

  Аз гледам на света глобално в смисъл гледам да наблегна на по-важните неща което не значи ,че здравеопазването е маловажно – аз съм за 100% соц.солидарност в здравеопазването защото това е част от християнските ми задължения-добродетели като любов към ближните и с това не се изчерпват.

  Абсурд е в света на всяка 5-та секунда хора предимно деца да умират от болести на мръсната вода и храна или в страна членка на ЕС да няма пари за животоспасяващи лекарства и операции.

  И пак стигам до основното – основното е ,че откраднаха парите чрез банките и по-точно с премахването на закона Глас-Стийгъл в САЩ от 1933год. за разделяне на банкирането и от тогава почнаха измамите и за капак дериватите надвишаващи десетократно световният БВП.
  Дойче банк има 55 трлн. евро деривати = колкото световният БВП.

  Откраднаха парите и сега искат от държавите да орязват публичните финанси за да плащат лихви по държавните и частни дългове.

  Не че на някои места не трябва да се стегнат – например Гърция с измислените 13 и 14 заплати и пенсии.

  Ще го кажа иначе – 50-60% от вината е на банките но има и тунеядство например като Гърция и т.н. за всяка държава е различно.

 22. Атанас
  6 октомври, 2013 в 19:29 | #22

  Има договор от Маастрийт за 60% държ.дълг и когато Гърция прие еврото “те“ знаеха ,че държ.дълг е около 90% но си затвориха очите защото немски и френски банки дадоха около 120млрд.евро заеми на Гърция за да купува техни стоки – предимно оръжие.

  Далаверите са много и съм ги изброил повечето – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/04/kak-se-ograbiha-i-grabiat-horata-v-sveta.1136392

 23. Атанас
  6 октомври, 2013 в 19:32 | #23

  Храна на стойност 165 млрд. долара се изхвърля всяка година – http://www.greentech.bg/?p=45822 за света е 750млрд.

 24. Атанас
  6 октомври, 2013 в 19:34 | #24

  икономически убиец – http://www.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg

 25. Darina Ivanova
  7 октомври, 2013 в 05:33 | #25

  Bravo na tiah nawite pone da gledat kakvo praviat drugite …

 26. tania
  9 октомври, 2013 в 15:18 | #26

  href=“#comment-21363″>@DID
  da,imame si SIDEROV ,ala horata ne mogat da izleznat ot bitieto…giveiat v zabluda–nugno e da go podkrepim i da poviarvame –ne da go pluem

 27. пепелян
  11 октомври, 2013 в 13:30 | #27

  Към авторките на коментари № 25 и № 26: Много сте сладки и двенките – българското ни родолюбие в ДЕЙСТВИЕ!!! 🙂 🙂

 28. ivan
  11 октомври, 2013 в 21:39 | #28

  valio ti si ymen 4ovek isam razbira6 razlikata mejdy evreinat baryx piqn ecing i vladimir pytin… parviqt yni6toji rysiq a vtoriqt q vastanovi, po vreme na parviqt rysiq kypi neftoxim-byrgas. ne zabravqi 4e luk-oil se kontrolira ot rod6ild 4rez xolqandskata my banka – hsbs bazirana v hong konk. ne zabravqi 4e za poslednite 5 godini pytin globi luk-oil s nad 3 miliarda dolara i 4e ros neft e po4ti 5-pati po mo6tna kompaniq ot luk-oil. ne zabravqi 4e kostov be nazna4en ot rod6ild- soros i 4 toi prodade luk-oil… ot tezi fakti 6te razbere6 4e luk-oil be prodaden ot 4ovekat na rod6ild i be kypen ot firmata na rod6ild. … tezi faki sa vajni kogato govorim za istoriqta…. i nai-vajnoto valio vreme e da priznae6 4e rysiq se varna kato syper sila koqato za parvi pat ot 23 goini pokaza na sa6t i zapada 4e ve4e nqmat dymata,,,,

 29. 12 октомври, 2013 в 00:14 | #29

  Иване, знам я тая история с Ротшилдовата собственост на Лукойл, Антон Тодоров се опита миналата година при мен да я развие шумно и пак почна да вади „документи“, които се оказаха консолидирания баланс на Лукойл, който обаче се оказа, че той просто не може да разчете коректно. „Големият“ пакет на ротшилдовата банка е всъщност брокерски пакет – тоест, не е собственост на банката, а на частни инвеститори, които са оторизирали банката за отговорно управление на портфейл и т.н. По-същественото е, че тези „инвеститори“ са хора на Путин от senior staff, т.нар. старши управленски персонал, най-вече надзорниците назначени от президентската администрация. Да продължавам ли? Ще ти кажа само още, че за една година само те са удвоили процентите на акциите си и вече държат над 32%. Нали знаеш какво означава това.
  За да не спорим излишно, дори да приемем, че в някакъв момент Ротшилд е имал контролна квота в капитала на Лукойл, то това вече със сигурност не е така. Освен това, имам достатъчно индикации, че Алекперов е човек на Путин или най-малкото е склонил глава пред бащицата…
  Колкото до суперсилата Русия… При всичките ми симпатии към руската култура, не мога да поема греха да говоря неистини. Една ресурсно-експортна икономика няма как да е суперсила. Една ресурсно-експортна икономика, изповядваща тотален неолиберализъм няма начин да е суперсила. Русия е ядрена сила. Толкова. Но това, че зад гърба й занича световната икономическа суперсила №1 Китай, вече е съвсем друга работа. Когато мечката и драконът се озъбиха на намиращия се в активен и фатален банкрут Чичо Сам, Чичо Сам естествено си подви опашката. При това не го плашиха с руските ракети, това на Путин и през ум не му минава, още по-малко на Си Цзинпин. Путин намекна че те могат да настъпят американците там където най-много ще ги заболи и… сирийската криза приключи! Поне засега.
  Какво всъщност имаше предвид Путин, нали се сещаш? Амерканските ДЦК от които Китай, а и другите страни от съюза БРИКС имат в достатъчност щото да катурнат американската разпадаша се карета във блатото на абсолютния фалит, ако ги хвърлят на на пазарите за продан… Това е положенето, Иване! Съжалявам, ако съм те разочаровал.
  Поздрави!

 30. ivan
  13 октомври, 2013 в 11:34 | #30

  ВАЛИО ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛИМ РЕАЛНО ЧЕ ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА НА КАРТАТА НА ЕВРОПА В ТЕЗИ СИ ГРАНИЦИ… ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛИМ РЕАЛНО И ЗА ВЪОРЪЖЕНА , ПРАВОСЛАВНА БОРБА ПОДКРЕПЯНА ОТ РУСИЯ…. ДО НЯКОЛК ГОДИНИ РОДОПИТЕ И ЛУДОГОРИЕТО ЩЕ ПОИСКАТ АВТОНОМИЯ ПОСЛЕДВАНО ОТ ОТДЕЛЯНЕ И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТУРЦИЯ. ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ СЕЛАТА И ПО МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ ЩЕ СА ИЗЦЯЛО ЦИГАНИЗИРАНИ РЕАЛНО САМО 10 ГРАДА ЩЕ ОСТАНАТ “ БЪЛГАРСКИ“ … ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ЕВРЕИТЕ-ЦИОНИСТИ И ЗАПАДНИТЕ ИМ ЛАКЕИ ЩЕ ИЗКУПЯТ НАПЪЛНО ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ПРИНУДЯТ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КРЕПОСНИ СЕЛЯНИ… ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА , КАТО НЕИНАТА ТЕРИТОРИЯ ЩЕ СЕ ВЛЕЕ В ПРОЕКТА НА ЦИОНИЗМА “ ИСЛЯМСКА ДЪГА “ НАСОЧЕНА ЕДНИНСТВЕННО СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО И РУСИЯ… ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ , НЕИЗБЕЖНО Е , НО СЕ ВИЖДА ЧЕ ВЕЧЕ САЩ И ЦИОНИЗМА НЕ СА НОМЕР ЕДНО В СВЕТА. ВИДЯ СЕ НЕЩО КОЕТО СЛОЖИ КРАИ НА 23 ГОДИШНИЯ ЩАТСКИ СВЕТОВЕН РЕД… РУСИЯ ПОКАЗА НА СВЕТА ЧЕ САЩ МОГАТ ДА БЪДАТ СПРЕНИ.. РУСИЯ ПРЕДИ МЕСЕЦ В СИРИЯ СЛОЖИ КРАИ НА БЛЯНА “ НОВ СВЕТОВЕН РЕД “ – ( КОЕТО ЗАСЛУЖАВА ЕДНО ТВОЕ ПРЕДАВАНЕ. ТОВА БЕ НАИ-ВАЖНОТО СЪБИТИЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ , КОИТО ГО ИГНОРИРА Е ИЛИ МАЛОУМНИК ИЛИ СЛУЖИ НА ЦИОНИЗМА ).. РАЗКЛАЩАНЕТО НА “НОВИЯ РЕД “ ОТ РУСИЯ И КИТАИ ОЗНАЧАВА И ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗБЕГНЕ ГОРЕПОСОЧЕНИЯ ПЛАН И ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ ПРАВОСЛАВНАТА ОРБИТА ОТ КОЯТО НИ ОТКЪСНАХА ПРЕДИ 24 ГОДИНИ… ВАЛИО ВРЕМЕ Е И ТИ ДА ПРИЗНАЕШ ЧЕ БЕЗ ПОМОЩА НА РУСИЯ НИЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ… НА ЯСНО СЪМ ЧЕ ТВОЯ ТАКА НАРЕЧЕН ШЕФ – ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ СЛУЖИ НА СЪВСЕМ ДРУГИ ИНТЕРЕСИ , НО СЪМ И НА ЯСНО ЧЕ ТИ НЕМОЖЕ ДА БЪДЕШ ПОДКУПЕН И РАЗБИРАШ ПЕРФЕКТНО ЧЕ САМО РУСИЯ МОЖЕ И ЩЕ НИ ПОМОГНЕ ДА СЕ ОСВОБОДИМ… ПРАВОСЛАВИЕТО Е БЪДЕЩЕТО НИ , ЕВРОПА , НАТО КАКТО И САЩ СА В КОМА ТОВА Е ФАКТ И СКОРО ВСЕКИ НА ЗЕМЯТА ЩЕ ГО ВИДИ… НАВРЕМЕТО БАБА ВАНГА А СЛЕД ТОВА И ВЕРА КОЧОВСКА КАЗАХА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО: ( ДОКАТО НЕ СЕ ВЪРНЕМ КЪМ РУСИЯ НЯМА ДА ИМАМЕ БЕЛИ ДНИ… ЗАПАДА И АМЕРИКА Е СМЪРТ ЗА НАС…. РУСИЯ КЕ НИ СПАСИ ДВА ПЪТИ – ВАНГА.. )

 31. ivan
  13 октомври, 2013 в 11:43 | #31

  И ВАЛИО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕШ ЧЕ КИТАИ БЕЗ РУСКИТЕ ОРУЖИЯ Е ПРОСТО ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛИ… САЩ МОГАТ ДА ГИ СМАЧКАТ НО ИМА ЛИ И ОРУЖИЯ КИТАИ СТАВА СУПЕР СИЛА… А РУСИЯ ЗНАЕШ ЧЕ Е САМОДОСТАТУЧНА , ТОЕСТ АКО ИМА ВОИНА ТЯ МОЖЕ ДА СЕ САМОИЗДЪРЖА БЕЗ ПРОБЛЕМ , КОЛКОТО ДО КИТАИСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ ПРИ ВОИНА САЩ НЯМА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТОВА ДА ЛИ ЩЕ ГИ ИЗКАРАТ ИЛИ НЕ А ОТ ТОВА КАКВИ ОРЪЖИЯ ИМА СЪПЕРНИКА И ДАЛИ ЩЕ МОГАТ ДА ДОЛЕТЯТ ДО ТЯХ… ВЪПРОСЪТ Е КОИТО ОЦЕЛЕЕ СЕГА А НЕ УТРЕ… А ЗА ЛУК-ОИЛ , ТЯ ОТДАВНА НЕ Е НОМЕР ЕДНО В РУСИЯ… И НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИШ КАК ТАКА ШЕФЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ КЛОН НА КОМПАНИЯТА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ НЕ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА БОКО И ЦОКО ОТНОСНО РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ТУК А МОЖЕ ДА ГИ СПОНСОРИРА ??? РУСКИТЕ ДЪРЖАВНИ КОМПАНИИ СЕ КАЗВАТ РОСНЕФТ И ГАЗПРОМ КОИТО СА ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ОТ ЛУК-ОИЛ

 32. Атанас
  13 октомври, 2013 в 19:02 | #32

  Поздрави за предаването защото трябва да се знае как са разпределени парите но и как стана.

  До Рейгън данъците са били високи и към момента са паднали в пъти

  Бъфет сам го каза ,че му спирали 17% данък а на служителите му 34%

  Според мен трябва да върнат 94% данък като при Рузвелт.

  Колкото до това дали америк.граждани ще се събудят е голяма тема и “те“ точно това се опитват да прикрият – как ги ограбиха – с ФЕД и премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год. за разделяне на банкирането.

  Тъй като гражданите са добре въоръжени не е толкова просто.

  Положението у нас е същото и се гневя когато някакви правят проблем ,че се дават 40млн. за соц.помощи а нищо не казват 100-те милиона лева лихва които държавата плати през 2012год. за не разплащане в срок и не върнато ДДС.

  Двамата доценти доктори по икономика вече ми са смешно защото и съм го коментирал – http://darikfinance.bg/novini/99851#comments

  Трябва да се знаят фактите

  Евростат – данъците върху личните доходи и дейността на компаниите са най-ниски във България между 2000 – 2010год. тези налози са паднали от 40% на 10% за сравнение в Швеция са 56% ,Белгия 53% ,Холандия 52% ,Франция 50%

  Евростат – средно в ЕС от БВП се отделят 7,5% за здравеопазване а у нас е 3,9% и т.н. в миналото предаване казахте останалото.

  Аз съм против раздаване на помощи безконтролно защото се харчат за алкохол и т.н.

 33. ivan
  13 октомври, 2013 в 19:10 | #33

  – ПО ПОВОД “СИРИИСКИТЕ“ БЕЖАНЦИ КОИТО НА ПРАКТИКА СА САМО 50 % ОТ ВСИЧКИ КОИТО ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ И ЗА КОИТО ГОВОРИ ВСЕКИ МАЛОУМНИК НА КОИТО МУ Е ДАДЕНА ДУМАТА ЩЕ КАЖА ЧЕ ТОЗИ СЦЕНАРИИ С ТЯХНОТО ПРИЕМАНЕ Е ПРОСТО ЧАСТ ОТ ГОЛЕМИЯ ПЛАН ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС… БЪЛГАРCKATA ДЪРЖАВА Е В ОСНОВАТА НА ЕДИН 23 ГОДИШEH ДОГОВОР МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ЗАПАДА (САЩ) , КОИТО БEШE ФOPCИPAHA ПРE3 ПОCЛEДHИTE 3 ГОДИНИ И B KOИTO CA 3AЛOЖEHИ СЛЕДНИТЕ ДОГОВОРКИ: АКО ТУРЦИЯ ПОМОГНЕ НА ЩАТСКИЯТ ПЛАН ЗА ПРЕВЗЕМАТ НА НЕФТЕНИТЕ ПОЛЕТА В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА АКО ПОДКРЕПИ ИЗТЛАСКВАНЕТО НА КИТАИ И РУСИЯ ОТ ТАМ И БЛОКИРА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ В ТОЗИ РАИОН С КРАИНА ЦЕЛ ПАРКИРАНЕ НА САЛАФИТСКАТА ШЕРИАТСКА ЗГАН ПРЕД ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ И КИТАИ , АКО ТУРЦИЯ ПОМОГНЕ ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ТОЗИ ПЛАН ПРИКРИТ ЗАД ИМЕТО : АРАБСКА ПРОЛЕТ : ТО ЗА НАГРАДА ЩЕ И БЪДЕ ПОЗВОЛЕНО ДА СИ ВЪРНЕ СТАРИТЕ ВИЛАЕТИ НА БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ В КОЕТО ЧИСЛО СМЕ И НИЕ ПЛЮС МАЛКА ЧАСТ ОТ НЕФТЕНИТЕ БОГАТСТВА НА ; ОСВОБОДЕНИТЕ ; СТРАНИ ОТ ; АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ; . БОНУСЪТ – ( БЪЛГАРИЯ ) , ТУРЦИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ КАТО КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ТЕРИТОРИИТЕ И ,КОИТО ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ В НОВ КЮРДИСТАН ПОДЧИНЕН НА ЗАПАДНИТЕ КУКЛОВОДИ. СПОРЕД ГОРЕПОСОЧЕНИЯТ ДОГОВОР НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНИЧЕСКИ ГРАЖДАНИН Е ОТРЕДЕНО ДА Е ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ ЗА ЕВРЕИТЕ ,КОИТО ВЕЧЕ СА ИЗКУПИЛИ ПОЧТИ ЕДНА ТРЕТА ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ , ПOPAДИ ФAKTA , ЧE И3PAEЛ ИMA BEPOЯTHOCT ДA HE OЦEЛEE KATO ДЪPЖABA CPEД MOPETO OT MЮCУЛMAHИ И ДA БЪДE ПOЖEPTBAH OT ЦИОНИСТИTE B 3AMЯHA HA CЪBMECTHИ KOOPДИHИPAHИ ДEИCTBИЯ CЪC ЦEЛИЯ БЛИ3KOИ3TOЧEH АРАБCKИ CBЯT CPEЩУ РУСИЯ И KИTAИ… ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ ПО КОСОВСКИ СЦЕНАРИИ И ЩЕ СЕ ВЛЕЕ В ТЕРИТОРИЯТА НА ТУРЦИЯ. ЦИГАНСКИЯТ ЕТНОС ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА РОЛЯТА НА ОХРАНИТЕЛИ НА ЕВРЕИСКИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ БЪЛГАРИТЕ НА , КОИТО ИМ Е ОТРЕДЕНО ДА СA POБИ ДO ГPOБ В ; НОВАТА ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ; . ПРОКАРВАНЕТО НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ЦЕЛИ СЕ ИЗВЪРШВА И В МОМЕНТА КАТО ПОСЛЕДНАТА АТАКА Е ОРГАНИЗИРАНЕТО ОТ ТУРЦИЯ НА БЕЖАНСКИЯ ПОТОК СЪСТОЯЩ СЕ ОТ ТЕРОРИСТИ КОИТО БЯГАТ ОТ РЕДОВНАТА СИРИИСКА АРМИЯ И НА КОИТО БЪДЕЩАТА ИМ РАБОТА Е ДА ПОДГОТВЯТ ТУКАШНИТЕ САЛАФИТИ ЗА БЪДЕЩА ВОИНА КОЯТО ЦЕЛИ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ЦЕЛИ !!! И НАИ-ГНУСНОТО И НАГЛО ИЗКАЗВАНЕ ПО ТОЗИ ПОВОД ДОИДЕ ИМЕННО ОТ “БЪЛГАРСКАТА“ ЕВРОКОМИСАРКА-ЦИОНИСТКА КРАСТАВАТА КУРВА ГЕОРГИЕВА , КОЯТО ПЪРВО ОТКАЗА ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА НЕИНИТЕ БЕЖАНЦИ А ПОСЛЕ КАЗА ЧЕ ТЕ ЩЕЛИ ДА ПОМАГАТ ЗА ДЕМОГРАВСКАТА КРИЗА ???? Е НА ТАЗИ КУРВА ЩЕ КАЖА ДА ДОКАРА ДЪЩЕРЯ СИ ОТ САЩ ДА Я ШИБАТ ДОКАТО И РАЗПОРЯТ ЗАДНИКА ТА ДА ПОМОГНЕ ЗА ТАМОШНАТА ДЕМОГРАФИЯТА… НА ТАКИВА КУРВИ СЕ ПОЛАГА САМО ЕДНО СМЪРТ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО. НИЩО ДРУГО. КАКТО КАЗВАШЕ НИКОЛАИ ХАИТОВ – В ЕДНА ЗВЕРИЛНИЦА ТОЛЕРАНТНОСТ ЗНАЧИ СМЪРТ !!!

 34. Атанас
  13 октомври, 2013 в 19:23 | #34

  Освен това трябва да се направят трудово-възпитателни общежития/затвори/ подобно на “строителни войски“ защото един затворник струва около 800лв. на данъкоплатеца т.е. затворниците да работят/самоиздържат/, и да се обучават в животновъдство и земеделие и т.н. професии и като излезат да имат професии и да завършат поне основно образование.Akо това е вярно http://lambo.blog.bg/politika/2012/06/01/mango-gerberite-plashtat-detski-samo-na-ciganchetata.961922 значи трябва закон – до 2 или 3 деца има соц.помощи и може да имаме 10 но държавата плаща помощи до 3 деца и точка ,и ако ги е страх политиците се решава с референдум – бълг.граждани/данъкоплатци/ да кажат – това не е геноцид а волята на суверена/гражданите/данъкоплатци.

  Моята идея е във всяко кметство машини с две копчета (да) и (не) и всеки с лична карта отива и гласува например иска ли нови избори.
  Радвам се ,че се събудиха и интелигентните но 20-30 000 протестиращи са 0,5% от суверена – имащите право на глас.

  Бълг.граждани трябва да се научат ,че демокрацията е правила,закони еднакви за всички плюс референдуми – 500 001 валидни подписа и тогава нови избори и за по-лесно машини в кметствата.

  “Априлското въстание“ в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но възниква проблем защото мнозинството няма познания за да вземе информирано решение поради което пиша/направих блог/ с цел познания – за силно гражданско общество.

  Не знам всичко но основните неща ми са ясни и гледам да наблегна на идващите планетарни катастрофи защото няма време тъй като има 20год. технологично време за трансформацията на транспорта и енергетиката и не може да стане на 100% т.е. трябва да си оставим нефт.

  Всичко съм написал във блога си – atanasio.blog.bg – като отворено писмо и идеята ми е да информирам 10 човека а те по още 10 и т.н. аритметична прогресия за силно гражданско общество защото положението е страшно но може да се оправи.

 35. ИСТИНСКИ ИСТИНИ
  23 октомври, 2013 в 17:02 | #35

  МЪРТВИТЕ ИДЕИ ОЩЕ БРОДЯТ СРЕД НАС…

  Последната финансова криза извади наяве много от догмите на пазарния либерализъм – най-вече че независимо от проблема основаните на пазара решения винаги са най-добри. В продължение на десетилетия идеите на пазарния либерализъм власт­ват в полето на икономическите теории, а влиянието им бе толкова голямо, че спекулативните инвестиции се приемаха като съвсем безопасни. Глобалната криза сякаш ги запрати в небитието, но въпреки това те все още живеят в умовете на мнозина – анализатори, политици, икономисти и дори на онези, които трябваше да разчистят цялата бъркотия. В своята „Зомби икономикс“ Джон Куигин показва, че тези мъртви идеи все още бродят сред нас и ни призовава да открием начин да ги убием веднъж завинаги – иначе ни чакат нови, дори по-големи финансови кризи.

  Убиването на вампири и върколаци е лесна работа. Как обаче да убием икономическите зомбита – идеите, които отдавна са мъртви, но продължават да пъплят насреща ни? Въоръжен единствено с факти, Джон Куигин си поставя за цел да изпрати в отвъдното тези идеи веднъж и завинаги. Неговата „Зомби икономикс“ трябва да стане задължително четиво за онези, които рано или късно ще дръзнат да върнат към живот икономическите теории, изправили ни на ръба на разрухата.

  Брад Делонг, Калифорнийски университет в Бъркли

  Кой не знае че Марксовият край на капитализма е отложен с марксизъм на кредит???????????? И ТАКА, непридържането към златният стандарт по Рикардо, или стоковови пари, прави възможно неограниченото даване на кредити, което е въздух за гнилия капитализъм. Така плодовете на капитализма не изгниват а се купуват на кредит.

  Не от благотворителността на месаря, пивоваря или хлебаря очакваме нашата вечеря, а от тяхното осъзнаване на техния собствен интерес. Ние се обръщаме не към тяхната човечност, а към тяхното себелюбие, и никога не им говорим за нашите нужди, а за техните ползи.
  Адам Смит

  Първата световна, свалянето на царя на Русия, и османската империя, китайска революция 1911та, са поради липса на златно покритие в САЩ и британската империя. Тази инфлация в Европа тогава, е точно заради това. САЩ и Британия източват златото на цял свят. Американските банки точно поради липса на златно покритие правят федералния резерв. След кризата на борсите през 1907ма, Морган е помолен за помощ да даде злато, Руския цар също помага, но златото не е достатъчно. Дори след източеното злато от Русия, Европа, Османската империя, и от света, след нова криза на ликвидност – 1929та, настъпва пак липса на златно покритие. И преди да се намеси Рузвелт, хората от тамани хол и американските банки с федералният резерв, подготвят Хитлер… След войната, дори преди да приключи, светът е на колене, и доларът става злато и резерв за страните с капитализъм. На тези без капитализъм, те и без това са на командна финансова система. Капитализмът е намален чрез кейнсиянска икономика, щото той може да умре когато се спестява – депозитите имат нужда от златна ликвидносст – тоесст нараства нуждата от злато. Но банките страдат от това положение, но Милтън Фридман им помага чрез своят монетаризъм. Така америка вече може да създава пари чрез дълг, фиат пари, дългът е покритието. И останалият свят пък няма избор. Но при такава система на команден долар и валути, вече няма да е нужно да има страни с командна икономика, и се решава соца да се закрие. Команден? долар, реитинги, форекс, борси, марката и йената бяха на везните като конкурент, после беше нужна валута от страна с размери и икономика на САЩ, като изравнител на везната, това е еврото. Едното крепи другото.

  лявото защитава слабият десният защитава силният

  ЛЯВОТО ЗАЩИТАВА СЛАБИЯТ

  ДЯСНОТО ЗАЩИТАВА СИЛНИЯТ

  ЦЕНТРИСТИТЕ ЗАЩИТАВАТ СЕБЕ СИ

  Както Фед дава, така Фед може и да вземе. Докато днес по нищо не личи, че богатите се притесняват от ефектите на затягането на паричните стимули, то те трябва да започнат. Или поне така твърди икономистът Марк Фабер.

  Пред CNBC авторът на инвестиционния бюлетин „The Gloom, Boom & Doom Report“ споделя, че богатите могат да изгубят поне половината си богатство заради по-стриктната парична политика и последващия срив в цените на активите.

  Фабер забелязва, че все повече финансисти – от милиардера, управляващ хедж фонд Стенли Дракънмилър до собственика на Omega Advisors Леон Купърмен – защитават тезата, че политиката на Фед е направила богатите още по-богати и главно благодарение на растежа на цените на активите. Повишенията на фондовите пазари увеличиха рекордния брой милионери в САЩ. По данни на Credit Suisse cамо за последните 12 месеца броят на милионерите в Америка се е увеличил с още 1,7 млн. души.

  Ето защо до този момент заможните не се притесяват от последиците, които евентуалния обрат в курса на политиката на Фед ще причини. Проучване на BMO Private Bank разкрива, че 61% от анкетираните милионери се чувстват по-добре сега, отколкото преди рецесията. Само 7 на сто споделят, че състоянието им сега се е влошило още.

  Но Марк Фабер предполага, че, като основни бенефициенти на политиката на Фед, богатите ще пострадат най-сериозно, когато централната банка промени курса й.

  „Ако си мислите, че високата класа никога няма да изгуби нищо…“, загатва той. „Всичко това е резултат от количествените улеснения. Фед искаше да стимулира пазарите. За това бяха QE част 1, 2 и 3. Хората се придвижиха по рисковата крива и до този момент това работи.“

  Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска – 100% от добавената стойност да отива за потребителите – населението – обществото – трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща – което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат – тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!! Монетаризма на Фридман, е оръжието дало напредък на капитализма, но и това е самообийството на капитализма.

  ? Истинският проблем е капитализма, богатите не харчат печалбите си за масови стоки и то бързо, а тези капитали са направени от продажба, и за да продължи тази продажба е нужно потребление, но спестяванията намалят потреблението. Банките обаче помагат на капитализма да не умре, като връщат спестяванията в икономиката.

  Но докато пазара се насити на кредити и докато спестяванията свършат – в смисъл като ликвидност на банките.

  А кредитирането на потреблението е за сметка на още по-ниско потребление когато всеки трябва да плаща за кредита си. Монетаристичните икономики били от Бретан Уудс, побеждават държавния капитализъм – \“социализъм\“, чрез марксизъм на кредит. На България спира растежа заради Чернобил (нисък износ), и десните горбачовски реформи. Почва растеж чак през световният кредитен бум – 2004 – 2008.

  потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!!

 36. иван
  27 октомври, 2013 в 23:25 | #36

  @Стоян

  @DID

  Вие луди ли сте бе? Каквъв Сидеров ?????? Той точно направи коалиция с комунистите и турците ? ТОЙ ? И вие го защитавате и все още му вярвате, вие сте болни хора

 37. Ник
  1 ноември, 2013 в 20:47 | #37

  До моите приятели! Разпространете и ако има нещо,моля да бъда извинен! Н.Москов
  ЧЕТЕТЕ ПРИЯТЕЛИ,ИНАЧЕ ЗАЩО СТЕ ТУК? Н.М. ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! Автор: legna
  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/11/01/.1199367
  Развратът унищожава всеки народ! „Ако искаш да завладееш един народ, разврати младежта му“! Автор: legna Автор: grigorsimov
  Поне 1 млн. декара земя под контрол на чужденци http://saprotiva.org
  ЧЕТЕТЕ ПРИЯТЕЛИ,ИНАЧЕ ЗАЩО СТЕ ТУК? Н.М. ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! Автор: legna
  Имунната система на нацията се активира; всички българи в един юмрук!…. Автор: doktora757
  Планът за ликвидация на България и какво следва… Автор: bgzemia

  Ползвай това,което искаш! Нямам друг начин на свръзка,но Хора,като теб трябва да са наясно! Ники Москов!

 38. Анонимен
  13 ноември, 2013 в 22:09 | #38

  @Стоян Ти си болен бе,педала сидеров е турско мекере – продажник !!!

 39. makirena
  14 ноември, 2013 в 03:36 | #39

  @Николов
  И кат оговорим за Костов и неговия „голям“ принос за България… дали пък тази статия не говори за времето на неговото управление?!? http://bezpartien.com/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82/

 40. Крал Глиган
  1 декември, 2013 в 00:24 | #40

  дайте и на мене 20лв. да пиша глупости 😀 @Николов

 41. Търпелив
  1 декември, 2013 в 17:06 | #41

  Виктор Орбан е унгарския Волен Сидеров.

  АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА до пълна – победа.

 42. Атанас
  1 декември, 2013 в 20:20 | #42

  Г-н Фъртунов опитах се да се свържа в ефир но неуспешно затова пиша тук.

  Основното е 1-2-3 закон на термодинамиката и в коментар №10 съм написал останалото тук – http://krizata.blog.bg/drugi/2013/11/26/quot-politicheska-ikonomiia-i-ikonomicheska-teoriia-quot.1211149#comments

  Изпада се в много конспирации за скрити открития за безплатна енергия и т.н. дори до фантазии.

  Никола Тесла е направил много и може да е скрил нещо което може да се използва от военните нещо като HARP.

  Не искам хората да се заблуждават относно 1-2-3 закон на термодинамиката тоест безплатни енергии защото истината е друга и съм е обобщил като 3 планетарни катастрофи.

  Във блога на д-р Митко Хитов съм изложил повечето неща в коментари от 4 до 10

 43. Анонимен
  3 декември, 2013 в 13:52 | #43

  @Стоян
  samo da te svetna, 4e siderov e komunisticheska marionetka…….da ne bi sluchaino da e bachkal cql jivot za da subere parichki da si napravi partiqta…..
  ooo slepi narode

 44. Анонимен
  3 декември, 2013 в 13:55 | #44

  @ivan
  ivane ivane i ti si mnoo ludo kopele, kitai bili samo ikonomicheska sila….rodopite shteli da stanat turciq…abe bate, ti da si si pil xapchetata skoro? xax

 45. пепелян
  7 декември, 2013 в 12:44 | #45

  Към №42 от@Атанас „…Изпада се в много конспирации за скрити открития за безплатна енергия и т.н. дори до фантазии…“

  Чудя се кое е по-невероятното, дали съществуването на Господ Бог и животът след физическата смърт, или пък откритието на Никола Тесла… 🙂

  В края на краищата, човек вярва на това, на което му се иска…

  А пък Джордж Бърнард Шоу го е казал: „Ти виждаш нещата и питаш „защо?“. Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам „защо не?“…

 46. Атанас
  8 декември, 2013 в 20:07 | #46

  @пепелян

  Аз не отричам откритията на Тесла и твърденията му ,че може да разцепи Земята тоест ,че е открил начин да трансформира и концентрира енергия в пъти.

  Аз говоря за 1-2-3 закон на термодинамиката и т.н. физични и химични закони които не могат да се нарушат.

  Слънчевата енергия е безплатна но трансформацията и в електричество става с 2-вида фотоволтаици с постоянно 6% КПД и непостоянно до 16% КПД защото се влияе от топлината.

  Говоря за основни принципи – вложената енергия трябва да е по-малко от получената за да има икономически ефект.

  Двиг.с вътр.горене имат 30% КПД а останалите 70% са топлина допринасящи за глобалното затопляне и това ,че засега петрола е “даденост“ в смисъл влагат се пари само за добив и т.н. същото е е и за въглищата.

  Повече в коментар №4 тук – http://krizata.blog.bg/drugi/2013/11/26/quot-politicheska-ikonomiia-i-ikonomicheska-teoriia-quot.1211149#comments

 47. Истината
  9 декември, 2013 в 10:34 | #47

  @Кире
  За вашето състояние психиатърът ви трябва да бъде съден! Не бива да оставяме лудите да шетат из пространството!

 48. Анонимен
  15 декември, 2013 в 12:38 | #48

  Родена съм в Унгария, живея и плащам данъци тук. Аз съм на страната на интелигентните хора с цели и разум. Политическите ми възгледи и моят девиз е: „Живей и остави другите да живеят“. Искам само да добавя като индивид на унгарското общество, какво предстажлява всекидневието ми. За да се изплатят тези лихви и данъци, парите, които ми отдържаха през последните 20 години от заплатата, отидоха в изплащането на дълговете на Унгария. Дали ще имам пенсия?! Не мога да отговоря в момента, но ако вървят така нещата, с време може да се разреши и този въпрос. ДДС-то за услуги в Унгария е най-високо в Европа: 27%. С това искам да намекна, че който бяга от държавата не иска да поеме тези трудности, а без такива няма проспериране. Всеки би трябвало да поеме този риск и трудност, за да стане по-добре с течение на времето, важното е къде отиват парите в крайна смета. Но и да кажа нещо позитивно. Много е добре, и то през зимата, че плащам за режийните по-малко от миналата година. Това къде го има в Европа? Би трябвало този стремеж да го има и в дуги бивши ком. държави. Нали знаете всички, че обединението прави силата?! (Винаги е имало и ще има хора, които да продадат душата си за пари.)

 49. Анонимен
  15 декември, 2013 в 13:53 | #49

  @Анонимен
  От България защо изчезнаха а ла минут (в течение на 2-3 години) 1,5 мил. от населението завинаги в чужбина след 1989 г.? От Унгария само 450 хил. за 10 годишен период. Асрапух се върти в гроба си. Не сте в час! И аз мога да вкарам гол от фотьола пред телевизора на световното първенство по футбол :)))
  Тези унгарци, които работят в Австрия предимно живеят в Унгария до самата „австрийска граница“ и си имат удобството да се прибират след работа по домовете си и говорят немски поради близостта на Австрия или поради преселването на швабите от Германия по времето на Мария Терезия през 18 век. Факт, че България няма такава съседка, и ако например вземем Гърция, там в момента положението нито е розово, нито знам българите да знаят така масово гръцки до границата, както унгарците живеещи до Австрия.

 50. Анонимен
  11 февруари, 2014 в 14:39 | #50

  @ИСТИНСКИ ИСТИНИ

  Възхитен съм от анализа !

 51. българин
  7 март, 2014 в 19:22 | #51

  @Камен
  Късаме всички гербери, отсичаме главите на Борисов, Цветанов, Станишев, Сидеров и Доган и си взимаме съдбата в собствени ръце.

 52. steliolopolous
  4 октомври, 2014 в 20:29 | #52

  Стоян-e прост си на зелен боб!

 1. 27 септември, 2013 в 11:16 | #1